Cu Paula Begoun am făcut cunoștință demult. Pe atunci, ea nu știa de România, eu nu știam de ingredientele din produsele cosmetice și de îngrijire. Niște ani mai târziu, am descoperit-o pe Corina Allan.
Întâmplarea face ca perioada în care eu am descoperit-o pe Corina să fie cea în care mă confruntam cu probleme destul de serioase cu tenul: acnee, ten iritat, acnee până și pe brațe, piept, spate, unde în veci nu mai avusesem așa ceva. Până să descopăr cauzele celor care mi se întâmplau pe față, aveam nevoie să găsesc produse pe care să le pot folosi, fără să simt că îmi ia tenul foc.
Grație dicționarului de cosmetice al Paulei și sfaturilor Corinei, fără a avea pretenția de cunoscător, dar cu o atenție sporită asupra ingredientelor pe care le introduceam sau scoteam din rutina mea de îngrijire, am reușit să depășesc una dintre cele mai urâte perioade din viața mea.
Acum, am cunoscut-o pe Paula. Și mai mult: cum răbdarea e răsplătită, n-am dat mâna doar cu ea, ci și cu Bryan Barron, omul care lucrează cu Paula de vreo 13 ani.
I-am cunoscut în cadrul lansării oficiale a Paula’s Choice în România, iar în cadrul evenimentului nu am avut în față nicidecum o femeie de 60 de ani. Paula arată atât de bine, încât e cea mai bună carte de vizită și strategie de marketing pentru produsele Paula’s Choice.
Și da, Paula e de acord că îngrijirea tenului e rocket science însă, în același timp, e foarte simplu să ai grijă de tenul tău.
Trei sfaturi importante de la Paula Begoun, pentru un ten sănătos? Fii blândă cu pielea ta, evită produsele care conțin ingrediente iritante, folosește cremă de protecție solară.
Iar într-o epocă a consumerismului, putem adesea sfârși fie în eroare, fie cu prea multe produse de îngrijire. Deci, de câte produse avem cu adevărat nevoie pentru a ne îngriji tenul?
Un produs de curățare blând, water-soluble, un exfoliant AHA sau BHA, o cremă hidratantă de zi cu SPF 25 sau 25+, o cremă de noapte cu ingrediente care să repare.
Produse Paula’s Choice în România
Cât despre noutățile pe care urmează să le lanseze Paula’s Choice anul acesta, pot să vă spun că nu-s deloc puține.
În primul rând, de prin iunie, bărbații vor avea gama lor Paula’s Choice: PC4Men. De ce era nevoie de o gamă specială pentru bărbați, dacă și de ce sunt ei speciali, vă dezvălui puțin mai încolo.
Tot în iunie va apărea CLEAR Ultra-Light Daily Mattifying Fluid SPF30, dar și un produs cosmetic: MegaLenght Lash Extending Mascara.
Luna care e aproape gata aduce nou Clinical 1% Retinol Treatment, dar și un produs pentru bronzare – Sun 365 Self-Tanning Concentrate (după ce, în aprilie, s-a lansat Self-Tanning Foam). Deci, da, ne putem colora, fără efectele rele ale expunerii la soare. De asemenea, dacă aveți tenul gras, ca mine, înțeleg că în toamnă vor apărea noi produse Resist adresate acestui tip de ten, dar și un produs pentru keratoza pilară.
Puteți fi la curent cu noutățile și le puteți comanda rapid chiar pe site-ul din România (click pe link).
Iar cum entuziasmul e și el răsplătit, am avut minunata ocazie să îi intervievez pe Paula și pe Bryan, într-o zi frumoasă de sâmbătă. Și deși am luat multe interviuri la viața mea, ăsta chiar m-a emoționat, de era să plec de la locul faptei fără geantă. Da, eu fără geantă… Vă puteți imagina așa ceva? :)
Dincolo de mulțimea de lucruri pe care le-am aflat, am cunoscut doi profesioniști pasionați de ceea ce fac până la cer și înapoi, două persoane extrem de bine ancorate în realitate, de o sinceritate debordantă și de un umor cum rar mi-a fost dat să întâlnesc. Doi oameni ce schimbă în bine viețile atâtor oameni. Thanks, guys!
Interviu Paula Begoun & Bryan Barron
Vă las cu interviul meu, pe care vă invit să-l citiți și să nu vă sfiiți să comentați.
Paula, să pui cuvântul “adevăr” lângă “cosmetice”, în contextul unei piețe cu o valoare de 200 miliarde euro, poate fi cumva periculos. Ce te-a determinat să pornești o astfel de inițiativă, de a educa oamenii în legătură cu produsele cosmetice și de îngrijire pe care le folosesc?
Paula Begoun: Nu m-am simțit niciodată curajoasă, ci doar hotărâtă. Trebuia să știu, iar din momentul în care eu am știut, pasiunea pentru a împărtăși a fost mare. Eram deja reporter, făceam deja ce faci tu. Nu te simți curajos, ți se pare firesc ce faci.
