Trei lucruri care m-au ajutat să scap de cele peste 15 kilograme

Slăbit, slăbit, slăbit… Un cuvânt care ne face, adeseori, zile fripte. În lupta cu kilogramele, uităm multe lucruri. Vrem doar să slăbim repede, uşor, bine, eventual fără efort. 

Poate vi se vor părea clieşee sau, poate, veți avea o revelație citind despre cele trei chestii care m-au ajutat să dobândesc şi, mai important, să-mi mențin silueta dorită.

Aşa că, iată trei lucruri care te ajută în procesul de slăbit:

1. Înarmează-te cu răbdare. Nu ştiu cum să vă spun, dar eu sunt ultimul om din lumea asta când vine vorba despre răbdare. Cu toate acestea, am înțeles că, fără răbdare, nu fac nici o brânză. Sunt trei ani de când mă mişc constant, de cel puțin cinci ori săptămânal (cam patru sesiuni de aerobic/tae-bo/step-aerobic şi o zi alergare).

quiter

Recent, mă întreba cineva cum fac de mai merg după trei ani la sală? “Da’ cum poți? Adică, şi iarna mergi?“. Da, iarna, vara, primăvara şi toamna. Am înțeles că, dacă aleg să chiulesc, chiulesc de la sănătate.

run

După prima jumătate de an, nu mi se mai părea aşa un chin să mă ambalez în echipament şi să merg o oră acolo, iar după altă jumătate de an, când se văd rezultatele la sală şi musculatura începe să prindă o formă (da, la mine atât a durat, nu vă aşteptați la rezultate rapide), am înțeles că nu fac asta pentru nimeni altcineva, ci pentru mine.

Şi în etapa de platou (urâtă perioadă, sincer!) am încercat să nu mă frustrez, să îmi ascult corpul şi să îl las în ritmul dorit. M-am enervat, am plâns – pentru că nu e în regulă să faci sport mult, să mănânci tot mai sănătos şi să nu mai slăbeşti, deşi e clar că mai ai de dat jos ca să te simți bine. Dar nu am renunțat.

give-up

2. Schimbă-ți obiceiurile alimentare. Nu spun să adopți o rețetă universal valabilă, nu cred în rețetele de slăbit, nu cred în regimuri, cu atât mai puțin în diete drastice. Cred într-o discuție cu un medic nutriționist, cred în controlul caloriilor, cred într-o alimentație sănătoasă. Iar pentru asta, coordonatele sunt aceleaşi pentru toți.

strawberries

Dulciurile, prăjelile, sucurile carbogazoase, pâine şi patiserie, prea mulți carbohidrați. Taie din ele. Din porție sau o categorie cu totul. Eu am fost o fericită. Nu mă omor nici cu dulcele, nici cu pâinea. Păcatul meu? Carbohidrații. Acolo am muncit, am renunțat la ei. Şi da, îți trebuie determinare.

fruits

3. Fă-o pentru tine. Sportul îl faci pentru tine şi pentru sănătatea ta. Alimentația sănătoasă o alegi tot pentru tine şi pentru sănătatea ta. Încetează să mai gândeşti, aşa cum aud zilnic în jurul meu, în termeni de “slăbesc pentru nuntă, ca să intru în rochie“, “slăbesc pentru tipul ăla” sau “slăbesc pentru că îmi place cum arată Bianca Drăguşanu“. Slăbeşti pentru tine.

training

Corpul tău e cel ce-ți va mulțumi mai târziu. Şi nu, să slăbeşti mult nu e sănătos. Să slăbeşti repede sau să apelezi la pastile sau prafuri de slăbit poate fi chiar mortal, vezi exemplele de pe tv, din ultima vreme.

Am mai scris, la un moment dat, despre cinci secrete în cura de slăbire. Mie îmi sunt, în continuare, de mare ajutor.

Sper să vă fie de folos gândurile mele despre tot procesul ăsta, care, dincolo de cum să fac sport corect, constant, dincolo de cum să mănânc sănătos, pe mine m-a învățat cum să mă respect.

Respectați-vă! Aveți grijă de voi, de corpul vostru, de mintea voastră!

Gânduri bune şi soare să trimit, weekend minunat în continuare!

sursa foto cover

23 comentarii

  1. Multumim pentru sfaturi! Eu apreciez persoanele ca tine, ma motiveaza:) Eu am nevoie sa slabesc cel putin 10 kg si am inceput de cateva luni bune sa muncesc pentru asta. fac zumba, mananc sanatos-cat de cat (dulciurile sunt un pacat pt mine:) beau apa.. Slabesc greu, dar se vede.

    Spor si mult succes!

