Femei bolnave de cancer. Toți știm pe cineva care a trecut sau trece prin cumplita experiență. Soarta e cea invocată pentru una dintre cele mai mari nenorociri ce se poate abate asupra unui om. Dar ce-ar fi dacă ai putea să ștergi cancerul unei viitoare generații printr-un simplu gest? Asta în condițiile în care, în România, sunt diagnosticate anual 3.000 de femei cu cancer de col uterin, iar alte 2.005 femei mor din cauza cancerului de col uterin…
România se mândrește cu femeile ei atunci când vine vorba despre frumusețe, despre inteligență, cochetărie și despre hărnicie. Nu ne putem mândri însă atunci când vine vorba despre rata de incindență a cancerului de col uterin – de 31%, de trei ori mai mare decât în restul Europei și nici cu rata de mortaitate de peste 18%, de patru ori mai mare decât în Uniunea Europeană.
Apariția cancerului de col uterin poate fi însă prevenită, iar principala modalitate este vaccinarea anti-HPV.
Ce e HPV ăsta și ce vrea el de la o femeie?
Ei, bine, HPV e o prescurtare de la Human Papilloma Virus sau, în românește, Virusul Papiloma Uman, iar denumirea vine de la faptul că anumite tipuri de virus produc papiloame (sau negi, verugi). Ei, acest virus HPV e principala cauză a cancerului de col uterin, iar două dintre tulpinile acestui virus, 16 și 18, cauzează circa 70% dintre cancerele de col uterin din lume.
Vaccinul e important, iar una dintre dovezi o reprezintă cele peste 150 milioane de vaccinuri adminstrate, până acum, în lume. Nu, administrarea vaccinului anti-HPV nu are efecte negative. Așa că sfatul meu este să vă vaccinați fetele pentru că, peste ani, un gest aparent banal, o înțepătură în piele, poate face diferența dintre copilul vostru viu sau mort ori bolnav de cancer.
Cui se adresează vaccinul anti-HPV?
Vaccinarea se adresează, în primul rând, fetițelor cu vârsta între 9 și 15 ani (interval de vârstă unde eficacitatea este de 99%), dar și populației feminine între 16-26 ani, deoarece s-a demosntrat că e intervalul cel mai expus contactării HPV, virus care se transmite pe cale sexuală.
Vaccinarea se adresează și tinerelor de peste 26 ani, care nu s-au infectat cu HPV. Da, noi, femeile mature, știm că testul Babeș Papanicolau, efectuat anual, ne poate salva viața. Foarte multe informații utile puteți afla și de pe pagina de Facebook Luptă împotriva cancerului de col uterin.
Însă nu toate știm că, pentru reducerea mortalitatii cauzate de cancerul de col uterin, Fundația Renașterea a lansat, în 2008, proiectul: Diagnostic Mobil – sân și col uterin.
Fundația Renaşterea
Prin acest program, Fundația Renașterea și-a propus creșterea accesului la servicii de depistare a cancerului de col uterin și de sân, principalele cauze de deces la femeile din România.
După evenimentul la care subiectul a fost întors pe toate părțile, am avut plăcerea să stau de vorbă cu Mihaela Geoana, președintele Fundației Renașterea. Urmăream, de ceva vreme, activitatea fundației, proiectele frumoase și utile pe care le derulează. Așadar, mi-am permis să-i adresez câteva întrebări.
Interviu cu Mihaela Geoană. Despre Fundația Renaşterea, cancerul de col uterin şi nu numai
Macnetize: În ce măsură cele care au trecut printr-o experiență și vor să-și ofere sfaturile, se pot adresa Fundației Renașterea? Am impresia că, atunci când vine vorba despre voluntariat, în România e foarte greu să-ți pui la dispoziție, gratuit, cunoștințele, pentru a ajuta.
Mihaela Geoană: Chiar mi-aș dori să avem voluntare. Am derulat un asemenea program, avem și un spațiu pus la dispoziția Fundației Renașterea, la Institutul Oncologic, dar, în general femeile au preferat spații neutre, la sediul fundației, una la alta în vizită sau la o cafenea.
Este unul dintre programele care au fost cel mai apreicate de paciente. Pentru că, atunci când îți spune medicul sau o asistentă, sau cineva de la fundație, că îți va fi bine sau îți explică care vor fi etapele tratamentului sau ce ți se va întâmpla, prin ce vei trece, este una. Dar când îți spune cineva care a trecut prin asta, e mai direct, și, pe de altă parte, le dă multă speranță, se agață de ideea că “voi fi și eu ca ea, voi supraviețui, îmi voi relua viața”. Asta și multă energie și încredere, și așa nu va cădea în depresie.
Cele sau cei interesați ne pot trimite un e-mail, avem și o pagină de Facebook unde răspundem mesajelor, dar putem fi găsiți și pe site-ul FundațiaRenașterea.ro.
Telefonul și adresa noastră se pot găsi cu un simplu click și suntem doritoare să primim voluntari. De la a ne ajuta în activitatea de zi cu zi la birou, la a discuta cu femeile care sunt diagnosticate, cărora noi putem, de exemplu, să le dăm numărul de telefon și să le punem în legătură. De multe ori, s-au creat prietenii pe viață, pentru că s-au sfătuit.
