Tu poți fi frumoasă într-o Românie murdară?

Eu mă încarc negativ când văd rău în jurul meu. Când văd urât, grotesc deliberat, vulgar. Când ochii, în loc să vadă flori și curat, văd murdar și rău. Vreau să vă spun câteva vorbe despre o campanie care mi se pare necesară și care sper să sensibilizeze; oamenii ăștia care au gândit-o încearcă să pună sub tăcere urâtul. Mai exact, mesajele violente de pe străzi, care pot scădea dramatic calitatea vieții copiilor.

Da, agresivitatea verbală ne urmărește pe fiecare dintre noi la tot pasul: la televizor, în mediul online, în cercul de prieteni, dar mai ales pe stradă. Însă copiii sunt primii afectați și au cel mai mult de suferit din cauza sensibilității specifice vârstei.

În urma unui studiu demarat de Organizația Mondială a Sănătății, în 2010, în mediul școlar din România, peste jumătate dintre copiii și tinerii intervievați au fost implicați într-un caz de violență verbală, iar locul unde acesta s-a desfășurat fiind, în ordinea indicării: pe stradă, în cartierul în care locuiesc, la școală și pe stradă, în alt cartier decât cel în care locuiesc.

Uneori, simțim nevoia să controlăm curiozitatea copiilor prin mijloacele pe care le avem la îndemână: le limităm accesul la televizor sau la calculator, selectăm, pe cât se poate, grădinița, școala, prietenii, activitățile din timpul lor liber.

Însă străzile, locurile pe care copiii le văd în fiecare zi, nu avem cum să le contrălăm. Mesajele de pe pereți, de pe garduri sau uși nu pot fi înlăturate din fața lor. Oricât de mult ne-am dori, nu putem face străzile să tacă. Mesaje agresive și discriminatorii, cuvinte vulgare apar peste noapte, iar copiii le văd, le învață și este posibil sa ajung să le folosească, în viitor.

Consecințele mesajelor violente pot fi extrem de grave asupra copiilor, avertizează specialiștii, mergând de la depresie clinică și boli asociate cu stresul, până la probleme de comportament, agresivitate fizică sau vulgară în relația cu ceilalți.

Pentru a limita expunerea celor mici la agresivitate, pentru a-i feri de interacțiunea cu mesajele vulgare și discriminatorii din fața blocului, de pe peretele din curtea școlii, de pe gardurile parcului preferat, Cif, un produs de curățenie cu o istorie de peste 16 ani în România, pregăteste una dintre cele mai curajoase inițiative din țara noastră.

Două vedete, CRBL și Răzvan Simion (de la Răzvan și Dani), sunt parte din campanie și îi poți vedea și aici:

Îmi place să văd scris pe ziduri “Privește cerul”. Dar cam atât…
– Răzvan Simion

Screen-Shot-2014-02-14-at-01.49

Sunt curioasă de cum se va derula în continuare inițiativa frumoasă.

1 comentariu

  1. Salut această campanie si această idee.Din păcate mult prea multă violență se află în jurul nostru și al copiilor noștri care imită cam tot ceea ce văd și aud.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.