Rosa Mundi Parfums d’Auteur: locul în care locuiește frumosul

Rosa Mundi Parfums d’Auteur: locul în care locuiește frumosul

Ați pus vreodată stop-cadru fix acolo, în tumultul orașului, ați închis ochii și ați inspirat puternic? Orașul e contrast, orașul e pură emoție, un amalgam de oameni, trăiri, senzații, mirosuri, de voci, lumini, betoane, umbre. Acum, Bucureștiul are un nou loc de tihnă și de frumos: Rosa Mundi Parfums d’Auteur. Haideți cu mine într-o scurtă călătorie; vă promit un loc minunat și un interviu cu un parfumier pentru care frumosul e pretutindeni.

Stropi de ploaie ce sting betoanele încinse, după o zi toridă de vară; iederă ce înghite în mister clădiri vechi din vremuri apuse; muzici în airpods, pe longboard, pe lângă Arcul de Triumf. Aburi de castane coapte într-un Paris fatigué de atâta emoție, gânduri plutind pe o Tamisă albastră de atâta albastru senin al soarelui. O Lisabonă a mea, doar a mea, cu aere de mare cântăreață de fado, cu aromele ei de sardine și calamari fripți, de cearșafuri proaspăt spălate, vânturându-se peste capetele trecătorilor.

Orașele miros a dileme, a iubiri împlinite, a despărțiri, a lacrimi peste pahare de Sauvignon Blanc, a dimineți ploioase, când nimic nu merge cum trebuie. Orașele miros a festivaluri de mici în parcuri și a food trucks, a transpirații și speranțe, a certuri, uri și frici, a izbânzi, visuri împlinite și a fericire. A prea multe țigări fumate, a urină de câine,  a regina-nopții și a cauciucuri încinse. Orașele miros a brazi de Crăciun, a concerte de muzică clasică în piețe publice, a zugrăveli proaspete, a haine vintage și a metrou. Miros a ceapă călită și a cărți împrumutate de la bibliotecă, a valize împachetate, a tei înfloriți, a brutării aburinde și a lac roșu de unghii. Miros a bărbi proaspăt aranjate, a Bach în căști, a fructe de toamnă, a tămâie și a fum de frunze arse. Orașele miros și respiră moarte și viață.

Fiecare oraș mare din lumea asta ar trebui să aibă un parfum creat de Nick Stewart. Un om de o sinceritate absolută, un etern îndrăgostit de frumos. Unul dintre acei puțini care mai văd frumosul chiar și în urât. Fost Product&Creative Director pentru L’Artisan Parfumeurs, el a creat, în 2017, brandul Gallivant.

Odată cu inaugurarea spațiului, Rosa Mundi Parfums d’Auteur a lansat cel mai recent parfum creat de Nick Stewart, Los Angeles. 

Despre Rosa Mundi Parfums d’Auteur voi mai scrie cu siguranță, pentru că e un loc pristin, cu transparențe, linii drepte, în care fiecare parfum stă cuminte în locul său precis, în care am pășit într-o lume a nuanțelor, a senzațiilor. Miruna Quéva, owner Rosa Mundi Parfums d’Auteur, l-a văzut ca pe unul “luminos, aerat, în care iubitorii de parfumuri pot explora esențe noi, create cu ingrediente prețioase, aduse din toate colțurile lumii, un loc de întâlnire pentru spiritele creative, pentru căutătorii de parfumuri rare.”

Rosa Mundi

Colecția din care face parte Los Angeles mai cuprinde șapte parfumuri, toate inspirate de sunetele și aromele marilor destinații urbane: London (finalist in 2018 al Art and Olfaction Awards), Amsterdam, Berlin, Brooklyn, Istanbul, Tel Aviv si Tokyo.

Nouă minute și zece secunde, atât a durat interviul meu cu Nick Stewart, Founder & Creator Gallivant. Vi-l redau mai jos și sper să vă transpună și pe voi în lumea asta în care frumosul e state of mind

Și știți…? De la Nick mi-am reamintit, în acea seară, că frumosul e în noi. E ceva ce nu ar trebui să uităm vreodată. Niciodată.

Cât de greu e pentru un brand indie să reușească pe o piață dominată de mass-market?

E greu, dar știi ce? Dacă nu crezi în ceea ce faci, nu ai nici o șansă. Și sunt foarte norocos pentru că am senzația că Gallivant a avut un soi de chemare. Cred în calitate și, în final, în ciuda zgomotului, a zumzetului din social media, oamenii știu ce e bun. Chiar știu.

Și cum faci oamenii să vină la tine, în ciuda acestui mare zgomot din social media?

