Mi-am început dimineața cu o cană mare cu cafea cu lapte și cu un praf de scorțișoară pe deasupra, așa cum fac de ani de zile, și cu un chestionar mare în față, al cărui punctaj aștepta cuminte, de mai bine de o săptămână, să fie calculat. Acum, că l-am completat, o s-o întreb pe doamna doctor Mihaela Bilic ce înseamnă punctajul obținut de mine.
Da, am avut mare plăcere să o cunosc și, efectiv, deși îmi place să citesc mult despre subiect și să îi urmăresc pe nutriționiști, dacă îi prind la TV, în acea sâmbătă dimineață, la workshop-ul organizat de Samsung, Mihaela Bilic a spulberat, cu argumente, cele mai multe dintre miturile despre nutriție.
Aș vrea să clarific ceva încă de la început (aceia dintre voi care mă citesc de mai multă vreme știu deja asta, dar mă simt datoare cu explicația față de nou-veniți): stilul de viață este alegerea fiecăruia, iar atâta timp cât nu îi lezează cu nimic pe ceilalți, fiecare e liber să mănânce cât și ce vrea, să arate cum vrea, să aibă greutatea pe care o vrea, să îmbrace hainele pe care le vrea și tot așa.
Nu dictăm noi standardele, nu ar trebui să trăim după standarde (decât dacă asta alegem, dacă asta ne împlinește, și nu pentru că asta ne impune societatea).
Am fost și la multe kilograme în plus, nu m-am considerat niciodată nedemnă sau misfit doar pentru că o cifră pe cântar nu se încadra în standardele impuse de societate. Am slăbit și am ales un alt stil de viață pentru simplul motiv că mi-am dorit să fiu mai sănătoasă, să nu am probleme peste ani.
M-am simțit mai bine? Da, din toate punctele de vedere. Dar asta e o altă discuție. Să revin la workshopul Samsung Lifestyle Designer și la învățămintele dobândite acolo. De fapt, la trei lecții extrem de importante pe care le-am învățat.
Lecția #1: Întotdeauna vom încerca să dăm vina pe mâncare
Mihaela Bilic spune că: “E foarte important nu ce și cât mâncăm, ci de ce mâncăm. Această întrebare este primul pas spre contactul cu tine. Trebuie să identifici motivul, care poate fi o energie negativă“.
Și, pe bună dreptate, nu cred că există cineva care să nu fi mâncat vreodată pe fond emoțional, de supărare, fără să simtă foamea. Problema e când asta devine obicei, când mâncarea din farfurie nu mai are scopul de a ne hrăni cu cele necesare unei bune funcționări, ci când devine terapie pentru neliniștile, fricile, nemulțumirile, angoasele și frustrările noastre. Și când asta devine un obicei, cum ziceam.
Nu știu dacă știți, dar timpul maxim în care transformi un gest în obișnuință este de aproximativ două luni. Da, doar de atâta avem nevoie. Ca să ne facem rău sau ca să ne facem bine, însușind deprinderi. Dacă alegem rău sau bine e fix alegerea noastră. Dar orice învăț are și dezvăț, asta e clar.
“Dacă o privim ca pe un dușman, mâncarea devine un dușman“, spune Mihaela Bilic. “Dar problema e la noi, nu la ea.”
Lecția #2: Nu ai cum să mănânci sănătos, dacă nu ești organizat
Într-o eră în care avem tehnologia la degetul mic, să nu o folosim în avantajul nostru e echivalentul delăsării. Numai cine nu vrea să trăiască sănătos nu o face. Tehnologia ajută mult și, cu doar un clic, prin aplicații gratuite sau cu prețuri accesibile de pe smartphones, poți să devii cea mai bună versiune a ta.
Faptul că suntem mereu pe fugă, că, pentru mulți, puținul timp liber e atât de prețios că nu știu ce să facă mai întâi, dar și oferta “generoasă” de mâncare rapidă de la raft, ne pot afecta sănătatea, zi de zi. Asta chiar dacă, poate, la siluetă nu se observă.
Mihaela Bilic spune că planificarea meselor încă de dimineață sau, ideal, de la începutul unei săptămâni, poate ajuta enorm. Lista de cumpărături înseamnă că suntem mai aproape de a face cumpărăturile corecte, dacă ne informăm și încercăm să respectăm câteva reguli de bun simț.
