În sfârșit, a venit vacanța. E drept, eu am avut un picuț mai mult de așteptat anul acesta, însă, gata, pot să încep să-mi fac planuri despre locurile frumoase în care voi ajunge. Deja cred că știți că am dat o raită prin Sibiu, mai exact pe la Gura Râului, un loc foarte frumos, unde merită să vă trăiți măcar câteva zile din viață. Însă încerc să-mi fac planuri pentru o vacanță un picuț mai lungă.
Și, odată cu partea frumoasă a căutării, vine și partea un pic mai complicată a planificării. De la bilete – de tren, de avion, de ce-or fi ele, la cazare.
Dacă sunteți ca mine, știu clar că nici vouă nu vă tihnește cum trebuie vacanța dacă acasă un e totul în regulă. Să stau cu grijă dacă știu că am lăsat ceva nearanjat. Şi îmi mai place o treabă. Atunci când mă întorc, să n-am nimic de făcut. :D
Așa că, începând cu motanul și terminând cu florile, puține, dar pe care trebuie să le ude cineva, îmi place să știu că totul e cum trebuie.
Și mai fac ceva: mă număr printre aceia cărora le place să plece în vacanță și cu ce au prin casă. Lucrez mult de acasă, folosesc tot felul de aparatură, am mereu laptopul în priză, am un router conectat, un aparat de radio, aparatura din bucătărie în priză, în stand-by, peste vară aerul condiționat funcționează aproape zilnic. Deh, ca tot omul. Ei bine, când ies pe ușă cu rucsacul după mine, îmi place că știu că totul e oprit, că nu consum resurse. Și nu, nu trebui să fii vreun mare ecologist sau să faci cine știe ce eforturi; trebuie doar puțină, foarte puțină atenție și gesturi minore.
De exemplu, când pleci în vacanță, sigur ai baterii pentru aparatul foto sau pentru o lanternă. Ai grijă să le aduci cu tine acasă pe cele consumate şi să le laşi la un punct de colectare. Există astfel de centre pretutindeni, eu am unul chiar în magazinul alimentar de peste drum în care merg zilnic să iau câte ceva. Nu mi se pare un mare efort să strâng bateriile consumate într-o pungă și să le las acolo.
La fel cum nu mi se pare o mare treabă să strâng după mine pe plajă. Da, oameni buni, suntem în 2015 și vorbim despre gunoiul de pe plajă. Cam atât de evoluați suntem. Dap. Ce-ar fi, ce frumos ar fi, dacă toată lumea și-ar strânge gunoiul. Sau dacă am mai învăța ceva de la copii.
Sunt gesturi mici, dar al naibii de importante și mi-e ciudă când văd că ne bibilim atâta înainte să ieșim din casă, dar nu suntem în stare să facem diferențele astea mici. Uneori însă, problema nu e rea-voința, ci faptul că nu știm cât de simplu poate fi.
De exemplu, am eu un loc ce-mi place tare la mare, deși e doar o pensiune destul de modestă. Ei bine, data trecută când am mers acolo, am văzut în curtea mare, foarte frumoasă și cochetă, de altfel, niște televizoare vechi.
Proprietarii tocmai schimbaseră prin camere televizoarele, iar cele vechi, stricate, așteptau să le ia salubritatea. Ei, am îndrăznit să le spun că există posibilitatea ca acestea să fie luate de la poartă de cneva care să le recicleze ulterior. Lucrasem ani buni cu RoRec, știu ce fel de servicii prestează și am încredere 1000% în ei.
Rețeaua de colectare e foarte bine pusă la punct, trebuie doar să cauți aici puncte de colectare în locul în care te afli sau să suni la TelVerde 0800 444 800, unde ai toate informațiile despre unde și cum te poți debarasa de deșeurile electrice şi electronice (DEEE), unde există puncte de colectare, când și unde sunt zile de colectare în localitatea ta. Tot la acest număr poți să ceri ca deșeurile electrice să fie preluate gratuit, iar echipa locală RoRec vine şi le ridică, transportul fiind gratuit.
Ştiu că v-am mai spus, dar o s-o fac din nou: reciclarea e necesară dacă vrem să rămânem sănătoşi. Substanțe toxice precum mercurul și amoniacul din aparatele frigorifice vechi, mercurul din televizoarele și ecranele LCD sau substanțele din baterii, ne afectează. Dap, inclusiv bateriile, necolectate corespunzător, devin dușmani ai sănătății. Ca să vă faceți o idee, acestea conțin mercur, care e cancerigen și afectează grav sistemul nervos și rinichii, cadmiu, și el cancerigen, ce atacă plămânii.
Înainte de a vă ura vacanță plăcută, şi sunt convinsă că veți merge în locuri frumoase, vă mai dau o singură veste: doar prin Patrula de Reciclare, RoRec a colectat, până acum, peste un milion de tone DEEE!
Voi ce sfaturi de vacanță aveți?
1 comentariu