Ce alimente dietetice îngrașă?

Există alimente care îngrașă și alimente dietetice care îngrașă. Da, o să-mi spuneți, toate alimentele îngrașă dacă sunt consumate în cantități mari. Ei, bine, nu e chiar așa. Că una e să mănânci un castron mare plini ochi cu castraveciori cornichon (really love those green little guys, with a pinch of salt) și alta e să mănânci unul plin cu macaroane cu brânză.

Adică există lucruri evidente, mâncăruri care evident îngrașă, dar există și inamici ascunși ai dietelor ori ai vieții sănătoase, alimente aparent sigure, dar care omoară visurile legate de o siluetă mai suplă, fără ca adeseori să-ți dai măcar seama de asta.

Băuturile dietetice, calorii acolo unde nu-s

Încep cu sucurile dietetice, light, diet coke sau zero calories/zero calorii, cum vreți voi să le spuneți. Toate au ca ingredient comun, pe lângă apă, doh, îndulcitorii artificiali. Ce fac ei? Îi spun organismului să stocheze carbohidrații, fac intestinul să absoarbă mai bine zahărul din alte alimente. Adică, da, sucul dietetic nu te îngrașă, doar te ajută să asimilezi zahărul din tot ceea ce mai mănânci.

Sosul – from make it to break it, într-un pliculeț 

Sosurile din salate mi se par așa, ca Moartea îmbrăcată-n rochiță roz. Tot Moartea rămâne, zău așa. Maionezele alea (light, sic!), vinaigrettele sau cum le-o mai zice au la zahar și la sare cât să hrănească popoare întregi. Unde mai pui că multe vin și la pliculețe, gata porționate, numai bune de aruncat peste salată.

Eu fac așa: ori îmi amestec niște iaurt cu sare, piper, chimen, oregano, puțin busuioc, pătrunjel și lămâie, plus/minus ulei de măsline, după gust, și torn toată combinația peste salată, fie renunț la iaurt. Nu știu dacă m-am obișnuit eu așa, dar prefer să iau caloriile din alte chestii, nu din sosuri la plic.

Dulciurile dietetice și bărbatul perfect 

Say what? Dulciurile dietetice. Da, ele și bărbatul perfect. Există amândouă, doar știm asta, numai că nu le vedem. Că eu ce văd la raft e plin de fructoze (adicătelea tot zahăr), îndulcitori artificiali (adică, tot zahăr, dar artificial) și tot așa.

Recunosc, sunt vinovată. Mă rog, eram. Am consumat multă vreme astfel de produse. Și nu, nu-s rele, doar că nu trebuie să devină obicei. De la batoane cu cereale la creme de ciocolată cu îndulcitori, eram mama acesulfam-k-ului, a fructozei, a dulciurilor fără zahăr, până când am început să mă documentez. Și am regândit toată schema.

Zic, deci, nu ne face nimic rău, consumat cu moderație. Eu prefer să aleg chestii sănătoase și să mă “porcăiesc”, rar și în porțiii mici, dar cu mâncăruri care sunt făcute așa cum trebuie (a se citi “ca la mama acasă”).

Mai sunt, am și câteva povești personale (despre cum m-am fript multă vreme, fără să înțeleg ce fac greșit de nu slăbesc). Despre toate, next time.

Kisses and hugs!

3 comentarii

  1. Ma indoiesc ca tu ai probleme de astea :)) :*

  2. Nice! Imi plac mult genul asta de postari :D. Poate ai putea sa faci o postare despre cum sa imbinam mancatul corect (ce, cum, cat) cu sportul si programul incarcat. Eu de ex ajung la 5-6 acasa si numai chef de sport nu am :))

  3. Eu una nu consum sucuri “light”, vorba vine.Pentru mnie, tot bombe calorice sunt si daca tot vreau sa beau ceva nesanatos, aleg Cola, ori la bal ori la spital.Banuiam ca in sosurile la plic exista tocmai ce nu trebuie, iar varianta cu iaurt este super ok, dar atunci cand mananci in oras ce faci? Iar in legatura cu dulciurile dietetice am aceeasi problema, daca vreau ceva dulce, pap o praji adevarata, nu stiu de ce am impresia ca aceste dulciuri dietetice nu au gust si pe deasupra, dupa cum ai spus si tu, ingrasa la fel.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.