Beautik: Cum îți alegi parfumul potrivit, în locul potrivit

Parfumul e parte din viața noastră. Ne parfumăm când vrem să fim senzuale, misterioase, atunci când vrem să preluăm controlul, dar și atunci când avem chef de joacă. Ne place să mirosim a dulce, a floral, a oriental, a fructat, a mister, a complexitate, să întoarcem capete, să impregnăm amintiri cu aroma pe care corpul nostru o poartă prin cotidian. Ne place să avem un parfum al nostru, însă nu ne putem stăpâni curiozitatea atunci când ne aflăm în fața rafturilor cu note parfumate, capturate delicat în sticluțe din sticlă fină.

smell-roses

Ne plac parfumurile pentru ceea ce potențează din noi, pentru dimensiunile noi pe care ni le conferă, pentru că ne dau impulsul de a ne descoperi și redescoperi în noi variante. Ne plac parfumurile pentru momentele de introspecție și pentru exuberanța începuturilor proaspete, pentru că ating sufletul și creierul deopotrivă, captivează masculinul și femininul.

boys

Mirosul este cel care, adesea, ne îndrăgostește, iar un parfum potrivit este cel care pe tine va mirosi adaptându-se la tine, la pielea ta, la sinele tău. Acel parfum care te va scoate din mulțimea mirosurilor mass-market, acel parfum ce poartă, dincolo de numele unei case cu istorie, dincolo de povești, amprenta celui care îl folosește. Îți vei întâlni parfumul special într-o parfumerie specială.

smell-after-rain

La Beautik, am avut plăcerea să petrec momente frumoase și să aflu povești minunate despre bijuteriile în formă lichidă de pe rafturile cochetei parfumerii.

Beautik-card

Parfumuri scumpe, “de fițe”?

Personal, recunosc, m-am îndoit multă vreme de parfumurile pe care le consideram “de fițe”. Recunosc, de asemenea, că, român de condiție medie fiind, aveam o jenă în a trece pragul unei astfel de parfumerii; am crezut multă vreme că sunt parfumuri scumpe. Nu în ultimul rând, a trebuit să mă educ, am descoperit că un nume extrem de cunoscut, mass-market, îmi poate aduce și dezamăgiri.

Când un eșantion de Costume National mi-a schimbat o întreagă zi, intrigată, am ajuns acasă și am început să caut informații. Cumva, mi-am îndreptat atenția către parfumurile de o calitate superioară și cu o poveste în spate, mai mult decât spre cele ce miros, mai bine de 50%, a brand și a publicitate agresivă.

La Beautik, găsim parfumierii care creează pentru Christian Dior, pentru Armani, pentru Gaultier. Este vorba despre parfumierul Francis Kurkdjian, un parfumier armean care, pe lângă faptul că stă la baza multor case celebre din mass-market, are și o casă proprie de parfumuri, unde creațiile sunt exclusiv ale lui. El este cel care, la propunerea lui Catherine Deneuve, a creat parfumul Lumiere Noir. Este un parfumier care creeează pentru personalități foarte complexe, pentru persoane deosebite și apreciate.

Tu până unde duci pasiunea pentru parfumuri?

Am stat câteva ore bune de vorbă cu Andrei Mărculescu, cel care, când veți păși în parfumeria Beautik de pe Beller, vă asigur că vă va molipsi cu pasiunea sa pentru parfumuri și vă va captiva cu poveștile pe care vi le va spune despre acestea. Fiind o discuție foarte lungă, am decis să o structurez în “pastile” săptămânale.

Prima parte, astăzi, despre reticențele și prejudecățile românilor, despre ce parfum ni se potrivește și cum îl alegem și, mai departe, vă las pe voi să descoperiți. Bonus, la final, o primă recomandare fresh, de parfum de lună aprilie.

Andrei Mărculescu, Beautik Beller

Q: Care e reacția unui român de condiție medie când intră aici și află de poveste? De ce suntem, încă, atât de reticenți la calitate, mai ales când e la prețuri accesibile?

Majoritatea celor care ne calcă pragul rămân suprinși când intră în parfumeria noastră. Primul impact e “Uau, ce frumos arată, n-aș intra aici, că sunt foarte scumpe parfumurile probabil”. Înainte de a le face recomandări, trebuie să le scoatem din cap că parfumurile pe care le găsesc aici sunt scumpe. Asta pentru că întrebarea inevitabilă, de foarte multe ori, este “Sunt scumpe, nu-i așa?”. Și atunci, e necesar să spunem că prețurile încep undeva la 300 lei. Da, cu 300 lei poți achiziționa un parfum cu tradiție, cu istorie, de la case celebre, franțuzești și nu numai.

Atunci, clientul se relaxează puțin și e dispus să încerce câteva arome, îi facem cunoștințe cu câteva case care au aromele respective.

Cum aflu care e cel mai potrivit parfum

Q: Frumos e ce-mi place mie sau ce se poartă? Poate ce-mi place mie nu se așază bine pe pielea mea sau nu se poartă. Cum descoperim ce parfum e cel mai potrivit pentru noi? Ne poate ajuta personalul dintr-o astfel de parfumerie?

Da, categoric, de la a plăcea la a se potrivi e o cale lungă și depinde de gusturi și de modul în care un parfum se schimbă pe piele. De exemplu, un parfum vanilat poate deveni ușor gurmand, prea intens, poate crea o stare de disconfort. În același timp, un parfum floral, care are vanilia ca notă de mijloc, poate deveni parfumul pe care tu-l agreezi mai mult, pentru că nota aceea de vanilie se dezvoltă mai plăcut și nu așa intens.