    • E un proces de durată, adeseori cu coborâşuri. Sigur, vor fi momente când vei vrea să te răzvrăteşti, să pui de-o rebeliune. Ei, atunci gândeşte-te că a trecut atâta timp (da, şi o zi, o săptămână e “atâta timp”, pentru că e timpul în care tu ai luptat cu tine, cel mai puternic inamic de-ai tăi;)) şi că e păcat să abandonezi.
      Habar n-am dacă-s de vreun ajutor, însă aici sunt, idniferent ce întrebări ai avea. Te pup şi îți doresc să reuşeşti tot ceea ce-ți propui :*

  2. Da cum sa ne ingrasam nu ne invata nimeni? la construit de masa musculara ma refer… ca de slabit stim cam toti faza cu calories in calories out… eu zau c-as vrea sa gasesc mai usor astfel de articole :)

    • Sure, s-a notat, o să scriu şi despre asta, mai ales că am încercat tot felul de variante. oricum, şi o oră de aerobic ca la carte, cu parte anaerobă bine gândită de instructor, poate fi de folos pentru creşterea masei. Deci, acă slăbeşti fără să pui masă musculară, avem o mică problemă. Dacă înstructorul nu face, în timpul şedintei de aerobic, step sau ce-o mai fi, şi antrenament anaerob, nu prea e bine. Cel puțin, pentru muşchiuleți :D Eu am căpătat o masă musculară frumoasă în timpul acesto ore. Dacă nu mergi deloc la aerobic, o să dau câteva soluții şi pentru asta. Dar să ştii că ar fi bine să faci mişscare, chiar dacă nu vrei să slăbeşti.
      Dacă suntem slabi, asta nu înseamnă că nu ne mai mişcăm, că doar tre’ să pompăm sângele şi să punem inima la lucru, nu? :D

      • Fac miscare destul de des, stiu ca muschii nu se fac pe canapea. Primavara si Vara alerg de 2x pe saptamana si mai merg la zumba. Fac fitness de 5 x pe saptamana. In sez rece doar fitness de 5/6 x pe saptamana si uneori alerg inainte sau dupa antrenament. Nu ma dau in vant dupa cardio fiindca trebuie sa mananc mult ca sa ma mentin. Iarna am o dieta de 2000-2200 de calorii doar ca sa ma mentin la 50-51 de kg. Daca as si alerga sau as merge des la clase de aerobic nu stiu zau cat ar trebui sa mananc ca sa nu slabesc.

        • Wow, ce pot să spun decât că eşti o norocoasă şi că ai un metabolism bun, pe lângă tot efortul. Ştii, eu tot pomenesc depsre calorii şi lucruri de felul ăsta pentru că, deşi se tot scrie, oamenii fac aceleaşi greşeli. Şi văd şi în jurul meu, fete care vin, fac o oră de aerobic (adică doar vreo 35 minute, că restu-i la saltea) şi apoi bagă în ele de trei ori mai mult decât au consumat.

          • As putea si eu sa-mi fac nr de calorii mancand la mac, sau cu cate o ciocolata pe zi. Insa evit zaharul (mie in trecut mi-a dat dependenta daca pot sa-i zic asa) si evit si prajelile pentru ca ma tem pentru sanatate. Si daca mananci curat , si faci si sport nu-i asa usor sa pui pe tine. Am un metabolism ok, invatat rapid chiar de catre mine (sportul anaeorb creste rata metabolismului pentru intreaga zi, deci nu arzi calorii extra doar cat esti la sala cum arzi la cardio, treaba se continua si acasa) cu fitness si mese dese si regulate. Ca sa pui pe tine fie si muschi (nu sa te tonifici) trebuie sa ai exces de calorii. Si aici e trickie :D

          • Felicitări, Macnetize! Îmi place ce-am citit aici. :)

        • Bună Anca! :)
          Din câte am învățat eu făcând sport, singura modalitate sănătoasă care te ajută să iei în greutate este antrenamentul cu greutăți, în sala de forță. Orice mușchi lucrat crește (în funcție de greutatea folosită). Eu asta am făcut în liceu.
          Dacă anumite grupe musculare sunt deficitare îți poți canaliza efortul lucrând mai mult pe acele zone (de aici și numele de bodybuilding).
          Mâncarea de la ”mac” și dulciurile nu sunt o soluție (tu ai nevoie de proteine nu de grăsimi). La nevoie poți folosi suplimente alimentare (curate – îmi amintesc că Redis produce așa ceva în Ro) care te ajută să iei în greutate.
          Succes! :)

  3. Foarte bine punctat! Big like pt postare! Cred ca miscarea si alimentatia corecta trebuie sa fie ca si igiena, parte din viata noastra de zi cu zi, chiar daca sportul uneori insemna doar 15 minute sau se intampla sa cadem in capcana unei porti de junk food. :)

    • Pe când mâncam carne, dar mă bătea gândul să mănânc mai sănătos, îmi dădeam voie o dată, os ingură dată pe lună să merg la fast food. Alegeam pui și salată, rareori cartofi. Nu-i nimic dacă o dată la nu știu câte luni mai exagerezi. Totul e să rămâi în echilibru cu tine, să te redresezi rapid și să nu repeți :D

  4. Felicitari pentru determinare si vointa! Un articol foarte util si nu doar pentru persoanele care doresc sa slabeasca, cat si pentru cele care vor sa duca o viata sanatoasa.Fac miscare pentru mine, pentru ca imi place senzatia de dupa efort, cand sunt mandra de mine…Kilogramele nu imi dau de furca inca, dar nici nu vreau sa ajung sa ma infometez sau mai stiu eu ce prostii sa inghit…Chiar si dupa doua sarcini am ajuns, fara o dieta drastica la kilogramele mele obisnuite:50-53 kg.

