De vorbă cu un tânăr designer: Sunt foarte mulți care se apucă, dau de greu şi renunță

Eliza Munteanu şi-a facut debutul, în lumea modei, în toamna anului 2011, la Monaco, iar Bedroom este brandul care însoțeşte piesele create de ea. Povestea e cu atât mai frumoasă cu cât, la Monaco, a expus 11 rochii din mătase naturală (floating dresses) din colecția Roman Poetry, în cadrul expoziției “ArternativeLight,” care a avut loc la Chapiteau de Fontvieille, din Monaco.

Creațiile vestimentare au stat alături de operele de artă ale 33 de artişti recunoscuți internațional, printre care Giles Jacob, preşedintele Festivalului de Film de la Cannes şi actorul Robert Redford, care a expus o colectie de schițe.

Am avut oportunitatea de a fi singurul designer care să expună acolo. Expoziția s-a desfăşurat în Circul din Monaco, am expus hainele circular şi supendate în aer, pe manechini luminați, iar în mijlocul lor s-au aflat expuse pânzele lui Cybill, soția lui Robert Redford.
– Eliza Munteanu

De la… inginerie, la modă

Cum ai ajuns în lumea aceasta, a designului vestimentar?

Bunica mea era pasionată şi de la ea am învățat meserie, să croiesc, să cos. Pe la patru ani, m-am apucat şi, pe toată perioada adolescenței, am tot făcut asta.

Pe atunci, o făceam pentru mine personal. Asta fac acum, chiar dacă de profesie sunt inginer. Nu am studiat în domeniu, dar m-a ajutat mult desenul tehnic, pe care l-am făcut la şcoală, am viziune în spațiu.

La un moment dat, m-am apucat să studiez pentru a dobândi noțiunile de bază, să-mi fac o idee despre cum se pleacă de la o idee şi cum se alcătuieşte o colecție, pentru că o colecție trebuie să exprime ceva mai mult decât nişte haine. Aşa am ajuns să fac ceva unitar.

De un an şi jumătate, m-am axat pe un stil. Am început cu piese elegante, din mătase naturală, dar mi-am dat seama că mă reprezintă mult mai mult ceea ce fac acum. Sunt haine care se adresează persoanelor între 18 şi 40 ani. Sunt hainele pe care le port si eu. E o diferență de la cer la pământ între prima colectie si cele de acum : de la execuție si pana la concept.

Care sunt sursele tale de inspirație? Cine lucrează hainele?

Se întâmplă să mă trezesc cu idei, ba chiar să le şi visez. Eu lucrez piesele, iar când am comenzi foarte mari, colaborez cu ateliere. Mă inspir din locul în care stabilesc că voi face shootingul colecției. Apoi, vine ideea.

Ultimul shooting a fost făcut în cadru militar. Am ales, astfel, culorile în consecință, iar colecția se înscrie în tendința army. De exemplu, piesa mea preferată e o salopetă scurtă, cu guler amplu, cu fermoar în diagonală, care se continuă pe pantalon. E un produs complicat din punct de vedere al execuției.

Cât de greu răzbați ca designer

Ce trebuie să ştie un tânăr format într-o altă meserie, are acestă pasiune, dar nu ştie de unde să înceapă?

Eu consider că nu toată lumea poate face asta. Trebuie să ai o chemare, dar şi puțin din toate. Sunt foarte mulți care se apucă, dau de greu şi renunță.

Unde ți-a fost cel mai greu?

Probleme sunt, la început, la partea financiară, pentru că e un domeniu în care trebuie să reinvesteşti permanent. Investiția inițială nu e mică: îți trebuie utilaje, salariați, cel puțin un om care să-ți execute piesele. Mulți renunță când văd că trebuie să plusezi bani şi trebuie să te ocupi, pe altă parte, de marketing, că trebuie să îți faci brandul cunoscut. Da, ai multe piedici, dar cu răbdare şi cu dragoste față de ceea ce faci, acestea pot fi trecute.

Cum lupți cu retailerii de haine de la noi?