Dar v-ați simțit responsabili să spuneți adevărul, odată ce l-ați descoperit?
Bryan Barron: Din punctul meu de vedere, am simțit că e vorba mai puțin despre responsabilitatea de a împărtăși informația și mai mult despre a ne asigura că informația pe care o distribuim e corectă.
O mare parte din cercetarea pe care o facem este pentru că vrem să ajutăm femeile, în principal, dar tot mai mult – în ultima vreme -, și bărbații, să fie mai puțin confuzi. E multă confuzie, o informație spune ceva, alta spune altceva, te uiți la produsul din magazin și zici: “N-o să mai folosesc nimic. Săpun și apă, atât. Înapoi la basics!”
Paula Begoun: Dar îngrijirea pielii nu poate fi rezumată la basics, pentru că e o treabă complicată. Hotărârea de a porni pe acest drum a venit din faptul că eram furioasă, că voiam ca oamenii să știe ce aflasem. Aveam responsabilitatea să fim siguri că ceea ce am spuns coincide cu faptele.
Unul dintre lucrurile bune în a fi o companie relativ mică este că, de exemplu, atunci când cercetarea despre protecția UVA s-a schimbat, noi, într-un an, am schimbat toate formulele cremelor noastre de protecție solară. Peste ani însă, e vorba despre responsabilitatea ca lucrurile pe care le spunem să fie corecte și că urmărim cercetarea astfel încât să ne adaptăm continuu.
Îmi dau seama acum, Paula’s Choice, voi, echipa de acolo, schimbați marketingul, modul în care se face acesta. Jucați totul pe cartea sincerității.
Paula Begoun: Poate alte companii cresc mai repede decât noi și poate am fi mai mari dacă am minți, nu știu.
Bryan Barron: Mulți dntre consumatorii noștri află despre noi datorită cărții, dar și datorită site-ului beautypedia.com. Felul în care prezentăm informația e atât de diferit, încât și cu explozia aceasta de site-uri și de bloguri de beauty, de YouTube vloggers, încă suntem unici prin modul în care prezentăm informația.
Din perspectiva consumatorului, asta e grozav. Consumatorii noștri au încredere în noi; ei văd ce spunem despre alte produse, văd că noi recomandăm alte produse, ale altor branduri, cu entuziasm, în multe cazuri. Și au încredere în noi. Iar asta e extrem de important. În același timp, din pricina cantității mari de informație, există și oameni care nu ne cred.
Paula Begoun: E mai simplu să crezi că acea cremă antirid chiar poate înlocui botoxul și că o cremă pentru bust chiar îți poate ridica sânii sau că o cremă anticelulitică distruge celulita. E ușor să crezi mitul. Faptele sunt diferite, sunt complicate.
Dar au lista de ingrediente online, pot verifica ei înșiși…
Paula Begoun: Degeaba ai lista, dacă nu știi cum să o citești. Adesea, reporterii ne întrebă: “What about ingredients?”. Am petrecut ani de zile învățând despre ingrediente. De unde știi ce e “PEG nu știu ce”, sau dimeticone sau triglicerida nu știu care. Ce fac consumatorii de obicei e să caute acel cuvând natural, pe care îl înțeleg. Dar asta nu-ți spune niciodată ce e într-un produs cu totul, în ansamblul său.
E ca și când ți-aș da o felie de tort și aș spune că are în compoziție și semințe de in. Atunci te-ai gândi că trebuie să fie un tort sănătos…
Bryan Barron: Pentru cei care studiază și se pot uita pe o listă de ingrediente și știu să le recunoască, e fantastic. Totuși, chiar și aceștia se pot pierde la partea privind modul în care respectivele ingrediente funcționează împreună. Se uită la o cremă de protecție solară și spun: “Are avobenzone, care nu e stabil…” Dar dacă nu știi după ce ingrediente care stabilizeazaă avobenzonul să te uiți, nu vei înțelege lista de ingrediente, nu vei înțelege produsul per ansamblul lui.
Paula Begoun: Tocmai de aceea, după scris, ne dedicăm cea mai mare parte a timpului cercetării. Încă învățăm.
8 dolari versus 40 dolari, YSL versus Maybelline. E nevoie de ceva curaj să vorbești și să publici, cu sinceritate, adevărul despre produsele cosmetice. Cum ați gestionat reacțiile după publicarea cărții?
Paula Begoun: Companiile ne ignoră, le e mai simplu așa. Oamenii ori ne iubesc, ori ne urăsc. Am o vorbă: dacă mă cauți pe internet, să crezi doar jumătate din ce citești.
Bryan Barron: Doar jumătatea bună.
