Tu ştii cât de sigure sunt cosmeticele?

Din 11 iulie, s-a schimbă legislația privind produsele cosmetice. Indiferent dacă-s aduse din UE sau din țări din afara Uniunii Europene, cosmeticele trebuie să respecte standarde de siguranță mai stricte şi reguli pentru o informare mai bună a consumatorilor.

Altfel spus, de acum înainte, se înmulțesc şi înăspresc lucrurile pe care un producător de cosmetice trebuie să le facă la capitolul siguranță înainte de a da drumul pe piață unui nou produs. Mai e o treabă nouă, ceva cu introducerea noțiunii de “persoană responsabilă“, adică, din ce pricep eu, nu o să mai poată vinde oricine cosmetice, n-o să mai găsiți rujuri în orice butic de la colțul străzii, ci va fi nevoie de o “aprobare”, prin care viitorul comerciant de produse cosmetice să capete certificarea de “persoană responsabilă”. Mai mult:

Totodată, fiecare producător va trebui să îşi notifice, o singură dată, produsul cosmetic introdus pe piață prin portalul UE de notificare a produselor cosmetice (Cosmetic Products Notification Portal – CPNP). Datele stocate în acest portal vor permite personalului centrelor naționale de toxicologie să aibă acces în câteva secunde la compoziția produselor, în cazul unor accidente, iar autorităților competente să acceseze cu uşurință informații referitoare la toate produsele cosmetice introduse pe piață în UE, în scopuri de supraveghere a pieței.

Forte important e că în categoria “produse cosmetice” intră, potrivit normelor UE, nu doar cosmeticele ori parfumurile, ci şi pasta de dinți, loțiunile solare sau produsele de curățare.

So, e tot mai bine, zic eu :)

Kisses and hugs!

2 comentarii

  1. Nuuuuuu! Mi-ai stricat dimineata :)) J/k
    Hai mai, ca eu am o placere bolnava sa umblu prin buticuri. Acum cateva zile mi-am luat un ruj dubios cu ambalaj simpatic, stiu ca nu e bine, dar cu 5 lei mi-am satisfacut nevoile de shopaholic.
    Stiu ca e pentru binele nostru, dar, dar … cosmeticele-porcarii sunt salvarea mea cand vreau ceva nou si n-am bani :))

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.