Slăbit, slăbit, slăbit… Un cuvânt care ne face, adeseori, zile fripte. În lupta cu kilogramele, uităm multe lucruri. Vrem doar să slăbim repede, uşor, bine, eventual fără efort.
Poate vi se vor părea clieşee sau, poate, veți avea o revelație citind despre cele trei chestii care m-au ajutat să dobândesc şi, mai important, să-mi mențin silueta dorită.
Aşa că, iată trei lucruri care te ajută în procesul de slăbit:
1. Înarmează-te cu răbdare. Nu ştiu cum să vă spun, dar eu sunt ultimul om din lumea asta când vine vorba despre răbdare. Cu toate acestea, am înțeles că, fără răbdare, nu fac nici o brânză. Sunt trei ani de când mă mişc constant, de cel puțin cinci ori săptămânal (cam patru sesiuni de aerobic/tae-bo/step-aerobic şi o zi alergare).
Recent, mă întreba cineva cum fac de mai merg după trei ani la sală? “Da’ cum poți? Adică, şi iarna mergi?“. Da, iarna, vara, primăvara şi toamna. Am înțeles că, dacă aleg să chiulesc, chiulesc de la sănătate.
După prima jumătate de an, nu mi se mai părea aşa un chin să mă ambalez în echipament şi să merg o oră acolo, iar după altă jumătate de an, când se văd rezultatele la sală şi musculatura începe să prindă o formă (da, la mine atât a durat, nu vă aşteptați la rezultate rapide), am înțeles că nu fac asta pentru nimeni altcineva, ci pentru mine.
Şi în etapa de platou (urâtă perioadă, sincer!) am încercat să nu mă frustrez, să îmi ascult corpul şi să îl las în ritmul dorit. M-am enervat, am plâns – pentru că nu e în regulă să faci sport mult, să mănânci tot mai sănătos şi să nu mai slăbeşti, deşi e clar că mai ai de dat jos ca să te simți bine. Dar nu am renunțat.
2. Schimbă-ți obiceiurile alimentare. Nu spun să adopți o rețetă universal valabilă, nu cred în rețetele de slăbit, nu cred în regimuri, cu atât mai puțin în diete drastice. Cred într-o discuție cu un medic nutriționist, cred în controlul caloriilor, cred într-o alimentație sănătoasă. Iar pentru asta, coordonatele sunt aceleaşi pentru toți.
Dulciurile, prăjelile, sucurile carbogazoase, pâine şi patiserie, prea mulți carbohidrați. Taie din ele. Din porție sau o categorie cu totul. Eu am fost o fericită. Nu mă omor nici cu dulcele, nici cu pâinea. Păcatul meu? Carbohidrații. Acolo am muncit, am renunțat la ei. Şi da, îți trebuie determinare.
3. Fă-o pentru tine. Sportul îl faci pentru tine şi pentru sănătatea ta. Alimentația sănătoasă o alegi tot pentru tine şi pentru sănătatea ta. Încetează să mai gândeşti, aşa cum aud zilnic în jurul meu, în termeni de “slăbesc pentru nuntă, ca să intru în rochie“, “slăbesc pentru tipul ăla” sau “slăbesc pentru că îmi place cum arată Bianca Drăguşanu“. Slăbeşti pentru tine.
Corpul tău e cel ce-ți va mulțumi mai târziu. Şi nu, să slăbeşti mult nu e sănătos. Să slăbeşti repede sau să apelezi la pastile sau prafuri de slăbit poate fi chiar mortal, vezi exemplele de pe tv, din ultima vreme.
Am mai scris, la un moment dat, despre cinci secrete în cura de slăbire. Mie îmi sunt, în continuare, de mare ajutor.
Sper să vă fie de folos gândurile mele despre tot procesul ăsta, care, dincolo de cum să fac sport corect, constant, dincolo de cum să mănânc sănătos, pe mine m-a învățat cum să mă respect.
Respectați-vă! Aveți grijă de voi, de corpul vostru, de mintea voastră!
Gânduri bune şi soare să trimit, weekend minunat în continuare!
23 comentarii