Inamicul suprem: trei motive pentru care evit zahărul

Da, mă pot declara o fericită: nu mă omor după dulciuri, după zahăr, aşadar îl consum foarte rar. Totuşi, atunci când o fac, la scurt timp, parcă aş mai vrea. Aşa că am început să citesc, să văd care-i treaba… Ei bine, ca să parafrazez presa tabloidă, VEZI AICI CE PERICOLE ASCUNSE SE AFLĂ ÎNTR-UNUL DINTRE CELE MAI CONSUMATE ALIMENTE!

1. Zahărul atacă sistemul imunitar. Cică, atunci când consumi o sticlă de cola ori o prăjitură, ce se întâmplă sistemului imunitar e similar unui colaps şi devine incapabil să răspundă provocărilor. Efectul durează câteva ore, deci dacă obişnuieşti să consumi dulce de mai multe ori pe zi, e foarte posibil să-ți ții sistemul imunitar la limita inferoară mai mult timp.

2. Zahărul inhibă secreția în organism a hormonului responsabil cu creşterea. Şi nu numai cu creşterea, ci şi cu cât de tânăr arată corpul tău. Da, există varianta injectării cu hormoni, scumpă şi riscantă. Sau există varianta în care elimini consumul de dulce şi laşi lucrurile să se petreacă natural în corpul tău.

3.  Zahărul creşte nivelul insulinei. E simplu: când consumi zahăr, fireşte că nivelul de zahăr creşte. La scurt timp, pancreasul secretă insulină, ca să curețe zahărul din sânge, iar nivelul insulinei scade. Dar dacă tot consumi zahăr, pancreasul secretă întruna insulină şi, cu timpul, e nevoie de tot mai multă ca să poată curăța sângele. Iar asta te poate transforma într-un diabetic insulino-dependent.

Aşadar, când tentația de a mânca un dulce devine tot mai mare, gândeşte-te de două ori. Poți doar gusta, cât să-ți satisfaci pofta sau, eventual, poți să consumi dulce după un antrenament sportiv serios. Se pare că, în situația asta, în loc să ajungă în sânge, zahărul merge în muşchi.

Kisses, hugs şi clipe dulci!

 

12 comentarii

  1. foarte util articolul, chiar nu stiam despre toate astea.
    Eu sunt foarte mandra ca de o saptamana nu mai mananc dulciuri. Daca inainte bagam o ciocolata + altele pe zi, acum nu mai mananc. Singurele dulciuri de saptamana trecuta sunt niste macarons.
    In rest, fructe la greu :)

    • Mah, tu eşti really skinny, mereu ți-am admirat silueta, cu atât mai mişto că ai renunțat la dulciuri. Yup, te înțeleg şi la partea cu fructe la greu şi să şii că mai e şi aici o treabă. Uite, eu când aud vaai, nu mânca struguri, că au zahăr, nu mânca nu ştiu ce alt fruct, că îngraşă… Zău… Am mâncat, de când mă ştiu, orice fruct, la orice oră, şi zău dacă mi-a făcut vreun rău la numărul de kilograme.

  2. bravo tie, uite eu nu pot. si decat sa fiu in depresie, mai bine un pic dulce. stiu toate astea, dar cate stim noi si nu facem bine. pupppp

    • Aaa, păi da, scumpa mea, dar vezi, că tu tocmai ai strecurat micul tău secret acolo: mai bine un pic dulce. Un pic e perfect, aici e secretul. Şi eu, de exemplu, mai ciugulesc ou Kinder, că mi se pare delicios. dar în loc să mănânc unul odată, mănănc câte o jumătate, savurez, o topesc în gură, mă recompensez după zile sau momente mai greuțe. Deci… “un pic” ăla e mic, dar atât de important.

  3. Super util articolul! Mereu ma aduc cu picioarele pe pamant astfel de articole :)

  4. Foarte util articolul, poate ma mai motiveaza si pe mine sa renunt la dulciuri. Iar am cam luat-o razna azi, daca bag ceva dulce, apoi tot simt nevoia sa mananc :(

    • Păi aia e, dacă ai apucat să devorezi o cantitate cât de cât însemnată de dulce, organismul mai cere. Dă-i puțin, cât să nu-l pui să facă lucruri grele ca să scape de el.

  5. But but but but.. Ice cream! Eu ma informasem deja de treburile astea, insa viata mea ar fi trista fara zahar :( De obicei il inlocuiesc cu fructe, insa nu pot renunta de tot si pace.

    • Păi nu la tot, nu, e şi păcat. Înghețata să ştii că-i printre cele mai bune alegeri, pentru că nu are chiar cantități industriale de zahăr (mai sunt şi feluri dintr-acelea, dar dacă alegi una cu fructe, de exemplu, sau cu vanilie, nu e foarte grav).

  6. Si pentru persoanele cu ten cu tendinta acneica nu e bun. Eu consumam des dulciuri, chiar si o cioolata intreaga caci nu ma puteam opri. Acum am inlocuit-o cu ciocolata neagra si, si aceea nu o consum decat rar. Mai imi fac cu ochiul diverse alte dulciuri dar treptat, treptat le reduc. Nu as putea sa spun: “gata de astazi nu mai mananc dulce” m-as minti singura. De circa doua luni am redus insa consumul de dulce, am crescut cel de fructe. Si e mai ok si cu tenul meu dezastruos de pretentios.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.