INTERVIU / Ştefania Bulboacă. Choices – ce suntem fără ele?

Uneori, când scriu pe Macnetize, apare deformația profesională de a scrie ştiri. Ca jurnalist, timp de vreo zece ani, am scris sute de texte. Dacă nu-mi place neapărat stilul ştirilor, pe care încerc să-l evit, nu pot să spun că nu-mi place să privesc jumătatea plină a paharului. Aşadar, dragile mele, să ne folosim de skill-urile de jurnalist şi pentru lucruri constructive. Încep printr-un interviu cu Ştefania Bulboacă, owner şi designer Choices. O discuție relaxată despre colecțiile sale şi despre stil. Despre ce e bine şi ce e rău în cum se îmbracă româncele şi despre ce nu ar trebui să lipsească din nici o garderobă. Promit să revin şi cu alte interviuri.

Fireşte că aştept feedback-ul vostru. Pentru mine, după-amiaza petrecută în atelierul Ştefaniei face parte, alături de voi, din bucuriile pe care mi le aduce scrisul pe macnetize.com. Faptul că am avut ocazia să scotocesc prin stofele încă nelucrate, să aflu cum se vede lumea prin ochii unui designer, să savurez o cafea, în timp ce vorbim despre reguli de stil, a fost un privilegiu. Dar să trecem la interviu.

Cum a apărut The Collar?

Proiectul The Collar a venit normal, pentru că, de doi ani deja, Choices este pe piață. Ce-i drept, sunt puțini ani pentru un business în domeniul ăsta, însă am simțit nevoia de a intra şi pe piața accesoriilor, în acelaşi mod şi cu aceleaşi aspecte care au definit şi definesc Choices, respectiv gulere detaşabile, lucrate din materiale prețioase pe care noi le folosim în mod normal şi la care ținem foarte mult şi cu care atragem clientele brandului, în general.

Ca şi cu brandul Choices, am încercat să facem ceva unic şi diferit de ceilalți, şi atunci am pus la cale acest proiect cu Aleha (Aleha Toncea, n.m.). Eu m-am dus cu propunerea către ea. Am văzut, într-una dintre expozițiile ei, că are un stil diferit de a picta şi că înțelege foarte bine femeile, pentru că pictează preponderent tipologii feminine. Şi mi s-a părut că ar fi o super-colaborare. I-am propus şi a acceptat din momentul zero. Nu am stat pe gânduri mult şi am început să facem prototipurile.

stefania_bulboaca_new

Colecția The Collar conține gulere detaşabile, din mătase naturală. Am ținut foarte mult să brodăm eticheta. Aici a fost o nevoie din punct de vedere al confortului, o nevoie pe care am observat-o pentru că am făcut prototipuri.

Practic, “coceam” proiectul cu vreo trei luni de zile îninte de lansare, timp în care am făcut diverse modele, dimensiuni, forme. Iar purtându-le efectiv, am hotărât să facem şi pasul ăsta.

Cum ai caracteriza colecția The Collar şi cum se diferențiază pe piața românească?

Am vrut să încorporăm cât mai mult din aspectele pe care le promovăm cu Choices: unicitatea, avem zonă de gulere deja realizate. Pot exista două piese la fel, dar ele nu vor fi niciodată la fel. Temele pot fi aceleaşi, poate chiar şi paleta cromatică, însă încercăm să oferim fiecărei cliente posibilitatea de a se simți unică, adică exact aşa cum este.

În general, cu brandul Choices, am colaborat cu Eli Roman (Realitatea TV), este o fidelă purtătoare a ținutelor noastre, pentru că se potrivesc bine tipologiei brandului. Pe de altă parte, şi partenera mea în acest proiect a venit cu noi figuri şi atunci am adăugat contactelor noastre şi clientelei noastre fidele plusvaloare cu acest proiect.

IMG_9644

Secretul a venit din munca făcută din punctul zero. Am plecat cu un plan bine pus la punct, dar până în momentul în care nu te apuci de businessul respectiv şi nu intri în contact cu clientela ta, nu prea poți să-ți aşezi pe hârtie totul cum ți-ai dori, clienții sunt cei care îți fac businessul. Şi atunci, am căutat să e diferențiem din punctul zero cu Choices şi, ulterior, şi cu The Collar.

