Când copiii dau o lecție părinților

Nu încetez să mă minunez de fiecare dată când primim lecții de viață de la copii. Şi vreau să vă povestesc despre un astfel de caz pentru că m-a pus pe gânduri. De atât de multe ori, ne concentrăm doar pe problemele şi pe nevoile noastre şi uităm să ne mai uităm şi în jur.

Şi spun asta pentru că vreo câteva mii de copii ne arată, în fiecare an, ce ar trebui să facem cu toții fără să fim împinşi de la spate. De exemplu, 728 de echipe din grădinițe, şcoli şi licee au participat (din care 88 sunt castigatori ) la cea mai recentă ediție a programului Patrula de Reciclare. O să îi găsiți în link-ul de mai sus doar pe câştigători, dar să ştiți că, în ultimii cinci ani, vorbim despre peste 70.000 de copii și 1.800 de profesori și 70.000 de copii și tineri care au promovat comportamentul responsabil față de natură și au contribuit la colectarea selectivă a aproape un milion de kilograme de deșeuri electrice în România. 

Este vorba despre un program de educație de mediu inițiat de Asociația RoRec, care se ocupă cu colectarea si trimiterea spre reciclare a deşeurilor de echipamente electrice şi electronice (ați auzit, probabil, de DEEE, am mai scris şi eu despre asta), iar aceşti copii au colectat toate bateriile folosite pe care le-au găsit şi le-au trimis la reciclat.

Între timp, la adulți, reciclarea se face lăsând televizorul vechi lângă vreun stâlp – şi ştiu atâtea cazuri, doar la mine la bloc, în ultimii doi ani, am văzut vreo patru sau cinci televizoare vechi, din acelea cu tub catodic, lăsate ba la ieşirea din scară, ba pe trotuar. Ne-om fi gândind noi că poate or trebui cuiva şi mai bine să le lăsăm în mijlocul drumului, dar în acelaşi timp, am văzut aceleaşi televizoare, la o zi sau două după, cu ecranul spart de către vreun “binevoitor”.

Responsabilitate, despre asta e vorba, iar copiii ăştia ne dau o lecție. Indiferent că ne schimbăm epilatorul, foehnul, placa de păr sau chiar maşina de spălat, televizorul sau vechiul frigider, în loc să le aruncăm la coşul de gunoi, nu mai bine le reciclăm? Şi, tocmai de aceea, mă bucur că aceşti copii sunt învățați de mici să fie responsabili cu mediul.

Ce uităm noi este că mizeria de care ne plângem este generată tot de noi, fie că e vorba de gunoiul de pe stradă sau de poluarea din jurul nostru. N-om putea noi să renunțăm la maşini, dar putem să ducem electricele şi electronicele la punctele de colectare, astfel încât substanțele toxice să nu ajungă în pământ, iar de acolo în apa pe care o bem.

Ştiu că nu-i uşor să-ți schimbi obiceiurile – oh, de parcă n-aş şti!, dar e un gest mic şi nu durează mai mult de două secunde să te întrebi care e gestul corect atunci când arunci un echipament electric sau electronic pe care nu-l mai foloseşti. Dacă avem atâtea exemple negative de adulți în jurul nostru, haideți să învățăm de la copii.

Dacă aveți astfel de echipamente electrice şi electronice de care vreți să vă debarasați, vă recomand să le duceți direct la unul dintre multele centre de colectare RoRec din toată țara. Sau, dacă aveți echipamente mari, grele, puteți apela gratuit TelVerde, la 0800.444.800, şi va veni cineva de la Patrula de Reciclare să ridice echipamentul direct de la adresa la care locuiți.

Și ca să vă mai spun ceva frumos, nu doar planeta asta minunată le mulțumește copiilor. Meritele lor sunt recunoscute și de Înaltul Patronaj al Principelui Nicolae, care susține proiecte naționale și internaționale de prestigiu în domeniul mediului și educației, încununează performanțele agenților și profesorilor voluntari realizate prin muncă, perseverență și creativitate dar și pe ale Suporterilor cu ajutorul cărora copiii ne ajută să avem o țară mai curată.

Frumusețea, dragilor, înseamnă și grijă. Față de noi, față de cei de lângă noi, față de locul în care trăim. Mi-s tare dragi copiii ăstia, munca lor mi se pare minunată, iar rezultatele spectaculoase. Ce ziceți, îi sprijinim?

Fiți frumoși și faceți mai frumos locul în care stați.

Kisses and hugs!

On © Shutterstock, the planet is still green. Let’s keep it this way.

3 comentarii

  1. Ce frumos, chiar ma bucur ca te-am descoperit si ca mai citesc si altceva. Spre rusinea mea, nu stiam de Rorec, am intrat acum si am vazut ce fac, foarte frumos. O sa ma gandesc de doua ori, cand am un deseu in mana. Copiii astia sunt minunati și minunati sunt cei care ii sustin.

  2. Multumim pentru info, o sa apelez si eu la ei

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.