Macnetize: Ce îmi puteți spune despre campaniile de screening? Cum au loc, cine poate fi beneficiarul acesotra?
Mihaela Geoană: În mediul rural, centrele mobile au nevoie de ajutor in ce privește programările și anunțurile, e mult de muncă pe registratură, secretariat, muncă pe care o poate face cam oricine. Pe de altă parte, sunt asistente care operează cu mamograful și cea care prelevă testul Babeș Papanicolau, dar mai sunt şi alte activități pe care le desfășurăm atunci când începem o campanie.
Într-o locație, stăm, în general, două-trei săptămâni – într-o comună sau un sat – și, înainte de a începe, discutăm cu femeile din sat, le povestim, astfel încât ele să știe ce li se va întâmpla, să fie ralxate, să nu fie vreun stres.
După care, pe măsură ce trec zilele, vin tot mai multe. De multe ori, ni se dublează cererea. După care mai este o muncă destul de intensă, aceea de a trimite răspunsurile. Le trimitem prin poștă, astfel încât să aibă și ele rezultatul, dar aici este, iarăşi, vorba de muncă de birou, unde avem nevoie de voluntari.
Macnetize: Există și un program prin care femeile pot face această analiză gratuit sau mai ieftin?
Mihaela Geoană: Da. Pe de o parte, se poate face testul Babeș Papanicolau, cu trimitere de la medicul de familie. Dacă este cu trimitere de la medicul de familie și în program cu Casa de Asigurări de Sănătate, e gratuit. Dacă e nevoie de alte teste… mamografie, de exemplu – aveam mamografie digitală, în centrul Renașterea este 160 lei și nu costă nicăieri, în altă parte, sub 300 lei.
O mamografie normală costă 100 lei la noi, iar în cele mai ieftine centre private începe pe de la 150-180 lei. În general, testele sunt între 30 și 50% mai ieftine decât la centrele medicale private, doar pentru că noi suntem o fundație. Noi nu trebuie să amortizăm nici clădire, nici aparatură și nici nu facem profit. Noi plătim doar medicii, consumabilele și angajații care lucreză acolo.
Macnetize: Înțeleg că acum vorbim de o modă, cea lansată de Angelina Jolie, de a face testul genetic. Se poate face acest test și la Renașterea?
Mihaela Geoană: Da, colaborăm cu o firmă care face testare genetică, care are sediul la noi, în centrul medical. Ei fac aceste teste.
Macnetize: Care este mesajul dumneavoastră pentru femeile de orice vârstă pentru a merge la doctor? Cât de importantă e sănătatea, în toată ecuația frumuseții, a feminității?
Mihaela Geoană: Atunci când suntem sănătoase, putem fi și eficiente în a ne crește copii, a ne îngriji familia, de a ne face bine datoria în tot ce facem. Sănătatea ne dă și acea capacitate de a fi pozitive, vesele, drăguțe, de a fi atractive.
Pe de altă parte, mesajul meu este acela că da, poate că n-avem timp, n-avem bani, suntem îngropate în datorii și alte griji, dar atunci când vezi o femeie bolnavă sau atunci când te doare ceva, îți dai seama cât de importantă e sănătatea.
Avem grijă de copii, de soț, de socri, de toți cei care sunt în jurul nostru. Noi, ca femei, așa suntem construite, dar cred că cel mai important e să avem grijă de noi. Nu e un act de egoism, ci este chiar un act de generozitate față de ai noștri. Pentru că altfel putem să-i îngrijim, altfel putem să-i iubim atunci când suntem sănătoase. Suntem mai valoaroase și pentru cei dragi. Cred foarte mult în ideea de a-ți face control regulat, nu numai pentru cancer de sân sau pentru cancer de col.
Pe cât posibil, trebuie să mergi la stomatolog, să-ți faci testele de sânge, pentru a te asigura că rămâi sănătoasă. Și cred că, fie printr-o căutare, fie auzim de la prieteni, fie pe bloguri, fie pe site-urile fundației, ale surselor credibile, putem găsi organizații serioase care-ți dau același serviciu – câteodată chiar mai bun, la un preț mai mic.
Dar nu trebuie să cădem în capcana surselor de informare biased, alterate, care au altă încărcătură, alte interese. Sunt surse de informare oficiale, Organizația Mondială a Sănătății sau surse pe care judecăm noi că ar fi credibile sau un medic specialist renumit. Ele ne-ar ajuta să nu mai plecăm urechea la informații eronate.
Săptămâna trecută, a venit o pacientă care ne-a tulburat pe toți. Medicii oncologi care văd atâtea cazuri zi de zi… Fusese diagnosticată cu cinci ani de zile înainte, nu făcuse nimic altceva decât tratamente naturiste și deja cancerul ei la sân era în ultimul stadiu, în care nimeni nu mai avea ce să-i facă. Nimic altceva decât să-i calmezi durerile și să aștepți să treacă.
Lipsa de informare corectă poate avea un preț mult prea mare, de multe ori. Noi putem facem lucruri, putem să informăm oamenii, mai ales bloggerii care sunt credibili, care au comunități cere-i susțin.
1 comentariu