Urmăresc, pe YouTube, mai multe bloggers/vloggers/youtubers interesate de viața sănătoasă, iar una dintre preferatele mele, o venezueleancă super simpatică și cu un corp de invidiat, stabilită în Statele Unite, fix asta face: în fiecare duminică, își planifică mesele pentru restul săptămânii. Îi ia relativ puțin timp, chiar dacă și gătește, dar e uimitor cât de mult o ajută.
Practic, muncește cam o oră și jumătate-două, și toată săptămâna nu doar că nu mai gătește, dar mănâncă super sănătos și super gustos. Are mereu la ea o listă de cumpărături, știe mereu ce calorii, proteine, carbohidrați mănâncă și face mișcare.
Poate părea dificil, dar, cum zic americanii, it pays off. Există aplicații pentru liste de shopping, pentru rețete sănătoase și rapide, pentru a ne ușura ceea ce ni se pare atât de greu.
Lecția #3: Numai noi putem avea grijă de noi
Dacă noi nu vrem, atunci nu o să se întâmple. Sau dacă nu vrem suficient. Pentru că, da, e greu. E greu să consumi cu moderație alimentele despre care știi că nu sunt benefice. E greu să te oprești după o bomboană, e greu să nu mănânci din pungă.
Monitorizarea aportului de calorii. Gata, am spus-o. Mai sunteți pe aici? Nu mai e nimeni? Heeei?
Da, râdem, glumim, dar pe cât de banală e chestia asta, pe atât de science fiction sună pentru mulți. Pare o caznă cumplită, o treabă care consumă mult timp, care necesită calcule complexe, topuri de hârtie, rezerve de pixuri și de mine de creion de 0,5.
Nu. Nici vorbă. Aveți un telefon mobil smart? Problema e rezolvată pe jumătate. Cealaltă jumătate implică să-l deschideți, să vă instalați o aplicație de acest fel și să o folosiți. Știți bancul acela cu Bulă și cu câștigul la loto? Nu, nu zice nimeni să fiți control freaks, dar o evidență a voastră, o grijă minimală față de voi chiar poate preîntâmpina probleme viitoare.
Așa și cu noi și cu mâncatul sănătos. Avem la dispoziție o mulțime de ajutoare, dar trecem pe lângă ele, adeseori din prea multă comoditate, din teama că nu o să reușim, din cine știe ce alte motive. Vă propun un exercițiu: descărcați-vă o astfel de aplicație și încercați să o folosiți măcar câteva zile.
Notați ce mâncați și ce mișcare faceți. Scrieți lista de cumpărături, înainte de a vă opri la magazin. Altfel, e foarte posibil să cădem în ceea ce Mihaela Bilic numește “vagabondaj alimentar“.
Lecția mea: Nu rămâne cu regrete
Eu recunosc: îmi place să mănânc sănătos, dar m-am educat să fac asta. Spre norocul meu, nu sunt pofticioasă aproape deloc atunci când vine vorba despre dulciuri. Dar am o luptă grea cu gustările sărate. Și le consider mai rele decât dulciurile, dacă mă întrebați.
Dar am învățat că vreau, peste niște ani, sănătoasă ori ba, să nu mă întreb “Oare ce-ar fi fost dacă aș fi mâncat sănătos, cât de cât, dacă aș fi făcut mișcare, dacă aș fi avut mai multă grijă de mine?” E foarte posibil să nu fie calea spre o viață lipsită de boală, sunt conștientă. Dar oare vreau să plătesc prețul de a fi putut face ceva și de a nu face? Ei bine, nu.
Eu am ales calea asta și văd în jurul meu tot mai multe persoane atente la ele. Ajutor avem. De la terminalele mobile cu care ne trezim și lângă care adormim, la medici.
Recunosc că sunt mândră că am putut participa la workshopul Samsung Lifestyle Designer, în calitate de bloggeriță susținătoare. Unul dintre scopurile acestor workshopuri – pentru că ele există și pe fashion, fotografie și design, este de ne arăta, de a ne aminti nouă, publicului larg, cum tehnologia ne poate ajuta să avem un stil de viață mai eficient, mai frumos, în fiecare zi.
Pe platforma online www.lifestyledesigner.ro, găsiți o mulțime de alte info și tips despre cum puteți schimba câte ceva în bine.
Aș îndrăzni să închei parafrazând o vorbă din popor: Tehnologia ne dă, dar nu ne bagă în traistă. Trebuie să ne dorim, să credem și să facem ceva pentru transformarea pe care ne-o dorim.
Fiți frumoși, fiți sănătoși!
Kisses and hugs!
Sursa foto cover și interior © Shutterstock.
7 comentarii