Încerc să compensez prin originalitate. Pun foarte mare accent pe calitate, fiecare produs are un logo metalic, care ne reprezintă, folosesc numai materiale 100% naturale. Materialul meu preferat este iuta. Multe dintre combinațiile vestimentare au câte un element mic de iută, ambalarea se face cu hârtie de craft, merg numai pe natural şi cu asta încerc să mă diferențiez de alți producători care nu pun accent pe trăsătura naturală. Aceasta are multe avantaje, pe care nu le vezi decât atunci când porți un asemenea produs. În general, caut materiale în culori neutre, culori de pământ.

Cum ne îmbrăcăm? Iată ce spune Eliza Munteanu

Cât trebuie să educe un designer prin ceea ce face? Mercantilism versus vânzări?

Depinde mult de ceea ce vinzi. Aş investi eu într-o rochie de mătase, semnată de X, care costă atâtea mii de euro? Răspunsul este nu, indiferent de puterea mea financiară. Prefer să port lucruri care au un cost mediu, pentru că ştiu că mă plictisesc repede de ele, pentru că acea rochie o să o port o dată, iar a doua oară nu o voi mai îmbrăca la un eveniment.

Acum, o iau invers: clienții cărora mă adresez şi care nu poartă hainele pe care eu le fac, ar putea, într-o zi, să o facă? Pot să-i atrag cu ceva? Din acest motiv, am ales hainele casual, pentru că mă adresez unei pături mai mari de clienți. Sunt haine de zi cu zi. E mai uşor să porți nişte pantaloni conici cu o cămaşă decât o rochie de gală, pe care o porți o dată şi apoi stă trei luni în dulap.

Ce îți place să porți?

Haine confortabile, modele în care te simți relaxat, mai lărguțe. Rareori mă vezi pe tocuri. De altfel, eu sunt o persoană foarte energică și nici agitația zilnică nu-mi permite să fiu mereu pe tocuri.

Care crezi că e cea mai mare greşeală de stil a românilor?

Românii, în general, aleg hainele care se poartă. Eu nu sunt de acord cu asta. Dacă se poartă culorile stridente, poartă toată lumea culori stridente. Dacă se poartă asimetriile, toată lumea le poartă, chiar dacă asta nu li se potrivește. Ar trebui ca fiecare să-şi creeze propria identitate în materie de vestimentație. Dacă eşti blondă, e clar că nu-ți vin bine culorile pale.

Sunt mulți care vor şi nu ştiu de unde să-şi ia informația. Sunt, de asemenea, mulți care nu-şi dau seama că greşesc ceva. Cum facem cu ei?

Trebuie să aleagă corectitudinea. Dacă nu ştii să te îmbraci sau simți că e ceva ce scârțâie, mergi pe corectitudine: dacă ai un job care implică o ținută office, alege o cămaşă şi o fustă pix sau un pantalon conic. Dacă te duci la un eveniment, poartă cunoscuta little black dress, cu care nu o să greşeşti niciodată. Dacă mergi la un film, o pereche de blugi, un tricou mai lejer şi un sacou, totul foarte bine accesorizat, şi nu ai cum să dai greş.

Oamenii complică lucrurile şi multe persoane, vrând să iasă în evidență, ajung în cealaltă extremă: ori cromatic nu dau bine, ori se accesorizează prea mult. Dacă vor să fie corecți din punct de vedere vestimenar, să aleagă simplitatea şi combinațiile safe.

Se poartă trench-ul… OK, dacă o domnişoară nu are talie, e clar că nu-i va sta bine cu o astfel de piesă, care subliniază tocmai subțirimea. Dacă îți place să mergi în jeans şi pantofi cu toc, este bine sa investesti în acestea. Nu cred că e sănătos să ne ghidăm exclusiv după trenduri.

Unde găsiți piesele semnate Eliza Munteanu

Deocamdată, magazinul online este în construcție. Piesele pot fi văzute pe Facebook, iar fizic, o parte dintre ele sunt expuse în magazinul Experiment, din Dorobanți, strada Puțul lui Zanfir. Prețurile pornesc de la 100 lei (de exemplu, un tricou) şi ajung până la 600 lei.

This slideshow requires JavaScript.

1 comentariu

  1. Deci salopeta aceea este criminala.Imi place! Am citit interviul cu atentie si cu zambetul pe buze, deoarece ma regasesc in raspunsurile acestei doamne.Intr-adevar, este greu cand vezi acel efect de turma, toti poarta culori tipatoare, pentru ca se poarta.Iar cu lucrurile clasice si simple, nu ai cum sa dai gres.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.