Cred că prin a fi onest, în mod constant, fără a încerca să par altcineva. Nu stau să mă uit, să cercetez alte branduri, alte lansări. Dar e greu, e greu când cineva te întreabă: “Ai mirosit acel parfum? E un real succes.” Răspund că da, l-am mirosit pe alte persoane, dar nu vreau să clonez.”

Ai lucrat pentru un brand important, până ai decis să creezi Gallivant. Aș vrea să știu ce te-a determinat să faci acest switch în carieră și să pornești pe cont propriu?

Cred că nevoia și dorința de libertate. Am fost convins că există un anumit stil de parfumerie pe care vreau să îl fac, într-un anumit fel, și am simțit că nu mai fusese făcut. Am mai simțit, la un moment dat, că parfumeria de lux devenea foarte scumpă și nu mi s-a părut cinstit. Unele dintre formule nu sunt atât de bune și nu merită prețul. De asemenea, am simțit că există acolo clientul căruia nu i se vorbește, care vrea parfumerie de calitate, dar care nu are nevoie de tot acest lux fals, ca să-i spunem așa.

Nick Stewart Gallivant Los Angeles

Care e acel ceva care aduce parfumurile create de tine în fața altora?

Eu cred foarte mult în compoziție. Pentru mine, parfumeria nu e doar o listă de ingrediente; e un mix atent între calitate, selecția ingredientelor și felul în care le compunem și le împletim în formulă. Așadar, la un nivel, parfumeria constă în ingrediente, dar asta e ca și cum ai spune că muzica e doar note. E și despre cum sunt cântate, despre atingerea pianistului.

Și cine e implicat, mai exact, în această fază a creării parfumurilor?

Casa de uleiuri de parfum, parfumierii, suntem o întreagă echipă de creație. Eu mă simt confortabil când mă aflu într-un grup mic de producție, asta înseamnă în jur de 15 oameni într-o încăpere. Și ei sunt cei care umplu și etichetează sticluțele și fac să meargă toate lucrurile așa cum trebuie. Nu e vorba niciodată despre big scale.

De ce ați ales Franța pentru a crea artizanal sticluțele?

Am lucrat în Franța pentru o lungă perioadă, cunosc anumite companii și îmi place să lucrez cu oameni pe care îi știu de multă vreme. E confortabil, dar e, de asemenea, vorba despre încredere; în plus, în acest fel, sunt puse deoparte unele dintre riscuri. Și lucrurile se fac mai ușor, pentru că te știi cu persoana respectivă.

Care e povestea noului parfum Los Angeles, lansat și în România, odată cu deschiderea Rosa Mundi Parfums d’Auteur?

Los Angeles a fost un proiect de lungă durată. Am făcut acea fotografie în noiembrie 2015, iar parfumul s-a lansat acum. Apusul, Sunset Boulevard, oamenii trecând prin acel apus, toate se regăsesc în el. 

A durat destul de mult să aleg ingredientele potrivite și să traduc întreg conceptul, ideea mea completă în acest parfum. Și recunosc că, pentru multă vreme, l-am pus deoparte. Nu lucrez cu deadlineuri. Dacă mă simt blocat, pun acel proiect deoparte. Și când mă cheamă, mă întorc la el. Acesta e probabil cel mai mare lux al meu. Când realizezi proiecte comerciale mari, există un deadline stabilit încă din prima zi, iar în UK avem o expresie: “The tail wags the dog”. Asta e ceea ce face un deadline: ajungi să te gândești la deadline și nu la parfum.

Cum arată Bucureștiul, ce-l face special?

Am fost foarte impresionat de culoarea frunzelor, de peisajul de toamnă și, în contrast cu acestea, de căldură. Îmi plac contrastele: ale locurilor, ale parfumurilor. Iar să vezi un oraș cu peisaje tomnatice, cu acel sentiment imprimat de natura care se schimbă versus mixul de arhitectură dintre clasic și acel beton gri prefabricat e interesant.

Care dintre orașele pentru care ai creat parfumuri rămâne cel mai apropiat? 

Posibil Londra, e casa mea. E un loc special pentru mine. Îmi place Londra atât de mult pentru că e atât de diversă, de variată. Nu avem o singură definiție a ceea ce e frumos. Totul e un mix și uneori faptul că ceva urât stă lângă ceva frumos e interesant. Iubesc orașele unde există un contrast real.

Dacă ai fi client, ce te-ar convinge să cumperi Los Angeles? Ce îți vine în minte, atunci când îl miroși, să îl cumperi?

Aș spune că are un anumit sense of drama, mirosul acestui parfum e un real moment de dramă și asta e ceea ce transmite orașul ăsta. 

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.