Să ne-nțelegem!

Dacă, într-o postare anterioară, spuneam câte ceva despre toleranță, există lucruri în fața cărora mă predau şi caut puşca. Sau bâta. Sau tigaia ori bătătorul de covoare. Ceva, orice, cu care să lovesc cu sete.

Tolerez o dată, tolerez de două ori, dar a treia oară îmi văd, efectiv, tensiunea cum urcă. Hateri am, ceea ce înseamnă că devin relevantă, aşa că postarea asta o să mă facă şi mai relevantă. Dar zău că nu mai pot. Înțeleg, ni se întâmplă tuturor să avem zile mai proaste, dar nu putem stărui în ele. Şi pentru că încerc să păstrez prietenia cu un personaj important, zic eu, pentru viața fiecăruia, gramatica, vreau să punctez trei chestii, că altfel simt că acumulez tensiuni negative. Şi terapeutul dentistul meu m-a învățat că nu e bine.

grammar-book1. Tenişi, nu teneşi. Tenişi, nu teneşi. Tenişi, nu teneşi. Că nu joacă nimeni tenes. Mulțumesc.

2. Elastic, nu elastec. De o sută de ori, în numele tuturor croitoreselor şi al tuturor creatorilor de modă. În cor, cu toții vă rugăm, spuneți elastic, altfel mor.

3. Rochia pe care am văzut-o, fardurile pe care le-am admirat, acuzativul pe care l-am avut. Şi l-am băut… Pe care. Pe care l-am bătut. Pe, ca-n Pepe, cântărețul. Măcar o dată.

4. De asemenea, aş dori să punctez că “de asemenea” se scrie în două cuvinte. La fel şi de altfel. ŞI de fapt. Degeaba.

Mă opresc aici. Azi. Aştept înjurăturile. Şi criticile. Dar, vă rog, să fie corect scrise ;)

Sursa foto cover & interior

21 comentarii

  1. :)) Grammar first! Mie, personal, mi se pare normal ca tu, ca si posibil model, sa semnalezi greselile ce le intalnesti. Poate asa mai invata si romanu’ ceva. La criticat, e primul, dar cand cineva ii evidentiaza greselile, arunca cu injuraturile …

    • Exact aşa cum aştept să fiu corectată, ca să nu mai fac. Da, normal că, în primă fază, o să am un nod în gât şi n-o să-mi pice bine, dar eu vreau să nu mai greşesc şi cred că asta vrea orice om care… vrea ceva de la el. :)

  2. ha ha ce m-a amuzat articolul asta :)) desi e de plans…. tot mai des vad “deasemenea” “dealtfel” “defapt” etc …. trist :(
    exista si o carte “esti cool si daca scrii corect” :))

    • Uuuf, nu zic, toți greşim, dacă mă uit peste textele din urmă, ma iau singură la palme. Am o mulțime de litere mâncate, de exemplu, dar mă străduiesc să nu mai fac. Totuşi, greşeli precum “dealtfel” mi se par de neiertat. :(

  3. Cat ma bucur ca scrii atat de des, jur ca blogul tau a devenit printre preferatele mele cele mai preferate dintre preferate!

    • Wow, dacă mi-ai vedea zâmbetul maaaare şi tâmp de pe față! Mulțumesc din suflet, n-ai idee cu cât drag te citesc şi cât îți apreciez şi respect munca. Şi nu, nu vreau să sune a vorbe mari, ci doar a unele firesc alese. Mulțumesc mult!

  4. Daca ai sti cata lume ajunge la mine pe blog cautand ‘tenesi cu platforma’, de imi vine sa imi bag unghiile in ochi! Si eu am scris ‘tenisi’, jur.

  5. Te rog te rog te rog te rog include si faza cu “decat” .ah, te rog. Nu mai pot, o sa bat pe cineva daca mai aud “decat maine sunt libera” sau, cum am citit ieri un comentariu pe un blog, “in pozele astea te vad decat de la gat in sus”. Cum nu le suna cacofonic?! Ahh….

