Un aliment banal, cu beneficii multiple în dietă și-n diverse afecțiuni

Mă pasionează tot mai mult nutriția, caut mereu informații noi, citesc zilnic tot felul de site-uri, articole de specialitate, păreri avizate, dar și disputele create în jurul unor alimente, al unor diete sau ingrediente, pentru că nu mi-aș fi imaginat că nutriția e un domeniu cu atât de multe păreri și tabere, cu tot felul de interese.

Tocmai de aceea, mă bucur atunci când descopăr sau redescopăr informații despre alimente simple, la îndemâna oricui, pentru care nici măcar nu trebuie să locuiești la oraș ca să le procuri.

Unul dintre ele, pe care mulți îl consideră un “aliment minune”, este varza. Iar dacă mai este și murată, se pare că vorbim cu unul dintre cei mai vajnici luptători împotriva cancerului și a bolilor de stomac. Bineînțeles că nu alimentele ne vindecă, ci un stil de viață sănătos, cu mișcare, cu o alimentație sănătoasă, un stil de viață din care să încercăm să eliminăm pe cât posibil stresul, să ne bucurăm de orice avem cât de puțin.

Medicii o laudă pentru faptul că are în compoziție compuşi anticancerigeni, hepatoprotectori, anti-inflamatori – antioxidanti (vitamnele A, C, E, zinc), fibre alimentare care combat constipația şi detoxifică colonul, minerale (potasiu, magneziu, calciu).

Potrivit www.doctorulzilei.ro, varza este o sursă excelentă de vitamina U, care poate ajuta la vindecarea ulcerului peptic, în timp ce sucul de varză crudă s-a dovedit că reprezintă un tratament eficient pentru ulcerul peptic.

Eu obișnuiesc să o consum destul de des, dar trebuie să recunosc că, din familia ei, cel mai mult îmi place broccoli, pe care îl consum aproape zilnic. Ba cred că am dezolvoltat o dependență :)

Ah, și încă un lucru: dacă zăriți pe undeva kale, dați-mi și mie de veste, pretty please. Am citit și auzit atâtea și aș vrea mult să văd cum e.

Sursa cover foto

8 comentarii

  1. Varza rosie contine resveratrol :D
    Kale pe legumefericite.ro mai la primavara-vara. Acum nu mai au.

    • Foarte tare, eu știam de cel din struguri. Mersi de pont, nu știam de ei și îmi doresc să gust de multă vreme. În plus, chips-urile alea din kale mă termină de poftă, când le văd pe blogurile de afara. Need them in my kitchen :D

  2. Sa citesti si despre kimchi ;) Kale se gaseste la ferma Biodumbrava, e langa Bucuresti, cum iesi din Militari (http://biodumbrava.wordpress.com/2014/01/01/produse-disponibile-in-luna-ianuarie-2014/) Te pup!

    • Ah, mulțumesc mult, Andreea. trebuie să merg neapărat. Oi fi eu în stare să-mi înfrânez poftele, da cu kale ține prea de multă vreme și am și eu limitele mele. :D

  3. Am citit la Adi Hadean pe blog ca de fapt kale sunt frunze de gulii. Are un articol despre frunzele de gulii, e recent, si acolo a comentat cineva ca astea ar fi.

    • Da, acum am citit și eu, m-am dus special să cercetez. Înțeleg că nu-a același lucru, dar, da, sunt cumva înrudite. Știu că varza asta kale crește… multă, adică seamănă cumva cu frunzele de gulie, doar că din asta cresc tufe. Oricum, interesant.

  4. Îmi place varza murată şi o consum cât pot eu de des! ♥

  5. Chiar zilele trecute am scris pe pagina de FB a blogului meu despre beneficiile verzei murate si despre zeama de varza si nu imi venea sa cred cate calitati pot avea…Si eu ador broccoli, insa si conopida imi place.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.