Au trecut mai bine de două luni de când am început tratamentul cu Retin-A şi cam o lună de când folosesc, în paralel, Brevoxyl, urmînd sfatul Pasagerei, căreia îi mulțumesc din suflet pentru toate lucrurile interesante pe care le scrie.
Aş putea, la fel de bine, să spun că au trecut mai bine de două luni de când tenul meu a trecut prin nişte faze prin care nu mi-aş fi imaginat. Şi, bat în lemn, pe cât de rău a fost, pe atât de bine e acum.
Am folosit fond de ten dintotdeauna. Bine, e drept, nu cred că am avut nevoie mereu, iar vara obişnuiam să renunț la el şi nu doar după ce mă bronzam. Aşadar, tenul meu nu a fost niciodată în vreo condiție urâtă şi, cu excepția unor puncte negre în zona bărbiei şi a nasului, a unor pori dilatați (destul de vizibili, dar care nu mă deranjau) şi a unor episoade acneice sporadice (a se citi a unor coşuri care apăreau când şi când), n-am avut mari probleme.
Ca să mă-nțelegeți, m-am simțiti dintotdeauna confortabil să mă trezesc dimineața lângă un el, nemachiată, cât se poate de naturală. Până la urmă, au şi micile defecte farmecul lor. Iarna asta însă, tenul meu a cam luat-o razna. Habar n-am de ce – poate antibioticele luate pentru otită, amigdalită and so on. Un lucru e cert: a trebuit să încerc tratamentul cu Retin-A. Şi asta am şi făcut.
După mai bine de două luni de tratament cu Retin-A (şi Brevoxyl):
➭ Tenul meu e simțitor mai curat (m-aş hazarda să înaintez un procentaj, deh, deformație profesională, de 60%)
➭ Am un singur riduleț mic şi insesizabil pe frunte şi nu am simțit că s-ar fi estompat (asta pentru că am citit multe întrebări legate de capacitatea Retin-A de a diminua ridurile. E foarte posibil să aibă, în teorie, un rezultat în acest sens, însă ochimetric nu am observat să-mi fi dispărut micul inamic din frunte).
Nu am avut curaj să aplic Retin-A în zona ridurilor de expresie de la ochi, mai ales că, o bună bucată de timp, a avut un efect puternic de uscare a pleopaelor, chiar dacă am ocolit, cât am putut eu de bine, zona ochilor
➭ Deşi am citit multe păreri potrivit cărora folosirea Retin-A nu a avut nici un efect pozitiv asupra punctelor negre, eu trebuie să punctez că lucrurile stau mult mai bine din punctul ăsta de vedere. Cele de pe nas s-au diminuat, se formează mai greu şi sunt mai puțin vizibile. Cele de pe maxilar (foarte rare, dar deranjante) se formează mult mai greu, sunt mai definite, iar dacă le scot, nu prea mai apar
Fac o paranteză pentru a mai puncta ceva important. Cam după prima lună de folosire a Retin-A, am încetat să mai umblu pe față. N-am mai umblat la coşuri, la puncte negre, am fost atentă şi peste zi să nu mai duc mâna murdară pe față. Totuşi, pentru că a fost o perioadă plină şi destul de stresantă profesional, m-am surprins, adeseori, cu mâna pe față. Un lucru e cert: cât de mult am putut, m-am ținut departe.
➭ Nu au mai apărut acele episoade acneice, nu am mai avut coşuri vizibile, chiar dacă, pe ici, pe colo, mi-a mai apărut câte un coşuleț mic (acum, de exemplu, am unul pe mxularul stâng)
➭ Una dintre marile probleme din toată perioada asta şi, în acelaşi timp, un binecunoscut efect secundar a fost tenul foarte uscat. Iar uscăciunea devine mult mai vizibilă atunci când încerc să mă machiez cu fond de ten (au fost câteva evenimente la care mi-aş fi dorit să arăt flawless; din păcate, după o oră sau cam aşa începe să se vadă pielea uscată, chiar dacă ea e hidratată în profunzime)
Mai am o lună de tratament. Şi o mare, o foarte mare temere: ce voi face atunci când voi termina tratamentul? Mi-e teamă că îmi vor apărea iarăşi coşuri şi puncte negre şi că o voi lua de la capăt cu problemele. Care probleme, chiar dacă nu-s poate cele mai mari, sunt probleme şi trebuie rezolvate.
La voi cum a fost după ce ați oprit tratamentul? Au reapărut problemele pe care le-ați tratat cu Retin-A? Ați continuat aplicarea, mai rar, ca parte din rutina de îngrijire?
Kisses and hugs!
62 comentarii