Cred că unul dintre cele mai simpatice momente și acela în care am avut confirmare că, măcar în anumite privințe, fac lucrurile cum trebuie, a fost când, abia intrată pe ușa părinților mei, care-s în renovări crunte, bieții de ei, îl văd pe tata cu două pungi mari dând să iasa pe ușă. Firește, îl întreb unde merge și îmi răspunde, natural, că la mașină.
– Și ce-ai în pungi?
– Un monitor vechi și un computer vechi. Le duc la mașină, pentru că mâine vreau să le duc la reciclat.
A fost momentul în care un zâmbet mare mi s-a așternut pe față și mi-am dat seama că lucrurile sunt tot mai bine. Nu e un secret că anul acesta am scris mai mult despre reciclare, despre cât de important e nu doar să facem curățenie și să aruncăm lucrurile care nu ne mai sunt trebuincioase, dar, mai ales, despre a le arunca unde trebuie și cum trebuie.
Gândiți-vă că, atunci când faceți curățenie, vă eliberați nu doar spațiul, ci scăpați și de o anumită încărcătură sufletească. Ei, acum gândiți-vă cum ar fi, dacă atunci când am face curățenie, am arunca în casele altora mizeria. Da, e o imagine care pe mine mă bântuie de multă vreme :))
Serios, la fel se întâmplă și cu aruncat oriunde, la întâmplare. Ceea ce nu pricepem noi însă e că acest “oriunde, la întâmplare”, care pare departe de casa noastră e, de fapt, tot casa noastră.
Tocmai de aceea vă rog, și mă veți mai auzi, poate, cu această rugăminte, fiți atenți cu urma pe care o lăsați. Aici, pe blog, și în blogosfera de beauty, în general, vorbim despre frumusețe. Despre produse de makeup, despre tot felul de aparate care să ne ajute să arătăm mai bine. Știu, nu aruncăm săptămânal electronice și electrocasnice. Și nici baterii. Eu, una, le strâng și merg de două ori pe an și le predau.
Curățenia de sărbători – ce facem cu deșeurile
Măi, oameni buni, după sărbători e prăpăd cu gunoaiele. De tot felul. Nu vorbesc aici doar despre bieții brazi, dar despre tot felul de alte chestii care n-au ce căuta azvârlite-n stradă, lângă stâlpii de iluminat public, de unde firmele de salubritate le încarcă și le aruncă la groapă. Brazi, perne, televizoare vechi, cărucioare pentru copii, mobilă veche, cartoane, pungi cu gunoi menajer și câte și mai câte. Mă miră, căci copilul al cărui cărucior a fost aruncat la întâmplare va crește pe pământul poluat de electricele aruncate la întâmplare, iar mulți nu înțeleg asta încă.
Și mai că-mi vine să zic: “Oameni buni, nu mai faceți curățenie de Crăciun, că e mai curat așa…” Desigur, nu generalizez, dar mi-ar plăcea să știe cât mai multă lume că echipamentele electrice pot conține elemente rele pentru mediu și pentru sănătate, metale grele sau gaze periculoase, elemente care eliberate în aer, apă sau sol au efecte dăunătoare pe termen lung asupra hranei noastre, a apei pe care o bem sau a aerului pe care îl respirăm.
Și că există echipe specializate, care ne scapă de acestea fără bătaie de cap.
De Crăciun, fii mai… bun
Nu doar cu tine și cu cei dragi, ci mai ales cu tine și cu cei dragi. Da, sună aiurea? Păi, sincer, mie mi se pare că sănătatea e cel mai de preț dar, alături de dragoste. Iar dacă o putem oferi, dacă prin gesturi mici putem da un mediu mai sănătos celor dragi, de ce nu o facem? Becuri, baterii, aparate casnice de dimensiuni mici, medii sau mari, toate ar trebui să fie colectate și apoi tratate de companii specializate, astfel ca deșeurile să nu sfârșească drept “cadou” pentru sănătatea noastră și a celor din jur.
Mai simplu decât un TelVerde, cum e cel al RoRec, eu nu știu ce v-ar putea convinge: TelVerde 0800.444.800 (apel gratuit din toate rețelele de telefonie), o rețea națională de colectare și ai făcut o faptă bună.