    • Mi se pare genial cum, după două sarcini, cântărești atât de puțin și continui să ai grijă de tine. Din păcate, nu toate femeile gândesc așa și nu toate o fac pentru ele. Cred că, de fapt, asta-i motivația, pe termen lung, să fac mișcare pentru tine, să mănânci sănătos pentru tine.

  5. Te felicit pentru vointa! Sincer! Eu nu reusesc sa am atat de multa! Incerc sa mananc cat mai sanatos, dar dulciurile sunt ispita vietii mele! :))

    • Mulțumesc mult. A fost un adevărat proces de cunoștere, am luptat puțin cu mine ca să înțeleg niște lucruri. Spre norocul meu, am scos zahărul din vocabular, nu m-am omorât niciodată cu el, dar știu că-mi poate da dependență. ȘI e ca fumatul sau ca relațiile toxice din viețile noastre: de ce naiba să fiu dependentă de ceva ce știu și văd cu ochiul liber că-mi face rău? Dar a durat să înțeleg asta, mi-am dat ceva timp. Am înlocuit zahărul din dulciuri cu cel din fructe, măcar așa consum și vitamine :D

  6. Motivationala postarea. Constant simt nevoia sa revin la asemenea puseuri si imbolduri pentru a ma convinge ca sunt pe drumul cel bun. N-am tinut in viata mea nici macar o zi de dieta, pentru ca simtea corpul ca i se pregateste o pacaleala. Citisem pe undeva (o abordare neconventionala, holistica, cum ca e nevoie si ca perceptia la nivelul constintei sa se obisnuiasca cu o noua forma, e nevoie de vreo 3 luni ca sa se consolideze, in ideea ca au si celulele la nivelul lor acolo o micro-constiinta.) Niste poze before-after se poate?

    • Exact, e nevoie de un pic de împăcare cu tine. La mine a venit, cum ziceam și în comentariul de mai sus, după niște răfuieli de-ale mele cu mine :P A fost un proces destul de lung și da, creierașul e extrem de important. Am niște fotografii, mă gândisem cu ceva timp în urmă să fac un before/after, o să scriu da.

  7. Slabesti daca faci aerobic?

    • Răspunsul e așa: slăbești dacă reușești să arzi mai multe calorii, decât ai ingerat. Pentru fiecare kilogram pe care vrei să-l pierzi, trebui să ai un deficit de 3500 kcal. Adică, poți să nu faci sport și să te infometezi, ceea ce e o tâmpenie, să-mi fie cu iertare. Sau poți să mănânci sănătos și suficient și să faci sport și să slăbești. Există și oameni care mănâncă ănătos, dar mult față de câte calorii ard și, firește, nu slăbesc. Dar dacă ai puțină răbdare și notezi undeva câte calorii ai mâncat și câte ai consumat, și nu uiți de cele 3500 pe care trebuie să le arzi ca să dai jos 1 kilogram, ești pe drumul bun. Aerobicul, ca orice formă de mișcare, ajută mult. Dar poți, la fel de bine, să faci înot, dans, alergare, orice îți place ție.

  8. Buna..lucrurile esentiale pentru a slabi sunt vointa si dorinta de a face lucruri acesta prin sport, dieta…un stil de viata echilibrat. Pentru mai multe detalii despre un plan personalizat si sfaturi va astept pe pagina mea de fb Sandra Instructor Aerobic-Fitness.

    Cu drag,

    Sandra

  9. Toate merg mana in mana. Problema este ca persoanele care vin cu kg in plus , acumulate in ani de zile, vor sa vada rezultatele in cateva saptamani. Pai…nu este corect!!! https://www.facebook.com/SkyfitnessBucuresti/, http://www.skyfitness-nutritioncenter.ro

  10. Obiceiurile alimentare aduc cele mai multe neplaceri. Dupa parere mea, sportul contribuie in proportie de 50% din intreg procesul de slabit pentru ca oricat de mult ai face sport, grasimea se va depune pe corp la fiecare masa cu carbohidrati (glucide). Daca alternam exercitii de tip cardio (alergat sau pedalat pe biciclete fitness) cu o alimentatie echilibrata, rezultatele vor aparea in cel mai scurt timp.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.