Duşmanul ascuns al femeilor după vârsta de 25 ani

Spre ruşinea mea, trebuie să mărturisesc că, până acum trei ani, habar nu aveam ce e fibromul uterin. Da, e ruşions, dar hai să recunoaştem: fiecare dintre noi a lăsat pe mâine câte o analiză, a omis să se informeze cu privire la câte un lucru cu importanță maximă pentru sănătate.

Iar când auzi fibrom uterin, parcă nu sună foarte grav. O oră la coafor sau la sală pare că are mai multe avantaje decât o scurtă vizită la medic. Dar nu e deloc aşa. Fibromul uterin este cea mai întâlnită tumoră solidă benignă, care apare de cele mai multe ori la femeile cu vârsta cuprinsă între 35 şi 55 de ani. Nimeni nu ştie de ce apar tumorile astea, dar, consecințele lor, în cazul în care nu sunt depistate şi tratate la timp, pot fi destul de serioase.

Nu vreau să sperii pe nimeni, dar 4 din 10 femei care se află la vârsta fertilă sunt diagnosticate cu fibrom uterin. E un procentaj URIAŞ! Care e singura modalitate de a depista fibromul uterin? O ecografie transvaginală. Da, sună destul de complicat, aproape o sperietoare, însă procedura e cât se poate de simplă şi te poate scăpa de o afecțiune extrem de neplăcută.

Iar când spun neplăcută, mă refer inclusiv la viața ta socială. Simptomele fibromului uterin, printre altele, constau în sângerări abundente, menstruații dureroase, dureri de spate, sensibilitate pelviană şi disconfort în timpul actului sexual şi afectează cam tot ce înseamnă viață, de la ieşitul cu prietenii, la relațiile de la muncă şi cu familia. Serios, doar gândiți-vă un pic cum ar fi să trăți cu toate simptomele de mai sus… e teribil!

E important de menționat că fibromul uterin poate să apară şi fără să dea semne, astfel că există femei care pot avea fibrom fără să ştie. Dar există şi situațiile în care apar semnele fibromului: sângerări menstruale abundente şi de lungă durată, dureri în zona abdomenului, dureri în timpul actului sexual, urinare frecventă, mărirea abdomenului sau ciclu menstrual neregulat.

Dacă ar fi să trag linie şi să rezum, aş face-o asa: singura modalitate de depistarea a fibromului uterin se face prin control ginecologic, mai exact prin ecografie transvaginală.

Mie mi s-ar părea groaznic să încerci să trăieşti cu asta. Prin urmare, vă dau un sfat: mergeți la medic. Avem tendința de a căuta pe Google cauzele celei mai mici dureri de cap. Eu vă recomand să nu mai căutați pe Google, că Dr. Google o să vă spună că suferiți de cinşpe forme de cancer şi alte 30 de forme de boli incurabile pentru orice răceală, dar niciodată un diagnostic real. La primul semn, mergeți la un control.

Ba, mai mult, o să ridic un pic miza: mergeți la toate controalele periodice, la toate cele de rutină, chiar dacă nu aveți chef sau aveți impresia că n-aveți timp. Puneți-vă sănătatea pe primul loc.

Şi vă rog să urmăriți constant pagina de Facebook Fibromul Uterin. Afla, discuta, decide şi site-ul www.desprefibrom.ro, ambele parte dintr-o campanie de informare publică şi de educare a femeilor cu privire la fibromul uterin, lansată acum trei ani de către Gedeon Richter şi Societatea Română de Obstretică-Ginecologie.

Mergeți la medic, mergeți la controalele periodice şi încercați să nu vă speriați, indiferent de rezultat. Tratamentul fibromului uterin se prescrie în funcție de tipul, mărimea şi localizarea fibromului uterin şi depinde de o serie de factori precum vârsta pacientei, gravitatea simptomelor, marimea şi localizarea acesteia şi, nu în ultimul rând, de dorința fiecărei femei de a-şi păstra uterul.

Mai bine să previi decât să te tratezi.

14 comentarii

  1. Hei, am citit cu multa atentie textul tau. Nu stiam despre acest risc si cred ca suntem multe care nu avem acest fel de informatie. Eu o sa incerc sa merg la un control. Sper sa ma tin de cuvant.

  2. Cunosc pe cineva care s-a confruntat cu problema asta si stiu ca a avut ceva complicatii tocmai pentru ca nu s-a dus la controale. Uitam mai mereu ce important e sa previi sau sa tratezi din faze de inceput.

  3. De cand am avut un chist ovarian aparut din neant prin 2012 (21 ani jumatate aveam pe atunci) operat laparoscopic in 2013, NU concep sa nu merg minim 1 data oe an la ginecolog. + Papanicolau anual.

  4. Eu am. L-am depistat in urma unui control la care m-am dus din pricina sangerarilor neregulate. Nu e nimic de speriat la acea ecografie, am facut-o de vreo 5 ori pana acum si chiar nu am simtit niciun disconfort (decat cel psihic, dar se trece usor peste). Momentan fac control odata la 6 luni, sa stiu ce se mai intampla :)

  5. Si eu am fos diagnosticata cu asta, dar la timp si am avut un tratament bun

  6. Eu merg constant la ecografie si va recomand sa o faceti. E un efort minim prin care ramaneti sanatoase.

  7. Bună. Și eu am un fibrom uterin și m au programat ptr..operatie..incerc sa ma încurajezi singura și oricum știu ca totul va fi bine. Ceea ce nu știu este cum va fi în timpul operație…..am puține emoții și nu prea știu sa le stăpânesc. Am nevoie sa vb cu cineva care știe cat de cat despre asa cv. Dacă ma poți ajuta cu CV ți as rămâne recunoscătoare . Eu locuiesc în Spania. Mulțumesc anticipat.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.