Asta pentru că, pe piața accesoriilor, gulerele sunt deja la foarte mare căutare, însă sunt cât de cât o zonă restrânsă ca diversitate.

În România, ai nevoie de foarte mulți bani ca să te îmbraci bine? Sau nu ştim să ne alegem piesele-cheie? De ce să facă o investiție într-un material fin, care să treacă testul anilor?

Foarte mulți pe prețurile crescute şi foarte mari, pentru a-ți asigura câteva piese cheie pe care să le foloseşti. Versatile, cum spuneai, sunt foarte multe produse şi de zona de mediu. Pe de o parte, sunt puse în lumină foarte mult brandurile foarte cunoscute, designeri internaționali.

IMG_9645

Punctul de plecare a fost şi acesta, pentru că am descoperit nişa hainelor de business, aproape inexistentă pe partea de custom made, şi atunci am vrut să oferim tocmai clientelei care nu are neapărat buget cât să-şi cumpere o piesă de designer, dar nu-şi doreşte nici o piesă de retail, pe care să o poarte de câteva ori. Ba mai mult, să se întâlnească şi cu prietena la birou, şi aceasta să aibă acelaşi sacou. Noi venim cu alternativa, atât din punct de vedere al prețului, dar şi mai important, al satisfacției clientului.

Ce crezi că e important în relația cu clientele? Care e abordarea Choices?

Discutăm mult, chiar şi ore întregi, cu clientele noastre, plecînd de la piesele cheie din garderobă, la piesele pe care clienta şi le doreşte. Probăm foarte mult tot ceea ce se găseşte în atelier, din toate cele cinci colecții. Sunt ceva hăinuțe şi, chiar dacă durează mult, încurajez probatul.

IMG_9653

Dacă vă doriți, nu trebuie decât să sunați. Ştefania spune că adresa ei de e-mail e verificată constant, în fiecare zi, pagina de Facebook e activă, şi puteți vizualiza colecțiile, iar telefonul ei vă stă mereu la dispoziție.

Găsim mixuri de croieli, de materiale, care să ne permită să adaptăm prețul. Încercăm să oferim încredere clientei care ne calcă pragul, nu suntem scorțoşi. O clientă care este nehotărâtă trebuie ajutată şi, deci, conversațiile se pot întinde şi pe mai multe ore sau întâlniri.

Important pentru noi este ca cea care ne calcă pragul să plece mulțumită, satisfăcută de algere, indiferent că este vorba despre un deux-pieces de 400 euro ori despre o rochie de cocktail, în jur de 160-200 euro. Sau chiar despre o rochie de seară sau despre o rochie de mireasă, pentru că ne-am extins activitatea şi în zona asta. Tocmai pentru că avem discuțiile acestea foarte lungi şi amănunțite, am primit feedback în sensul de a crea şi aşa ceva. În categoria “Other choices”, avem şi rochițe de mireasă mai deosebite, sunt puse pe site.

IMG_9661

Cum se încadrează în acest peisaj hainele şi accesoriile Choices? Cum ai defini clienta ideală?

Gulerul The Collar ar merge în zona de business mai versatilă. Nu, gulerul nu merge la orice, la fel cum nu poți asorta un colier de diamante la un tricou, deşi moda de azi contrazice.

Sunt realizate pentru femeia Choices, în primul rând, pentru că am urmărit tot caracterul unic. Femeia Choices e unică, puternică, încrezătoare în propriile forțe, elegantă, educată. Practic, este tipologia feminină pe care noi o aşteptam odată ce am deschis acest business. Am fost foarte surprinşi, pentru că ne-au bătut la uşă exact clienții pe care îi aşteptam.

Gulerele sunt din tafta de mătase naturală. Pe acestă fațetă e pictat manual imprimeul. La interior, eticheta e brodată şi e mult mai confortabilă la purtat. Gulerele nu le-am făcut neapărat ca să fie asortate hainelor noastre.