  6. Sunt de acord cu cele spuse, dar în ceea ce privește termenul „teneși” nu sunt ferm convinsă că e vorba de un semn clar al scrierii incorecte. Dacă e să privim lucrurile din punct de vedere etimologic evident teniși e varianta corectă, dar sunt mii de cazuri în limba română în care nu se ține cont de acest considerent. Apoi, acest tip de pantof nu mai e de multă vreme considerat a fi (exclusiv) apanajul sportului alb. Termenul „teneși” e mai des folosit în limbajul uzual, îl auzim peste tot, îl citim scris astfel în publicații. Atâta vreme cât e un termen relativ nou, are șanse mari să fie modificat în forma „teneși” inclusiv în DOOM, așa cum se întâmplă de obicei cu acele cuvinte care își pierd forma prin vorbirea fluentă.
    Eu zic că merg acceptat ambele forme, așa cum trecem cu vederea multe cuvinte în care „i„ se transformă în „e” fără să le considerăm a fi o dovadă de incultură. Să nu uităm că în perioada regalistă a țării noastre se considera, mai ales în rândul literaților, că litera „e” ultizată în cuvinte precum „deseară”, „duminecă”, sporește muzicalitatea și eleganța cuvintelor. În prezent există persoane care continuă să țină cont de regulile vechi de folosire a diacriticelor (nu folosesc decât î din i) ori de formele de odinioară ale prepozițiilor (dela în loc de „de la”) și mă refer aici inclusiv la persoane cu studii superioare, mai mult sau mai puțin nostalgice ale acelor vremuri.

    • Da, se prea poate să ai dreptate şi au fost destule cazuri în care Academia a aprobat şi formele incorecte, dar folosite preponderent de populație. Doar că mie nu-mi place deloc şi mă zgârie. Aşa cum n-o să pot înghiți niciodata aşează versus aşază, căpşuni versus căpşune, pioneze versus piuneze, remarci versus remarce, coperți versus coperte, oricât s-ar gândi ei să le transfome în corecte.

  7. Huh, honey, sa vezi niste “bloggerite” certate cu cratima sau cu acordul subiectului cu predicatul!!! Si exprimari de genul “monstre”, “gelul de dus face multe spume”, “zona inginala”. Nu dau nume, ca suntem niste doamne ! Dar daca vrei sa te oripilezi, iti dau un link pe privat, numai anunta-ma :)))

    • Ah, la naiba, am uitat şi de “monstre”. Altcineva mi-a atras atenția pe Facebook despre “manichiură” şi “manechiură”. Plus că am mai omis eu vreo două care mă zgârie bine de tot, când le citesc. Aş aprecia link-ul cu pricina, că trec la documentare serioasă :)

  8. Sa ma adaugam: adineauri, unpic/umpic (!!!). “Decat” atat am avut de spus :)) Dar daca imi amintesc pe parcurs, completez :D

  9. Nu aruncati cu rosii , dar eu nu stiam de tenisi/tenesi, dar ma bucur ca am mai invatat ceva. Asa cum ai zis si tu nu prea imi place cand cineva ma corecteaza, dar apoi imi dau seama ca e de fapt un lucru bun. Ca sa nu mai zic ca daca esti pe net si nu stii cum se scrie un cuvant nu trebuie decat sa cauti pe google/bing si te lamuresti imediat.

    O seara faina!:)

    • Ce frumos, mă bucur că-mi eşti cititoare şi cred că toți învățăm. SIncer, o zi în care n-am învățat nimic, chiar dacă asta înseamnă că m-a corectat cineva, poate, e o zi pierdută. Te pup :*

  10. Aaah, draga mea, ca bine le mai zici! Si toate ca toate, dar ai ales o poza… nici ca se putea mai potrivita! :)

  11. M-a uns pe suflet tot ce ai scris aici.As mai avea de adaugat faptul ca,foooooarte multe persoane,incercand sa scrie corect(probabil fiindca stiu despre ele ca sunt cu probleme la capitolul gramatica)fac exces de cratime si de “i”,folosindu-le ma ales unde nu trebuie…Si cred ca faza cu “deasemenea”,”dealtfel” etc. isi are originea in felul tampit in care au ales astia sa modifice scrierea,de exemplu “nicio” care acum este corect cica sa fie scris impreuna.Multi sunt derutati.Uite aici un site foarte folositor:http://ortograme.ro/
    Keep up the good work :)

    • Mulțumesc şi sper să fie de folos. Da, aşa e, întâlnesc tot felul de greşeli, iar i-urile – prea multe sau prea puține, sunt printre cele mai greşit folosite. Pe de altă parte, Academia a tot lăsat de la ea şi a transformat din incorecte în corecte formele utilizate ale cuvintelor (capsuni/capsune, cheltuie/cheltuiesc etc…)

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.