Lecția de îngrijire: deodorant versus antiperspirant

E adevărat, nu e chiar sezonul pentru a avea în prim-plan deodorantele și antiperspirantele, dar vorbim, totuși, despre produse utilizate pe tot parcursul anului. În plus, vorbim iarăși despre diferențele dintre deodorante și antiperspirante. Dacă ați ști câte am auzit, de-a lungul vremii, pe tema asta… Ca să recapitulez: deodorantul se poate aplica în zona axilei, dar și pe restul corpului (brațe, picioare, abdomen) pentru un plus de prospetime, în timp ce antiperspirantul se utilizează doar în zona axilei, iar rolul sau e de a controla transpirația și efectele sale.

Deodorant versus antiperspirant
Există adesea o confuzie între termenii “deodorant” şi “antiperspirant”, caracteristicile fiecăruia fiind neclare. Cunoaşterea produselor este necesară pentru alegerea corectă a acestora, adecvată nevoilor individuale. Părerea comună este că cele două combat transpirația şi mirosurile neplăcute, deşi cele două au acțiuni diferite.

Cum funcționează axila?
Axila este locul de intersecție pentru două glande sudoripare. Glandele ecrine se află pe întreaga suprafață a corpului şi elimină o sudoare apoasă, incoloră şi inodoră, alcătuită din apă şi substanțe solubile precum sarea. Rolul acestora este de a regla temperatura corpului. Glandele apocrine sunt prezente doar în zona axilei şi inghinală şi secretă o substanță mai vâscoasă, alb-lăptoasă şi în cantități mai mici decât glandele ecrine. Acest tip de transpirație se dezvoltă la pubertate şi este influențată de factori hormonali şi nervoşi. Pe lângă apă, sunt eliminate şi săruri minerale şi toxine care, odată eliminată prin pori, reacționează cu bacteriile de pe suprafața pielii şi produc acel miros specific, neplăcut.

Anatomia deodorantului

Deodorantul NU previne senzația umedă a axilei deoarece acesta nu luptă împotriva transpirației, ci împotriva mirosului neplăcut, prevenindu-l. Datorită unor ingrediente antibacteriene, deodorantul combate mediul propice dezvoltării bacteriilor, care odată ce intră în contact cu transpirația formează mirosul neplăcut. Astfel, acest produs, însoțit de diverse arome, combate efectele neplăcute ale transpirației. Deodorantul poate fi utilizat atât în zona axilei, cât şi pe întregul corp (brațe, abdomen, picioare).

Eu am vreo patru deodorante B.U. pe care le folosesc, îmi plac mult toate, deși doar despre unul am apucat să vorbesc, într-un video. Dar, pretty please, să vă uitați pe ce scrie pe amblaj.

Kisses and hugs, dragilor!

 

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.