IMG_9668

Tu cum le-ai asorta?

Cel mai bine îl văd aşa cum mă simt bine. În videoul de prezentare, am folosit o cămaşă albă, simplă. Eu asortez gulerul la aproape orice. La bluzele casual, smart casual, cămăşilor care nu au un guler rigid, tricouri, bluze, rochițe. În februarie, am purtat un prototip, la o rochiță simplă, neagră, şi mi-am dat seama că a fost de mare efect. Eu nu prea port accesorii, şi faptul că se integrează în garderobă mă ajută. Gulerele au toate acelaşi preț, deşi sunt diferite ca formă şi mărime. Costă 250 lei.

Inspirația… Materialele au fost un punct de plecare pentru două dintre colecții. Toamnă – Iarnă 2012 – am folosit mult catifeaua şi a ieşit cum îmi doream. La fel s-a întâmplat şi cu Primăvară – Vară 2013, mi-am dorit să folosesc jerseul.

IMG_9646

Cum ar trebui să privim trendurile în relația cu modul în care ne alegem hainele?

Am observat, adeseori, persoane publice cu buget mare care aleg tot ceea ce e în trend. Aici, poate, e şi vina stiliştilor. Dacă nu, cu atât mai grav. Dacă tot cheltuieşti, măcar să o faci cu cap. Important e să-ți pui corpul în valoare, iar acesta ar trebui să fie punctul de plecare în achiziția oricărei piese vestimentare. Şi materialul trebuie să fie unul de calitate, dar să alegi doar ceea ce este la modă este un minus.

Există femei de top care se îmbracă neglijent. Fie firma mare sau mică, odată ce ocupi o funcție, de la director executiv în sus, imaginea e şi mai importantă. E bine să investească într-un deux-pieces croit pe corpul lor.

Ce crezi că nu ar trebui să lipsească din garderoba unei fashioniste?

Cred că sacoul e cea mai bună investiție.

Ce nu ai mai vrea să vezi pe o femeie?
Sunt multe lucruri care mă frapează, de multe ori, când merg pe stradă. Pe primul loc însă, sunt acei pantaloni turceşti, cu turul la genunchi, chiar şi pe vedetele pop/rap/rock.

În orice facem, investim aceeaşi pasiune. Fie îți cumperi numai lucruri ieftine, iar satisfacția e pe moment, apoi le dai sau le arunci, fie îți cumperi o piesă solidă în garderobă. Dacă îți cunoşti stilul de viață, de a te îmbrăca, faci alegeri utile şi lucrezi la imaginea ta. În timp, se amortizează investiția. De aceea dai bani mai mulți pe o maşină mai scumpă.

Din toamnă, vom avea nişte parteneriate cu provideri tot din zona serviciilor, de exemplu, pantofi pe comandă, marochinărie, servicii de înfrumusețare. Încercăm să facem un fel de concept store, deşi e mult spus. Este, de fapt, dorința lor de a se îndrepta către diverse servicii: odată ce ne calcă pragul şi văd ceea ce facem, evident că vin cu un buget şi discutăm. Nu avem de discounturi de 80%, cum se întâmplă în retail, dar suntem deschişi discuțiilor, conversațiilor şi pe marginea bugetului, şi pe zona de servicii suplimentare, pe care ele le caută şi pe care aşteaptă să le recomandăm.

[Sursa foto cover, Foto: Ştefania Bulboacă via Facebook] 

2 comentarii

  1. E pacat ca femeile uita, tot mai mult, din ce vad in ultima vreme, sa fie atente la detalii, dar si la designerii romani. Da, e drept, desigenrii internationali sunt aspirationali, dar avem o multime de designeri romani mai mult decat demni de luat in seama.

  2. I-am vazut gulerul purtat de Raluca Lazarut, la stiri si chiar ma intrebam ce camasa are si de unde o fi :) E bine că exista optiuni de stil, de designeri si altfel decat cu preturi foarte mari. Eu una ma bucur sa vad tot mai mult la inaintare creatorii romani.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.