Workout Wednesday: Ai ajuns la faza de platou și nu mai slăbești? Poate îți scapă chiar asta…

Dacă aș fi primit un bănuț de fiecare dată când am auzit pe cineva spunând “Fac mișcare mai ceva ca înainte, nu mănânc în plus, dar nu slăbesc!”, aș fi fost bogată, sincer. Mi s-a întâmplat și mie, și am căutat răspunsul atât la nutriționist, cât și la antrenorii din jurul meu. Poate fi vorba despre faza de platou.

Pe lângă faptul că mi-a luat o vreme să înțeleg cât de important e să îi dai timp corpului tău, să îi dai voie să reacționeze, am mai înțeles cât de important e să alternezi efortul pe care îl face. Da, îmi place să fac mult cardio, să alerg, să fac aerobic, și ca majoritatea, tind să mă îndrept fix spre același fel de mișcare, să nu ies din zona mea de confort.

Print

Voi știți că alerg cam o dată pe săptămână, maximum de două ori, pe distanțe lungi, iar asta rămâne mica mea plăcere, de la care nu vreau (și nici nu cred că voi vrea vreodată) să scot timpi mai buni, să fac sprinturi sau mai știu eu ce. Vreau să alerg mult și atât, mă interesează strict alergarea de rezistență, niciodată sub 11 kilometri.

Dar știți, de asemenea, că marea parte a vieții mele în mișcare, dacă pot s-o numesc așa, se întâmplă la Saria Club, sala din apropiere, despre care v-am tot vorbit. Ei, da, mă simt motivată când sunt laolaltă cu alte persoane, acolo am legat și câteva prietenii frumoase, mă simt printre prieteni. Însă, dincolo de asta, mai e o treabă, cea mai importantă, zic eu: antrenorii au abordări diferite, stiluri diferite și schimbă des programele, rutina pe care o lucrează. Iar asta, credeți-mă pe cuvânt, pune pe fugă orice fază de platou, orice kilograme care au stagnat și te îndreaptă către o slăbire sănătoasă sau către o menținere a greutății dorite.

Și nu vreau să fiu cârcotașă, dar am mai fost prin diverse săli și am rămas perplexă când am aflat că un instructor derulează același, dar același program, cu aceleași mișcări, în aceeași succesiune, pe aceeași muzică, aceeași, aceeași… Ați prins ideea.

fit-bottom

Păi, în primul rând, aș lua-o razna. Cu muzica n-am o problemă, dar cu aceleași mișcări, în aceeași ordine, am. Și iarăși nu vreau să fiu cârcotașă, dar știu cazuri de domnițe care au luat calea unor săli de fițe și, în loc să slăbească, au pus pe ele de n-au avut aer. Și nu pentru că ar fi mâncat mai mult, dimpotrivă. Aceleași domnițe care, de îndată ce au schimbat sala și, deci, și programul rupt din Ziua Cârtiței (dacă nu știți filmul, e acela în care personajul principal se trezește în fiecare zi în aceeași zi, care se repetă la nesfârșit) au început, frumos și natural, să slăbească și au ajuns la greutatea dorită. Exceptăm cazul când ce arată cântarul în plus e masă musculară, cred că cine citește textul ăsta și e interesat de sport, știe cât de cât să facă distincția dintre masă musculară și grăsime.

Dar ca să revin, contează enorm să alternezi programele pe care le faci, contează enorm ca antrenorii și instructorii să ia pulsul celor din sală, să observe și să ajusteze, dacă e cazul, rutina, în funcție de pregătirea clienților.

Să vă dau exemplu: toți, dar toți înstructorii de la Saria Club, adaptează mișcările mai dificile și pentru începători, astfel că, dacă ești constant în venitul la ore, într-un anumit timp îți vei crește rezistența la efort și vei reuși să execuți respectivele mișcări, dar în varianta pentru avansați.

break-a-sweat

Iar ca să vă dau un mic exemplu pe propria-mi piele, trebuie să vă spun că, după un weekend cu câte două ore de antrenament în fiecare zi (55 minute de cardio urmate de 55 minute de tonifiere), am febră musculară, în condițiile în care nu am întrerupt sportul de vreo cinci ani.

instructor

Da, mulțumită antrenamentelor care se schimbăinstructorilor care adaptează mereu și care sunt atenți la cine e în sală și ce să lucreze, încă mai obțin the best of me. Spre exemplu, ieri, instructorul de aerobic mi-a recomandat săculeții pentru partea de tonifiere și mi-a modificat câteva mișcări, ca pentru avansați.

Iar astea sunt ceea ce eu numesc, în cotidian, detalii care fac viața mai frumoasă, efortul să merite, iar întrebările precum cea din titlul postării să nu mai dea bătăi de cap niciodată. :)

Fiți sănătoși și faceți mișcare, e ceea ce e cu adevărat important, nu niște cifre pe display-ul unui cântar. Starea de bine și împăcarea noastră cu noi cântăresc cel mai mult.

Gânduri bune și o zi frumoasă, dragilor!

I also work out on © Shutterstock

1 comentariu

  1. Ma apucase si pe mine dorul de sport, mai ales ca genunchiul ma necajeste mai putin… Si m-am apucat de Moldamin intramuscular de doua ori pe saptamana. Ma doare si cand merg, nici nu ma gandesc cum ar fi sa continui cu exercitiile, mai ales ca eu ma concentrez pe coapse si fesieri.
    Trebuie sa ma motivez mai bine, sa fiu mai ambitioasa si mai constanta. Te admir ca tu esti asa!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.