Q: De ce să aleg un parfum de la Beautik și nu un mass-market? Nu tot despre a mirosi frumos e vorba?

E esențial să cunoști bine ce ai în magazinul pe care îl recomazi, să știi ce vinzi. De exemplu, Patchouli Intense de la Molinard, o casă fondată în 1949, în zona Grasse, e  combinația perfectă deoarece conține vanilie, dar și pachouli, iar combinația dintre cele două e specială, pentru că parfumul e seducător. Nota de vanilie îl face complex, iar patchouli e un fixator natural, îi conferă o persistență foarte bună.

Având peste 80% ingrediente naturale, parfumurile din Beautik păstrează foarte bine ascuns misterul purtătorului. E un lucru important, pentru că nu e deloc plăcut când cineva identifică parfumul pe care îl purtăm și ne etichetează: a trecut doamna cu Miss Dior sau, uite, și-a luat Annick Goutal.

Suntem etichetați, iar a doua oară când suntem văzuți, suntem ca domnișoara care se dă cu Miss sau care are Amouage. Asta se întâmplă pentru că parfumurile din mass-market au foarte mulți fixatori în compoziție și asta face ca mirosul să nu difere mult de la o persoană la alta.

În cazul parfumurilor Beautik, cele 80% ingrediente naturale intră în contact cu factorii naturali ai pielii: aciditate, pigment, ph, circulația sângelui – toți acești factori fac ca mirosul să se personalizeze până la 80%, mirosul se schimbă și nimeni, niciodată, nu o să-l identifice, chiar dacă poartă același parfum.

Cum alegi parfumul în funcție de ocazie

Q: Cum știu când să port un parfum, când știu dacă-i potrivit pentru o dimineață de luni, în timp ce merg spre job, sau într-o dimineață de vineri, în public?

Există câteva momente esențiale în care trebuie să știi să porți un parfum. De exemplu, dacă mergem în parc, la plimbare, nu o să purtăm un parfum oriental, intens, care să ne creeze o stare de disconfort. Ne trebuie ceva proaspăt, cu note fresh, marine, un pin oceanic, de exemplu, o notă care să ne îndrume către prospețime, către puritate.

Contează mult și gustul clientului; degeaba îi recomand un parfum proaspăt pentru o zi însorită, când îmi spune că o notă orientală l-ar face mult mai fericit, că ar vrea ca parfumul pe care îl poartă să fie puțin mai condimentat, dar puțin mai oriental.

Ne luptăm undeva între gusturi și tendințe, între ce-i corect și gusturi.

Cum evoluează mirosul unui parfum în timp – cum ştii dacă ți se potriveşte

Q: Cum este corect să alegem parfumul, care sunt pașii pe care trebuie să-i urmăm ca să nu greșim? Să nu ne trezim că am ales un miros și, odată ajunși acasă, constatăm că miroase altfel decât în primă fază.

Odată cu creșterea temperaturii de afară, și temperatura corpului crește, aciditatea se intensifică și parfumul începe să vibreze, să se intensifice. Este vorba de piramida olfactivă, formată din nota de vârf, nota de mijloc și nota de bază. În primele 15 minute, ceea ce simțim e nota de vârf care se întrepătrunde, ușor, ușor, spre nota de mijloc. Aceasta se simte până la 40 minute pe piele. Abia după 40 minute ne putem da seama dacă parfumul ni se potrivește, pentru că atunci e radical schimbat mirosul, iar acea notă de după 40 minute este ceea ce va rămâne pe piele timp de patru, şase, opt, zece ore.

Recomandări de parfumuri pentru primăvară-vară 2014

Care sunt recomandarile Beautik pentru sezonul cald?

Recomandările pentru primăvară, din ceea ce e corect, sunt parfumurile cu note proaspete, cu note de puritate, note marine. Nu o să purtăm note lemnoase, cu siguranță.

Ca primă recomandare, vom purta, de exemplu, un parfum celebru, îndrăgit de prințesa Grace Kelly de Monaco, Gin Fizz, de la Lubin.

gin-fizz-boxAcesta poate fi o alegere deosebită datorită notei proapete. Întâlnim note de bergamotă, nufăr alb, lăcrămioară și lămâiță. E un parfum care ne binedispune, ne dă energie și senzualitate. Exista și un cocktail în vogă, la începutul anilor ‘60, dar se regăsește și acum în lista multor cluburi și restaurante, Gin Fizz, în care sunt întâlnite majoritatea ingredientelor din acest parfum. Și Grace Kelly consuma cocktailul frecvent.

(Va urma)

3 comentarii

  1. Wow, ce frumos text. Sa stii ca am cam avut impresia dintotdeauna ca sunt restrictive preturile, dar acum m-ai facut chiar curioasa si planuiesc urmatoarea achizitie acolo. Pupici!

  2. Am intrat la ei pe site si am vazut ca au parfumuri ale unor case celebre, iar preturile sunt decente. O sa-mi fac curaj si o sa intru, cu prima ocazie.

  3. Al meu si acum se uita ciudat cand vede ca ma parfumez seara dupa dus, inainte sa ma bag la somn :)) dar ii place.
    Ador parfumurile!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.