Paula Begoun: Exact, doar jumătatea bună. Suntem pretty polarizing, pentru că suntem atât de critici și avem o tehnică de cercetare foarte specifică. Multe femei fac bani pentru că vând produse care nu-s bune de nimic. Și-mi pare rău de biata ființă de după tejghea, care trebuie să-și câștige existența, și-mi dau seama că adevărurile pe care noi le spunem le fac viața mai grea. Înțeleg de ce mă urăsc.
Bryan Barron: Totuși, chiar dacă nu spunem lucruri bune despre companii, unele dintre ele au fost drăguțe și au apreciat. Nu s-a întâmplat foarte des, dar s-a întâmplat. Majoritatea celor care descoperă site-ul, cartea, au reacții copleșitoare.
Nu sunt siguri la început dacă să ne creadă, poate încearcă unul, două produse, apoi încep să vadă diferența. Acei oameni sunt cei mai entuziaști să împărtășească informațiile noastre cu alte persoane.
E interesant că se întâmplă asta, mai ales în condițiile în care marile companii au posibilitatea de a dezvolta produse corect formulate…
Paula Begoun: Exact. Nimic din ceea ce scriem nu e un secret. Origins, de exemplu, the natural arm a corporației Estee Lauder, au lansat o gamă de produse pentru ten sensibil care nu conține parfum. L-au scos de pe piață șase luni mai târziu din cauză că, odată ce femeile au avut aceste produse pe piață, celelalte produse treceau drept rele. Așa că au scăpat de cele pentru tenul sensibil. Nu, nu de cele mai prost formulate…
Au produsele de îngrijire efecte diferite asupra tenului bărbaților în comparație cu cel al femeilor, există diferențe majore cu privire la ce ar trebui să folosească aceștia?
Bryan Barron Bărbații și femeile au nevoie de același tip de produse. Sunt foarte puține diferențe, și acelea sunt minore. Dacă mergi la restaurant cu iubitul tău, acesta nu va primi meniul pentru bărbați, iar tu pe cel pentru femei. Dacă un tip are coșuri, va folosi același produs pe care și o femeie îl foloseşte pentru aceeași problemă.
Ce vreau să punctez însă este că majoritatea gamelor pentru bărbați sunt foarte prost formulate în comparație cu cele pentru femei. Când vine vorba despre produse bine formulate, indiferent dacă sunt pentru femei, e în regulă pentru bărbați să le folosească.
Paula Begoun: Au nevoie de aceleași ingrediente bune. Nu există o diferență – rozacee, puncte negre, decolorări ale pielii, acnee – tenul bărbatului are nevoie de aceleași ingrediente bune. Chiar mai mult, pentru că atunci când un bărbat se bărbierește și apoi aplică produse prost fromulate, doare.
Bryan Barron Principalul motiv pentru care Paula’s Choice a creat gama pentru bărbați PC 4 Men este că majoritatea bărbaților se simt mai bine, mai încrezători, atunci când folosesc produse special formulate pentru ei, care arată mai masculin, au nume care sună mai masculin. De exemplu, nu am spus “night time moisturiser”, ci “night time repair”.
Dacă ar fi să alegeți un singur sfat pentru cititori, care ar fi acesta? În afară de sunscreen :)
Paula Begoun: Având în vedere că am scris sute și sute de pagini, nu am putea da doar un sfat. Eu merg cu crema de protecție solară :)
Bryan Barron: Să exfolieze, să reconsidere scruburile, sunt în regulă pentru o extra curățare pentru cei care nu vor să le scoată din rutină. Dar exfoloianții cu AHA și BHA pot face o diferență imensă în bine. Nu mă pot gândi la o altă categorie de produse care face atâtea lucruri bune pentru ten.
Cosmeticele mass-market devin tot mai bune, sunt tot mai bine formulate, în timp ce brandurile high-end nu mai sunt neapărat cele mai bune din piață. În același timp, cresc vânzările de cosmetice în supermarketuri și în hipermarketuri. În aceste condiții, vedeți schimbări majore în industria de beauty în următoarea perioadă?
Bryan Barron An de an, tot mai mulți cumpără online. Retailerii, brandurile pe care le gasești, în mod tradițional, într-un magazin, s-au străduit să fie prezente și în alte media. Lancome, Estee Lauder, Chanel, vândute exclusiv în trecut în department stores, sunt acum la drugstores, lângă Neutrogena, Avene și altele. Uite, de exemplu, vine un amestec de prestige și mastige, iar femeilor le place acest concept: 50$ pe crema hidratantă, dar dau doar 3$ pe mascara.
Paula Begoun: Veți vedea magazine care vor încerca să acopere această nevoie a femeilor: de a fi atente la preț, dar și de a se răsfăța la cumpărături de cosmetice și de produse de îngrijire.
2014 - 2024 Macnetize.com
Site-ul folosește câteva cookies irelevante, care nu stochează nici un fel de informații în afară de cele anonime, de analiză a traficului.