A fost ca şi când Cantacuzino ar fi fost în altă țară. Într-una civilizată, adică. Pe cuvânt de bloggeriță că nu-mi amintesc de vreo altă experiență cu vreo altă entitate de acest fel din România, unde să mă fi simțit aşa.
Am pornit într-acolo pe la 8.00, sceptică şi convinsă că voi fi nevoită să-mi pierd o jumătate de zi aşteptînd să intru undeva, unde să fiu tratată după toanele de moment ale ştiu eu cărui doctor. Am ajuns şi am fost direcționată către o cameră unde două doamne operau fiecare la câte un calculator. În fața mea, o singură persoană. Am intrat, am spus pentru ce am venit – “prelevare probe”. Mi s-a cerut cartea de identitate şi am fost întrebată dacă doresc şi antibiograma.
Bacterie versus altele
Adică, din ce am înțeles eu, ca profană în ale medicinei, dacă aleg să plătesc şi să mi se facă şi antibiograma, şi îmi iese, din probele prelevate, o bacterie, aceasta este testată cu diverse antibiotice, pentru a mi se spune la care ar răspunde pozitiv tratamentul.
Bineînțeles că poate fi şi altceva decât o bacterie. În acest caz, se poate face un vaccin, pe care îl prepară cei de la Cantacuzino, în funcție de rezultatul analizei. Fabricarea vaccinului durează o lună de zile.
Am spus că vreau şi antibiograma, mi s-a făcut o fişă, mi s-a explicat că e posibil ca, în funcție de rezultat, să fie nevoie să-mi fac un vaccin şi mi-a explicat, pe scurt, despre acesta. Mi-a dat şi un prospect al acestui vaccin, alături de fişa mea şi de un bon de ordine.
Vaccinul implică înmulțirea coşurilor
Am întrebat-o pe domnişoara care mi-a prelevat probele dacă, în timpul vaccinarii (care durează două luni, două luni jumătate, şi cuprinde 20 de injecții, când într-un braț, când într-altul) există şi o “explozie”, o înmulțire a coşurilor, ca urmare a vaccinului. Mi-a spus că da, aceasta există, e firească şi se petrece, de regulă, la jumătatea perioadei de vaccinare, după care trece.
Eu sper, totuşi, să fie o bacterie, cu care să mă lupt cu ajutorul antibioticelor. Nu prea vreau să mă gândesc la 20 de injecții şi la o explozie a coşurilor, dar sunt conştientă că trebuie să mă gândesc şi la asta.
De ştiut la prelevare
Acum, eu îmi programasem, cu o săptămână în urmă, să ajung marți la Cantcuzino, asta deşi coşurile mele îşi tot făceau de cap de ceva vreme. Bineînțeles că mai toate dădeau semne de uscare când am ajuns acolo. Ştiam, din comentarii, că e bine ca acestea să fie coapte, să aibă destul puroi. Mai aveam câteva pe gât cu ceva puroi şi am ales să merg oricum, să nu mai amân.
Domnişoara care mi-a prelevat probele m-a avertizat că-i posibil să nu se dezvolte ceva, pentru că nu prea a avut de unde să prelevez mult puroi, însă mi-a spus că pot repeta analiza. Deci, mă aştept să fie nevoie să o repet.
Totată distracția m-a costat 55 lei, dintre care 20 lei a reprezentat costul antibiogramei. Se plăteşte la ieşire şi… Vă țineți bine? Au chiar şi două POS-uri, unde poți plăti cu cardul.
Cantacuzino a păşit cu brio în anul 2012
Pentru rezultate, pot suna la ei, pot merge până acolo saaaau…. Vă mai țineți bine? Sau pot afla rezultatele cu un simplu click. Aici, deja, falca mea s-a lovit cu zgomot puternic de podeaua din mozaic. În sfârşit, cineva a înțeles că anul 2012 nu aduce doar posibilitatea sfârşitului lumii (dacă e să ne luăm după mayaşi, deşi eu cred că au vrut să facă puțin mişto de noi şi, poate, să ne facă mai atenți la lumea înconjurătoare), ci şi internet. Da, marele şi puternicul Internet. Şi salvatorul de timp, fireşte.
Astfel, dacă ai mers la Cantacuzino, ți s-au prelevat probe şi vrei să afli rezultatul, fără să mai faci un drum până acolo, tastezi rezultate.cantacuzino.ro, introduci CNP-ul şi codul buletinului de analize şi gata. Încă nu ştiu să vă spun cum arată rezultatul, pentru că al meu nu-i gata.
Pe scurt
Ţin să-i mulțumesc din tot sufletul lui Dy, cea care a comentat la una dintre postările mele şi cea care m-a îndrumat spre Cantacuzino, despre care auzisem o grămadă, însă nu-mi dădea nimic ghes să dau o raită pe acolo, chit că nu-i chiar aşa de greu de ajuns – e pe Splai, la doi paşi de Operă şi de Metrou Eroilor. În mare, tocmai din cauză că mă aşteptam să păşesc într-un hău spitalicesco-birocratic, din care să plec cu mai multe afecțiuni decât atunci când am intrat.
Pentru că ea a explicat mult mai bine şi mai succint, îmi permit să-i postez comentariu şi aici, pentru a vă fi vouă mai uşor, în cazul în care nu aveți timp să citiți toată postarea mea. Iată ce mă sfătuia Dy (dacă vreți să citiți comentariul chiar în cadrul postării, îl găsiți aici )
NU-TI TREBUIE nimic de la medicul de familie, nu mai sta dupa el. te duci de dimineata(la 8 incep programul, dar iti recomand sa ajungi pe la 7 jum, ca sa fii prima acolo cand deschid ei cabinetul), iti platesti analiza(e 35 lei daca nu ma insel ) si apoi astepti sa intrii(e cu bon de ordine). important e sa aiba ce sa-ti recolteze, adica sa existe secretie in pustule(sa fie “coapte”) si sa nu fi folosit antibiotice recent(sa treaca cam 2 sapt de cand le-ai luat). a, si o sa te intrebe la casierie, daca iese vreo bacterie daca vrei sa-ti faca si antibiograma. ii zici ca da, te va costa 20 lei si o platesti dupa, numai daca iese ceva la analize.e cel mai sigur…macar stii clar daca e de la schema de ingrijire sau e vreo bacterie pe fata(in cazul asta o sa te chinui degeaba cu retin-A si brevoxyl). iti spun din experienta ca merita sa faci si asta. eu am facut analiza, mi-a iesit stafilococ coaguleaza negativ si am facut tratament cu antibiotic o luna si acum sunt f bine, nu mi-a mai iesit nimic pe fata, am curajul sa ies nemachiata din casa si ma simt fff bine.multa bafta si daca ai nevoie de mai multe detalii vb
Fireşte că voi reveni cu informații, atunci când voi afla rezultatul. Am înțeles că durează maximum 48 ore, deci ar trebui să ştiu ceva cel târziu maine, în jurul prânzului.
Dacă mai pot fi de folos cu vreo informație, vă stau la dispoziție.
Kisses, hugs şi să ne auzim mereu cu veşti bune!
55 comentarii