Poți slăbi cu gumă de mestecat?

Te poate ajuta guma de mestecat să pierzi în greutate? E una dintre întrebările asupra căreia s-a tot investigat, iar rolul gumei de mestecat ca inhibitor al senzației de foame a tot fost invocat, chiar şi de publicațiile de specialitate.

În toată marea asta de speculații, un grup de cercetători de la Universitatea din Alabama s-a dedicat unui studiu cu durata de opt săptămâni, prin care au dorit să răspundă întrebării: cum slăbeşti cu gumă de mestecat?

Dacă mesteci gumă, slăbeşti?

Să o luăm din aproape în aproape. Să presupunem aşa: că ți-e poftă de ceva dulce, de o… gogoaşă umplută cu ciocolată, dar că, în schimb, alegi să mesteci câteva lame de gumă de mestecat fără zahăr. Se cheamă că ai evitat, cu ajutorul gumei, să mănânci vreo 500 de calorii. Trâgând, în mod barbar, o concluzie, guma de mestecat te-a ajutat să slăbeşti. Cam forțat şi cam ca scărpinatul pe după ureche, nu?

Ei, dar nu ne oprim aici. Un al doilea aspect este cel ce ține de NEAT (Non Exercise Activity Thermogenesis), în traducere brută , termogeneză fără activitate fizică sau cum arzi calorii fără să faci sport.

Iar NEAT asta e o treabă faină, de care-ți dai seama când ai un device ce monitorizează caloriile pierdute făcând diverse activități de zi cu zi. Corpul nostru pierde calorii până şi atunci când doarme.

Da, corpul tău consumă calorii prin simpla mestecare a unei gume: între 11-15 kcal/oră. Iar dacă timp de un an de zile, ai mesteca gumă, ai pierde până la cinci kilograme de grăsime. Totuși, studiul nu a luat în calcul IMC (Indicele de Masă Corporală), raportul dintre grăsime şi masa musculară, greutatea diferită a subiecților etc.

Este păcatul în care cad foarte multe studii bazate pe un etalon, dar care nu iau în calcul şi multe alte variabile.

Atenție şi la efectele negative ale gumei de mestecat în exces!

Aşadar, da, guma de mestecat te ajută să slăbeşti. Dar doar pentru că te împiedică să mănânci alimente cu mai multe calorii, doar pentru că îți păcăleşte creierul şi nu pentru ştiu eu ce alte minuni.

Pe de altă parte, voi ştiți că eu am o deviză: dacă nu-i natural, nu e bun în exces. Da, înțeleg, ți-e poftă de mori de o felie de tort, dar ştii că ai cam făcut excese alimentare şi ai vrea să te abții. Da, o gumă poate fi o soluție izolată, pe moment. Dar mai bine decât să-ți chinuieşti stomacul şi să-l umpli cu îndulcitori artificiali din aceia dăunători, mai bine mănânci un măr, bei un pahar cu apă sau iei doar o înghițitură din felia cu pricina şi faci mai mult sport în următoarele zile.

Tot despre lupta fiecăruia cu kilogramele şi cu sinele e vorba.

Sursa foto cover

6 comentarii

 1. Cum adica, iei doar o gura de felie de tort? Nu stiu cat autocontrol ai tu, dar pentru mine chestia aia da in masochism. Ori mananc sa ma bucur de felia aia de tort, ori nu mananc, nu imi amagesc papilele gustative 20 de secunde si pe urma clatesc cu apa :))
  Intr-o vreme prinsesem si eu obiceiul sa mestec guma tot timpul, dar l-am lasat. Oricum nu mestecam ca sa slabesc, mestecam ca sa imi satisfac pofta de … rumegare :))

  • Yup, la mine funcționează treaba cu o înghițitură, în special la dulciuri, pentru că nu acolo e marea mea durere. Eu sufăr la chestiile sărate, acolo mai bine mă abțin de tot. Dacă gust, mai vreau şi mi-e cumplit de greu să mă opresc. Aşa că, te înțeleg perfect :D
   Cât despre guma de mestecat, eu am perioade, dar nu o consum pentru a-mi păcăli foamea, ci pentru că îmi place gustul, mai ales al celei pentru copii :D

 2. Eu evit guma de mestecat cat pot, pentru ca de fiecare data cand mestec, mi se face o foame de lup si simt nevoia sa mananc foarte mult. Stiu ca daca am mestecat guma pe parcursul zilei, seara va trebui sa mananc ceva consistent. Daca evit, seara nu mai simt nevoia decat de maxim un smoothie.

  • :)) Cea mentolată îmi face şi mie foame, dar mie îmi place teribil cea pentru copii, cu cireşe, pepene şi altele asemenea, iar cu asta nu mi se întâmplă treaba cu foamea.

 3. Nu ma incanta guma de mestecat, am impresia ca rumeg in gol si mi se face foame sau mai rau, ma doare stomacul.Plus ca nu face bine la lucrarile dentare.Pentru o respiratie proaspata, sunt si alte solutii…Cat priveste felia de tort, daca mi-e pofta, o mananc si gata, poate si pe a doua.Acul cantarului ramane tot acolo, pentru ca Mama Natura a fost generoasa cu mine si am un metabolism bun, iar daca ceva nu imi convine, sport si iarasi sport.

 4. La treaba cu plombele, îți dau dreptate. Dar mestec cu grijă, m-am învățat :D Ştiiiiu, ştiu că tu eşti o fericită cu metabolismul. Nah, mai există şi oameni fericiți.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.