Tu câți muncitori ai omorât azi?

Cred că ați auzit, iar dacă nu, vă spun acum, despre prăbuşirea, în aprilie, a fabricii de confecții din Bangladesh, care a dus la moartea a 1.127 de persoane. Toate lucrau, în acel moment fatidic, la facerea unor haine.

Luna aceasta, artista spaniolă Yolanda Dominguez a adus, în mijlocul străzii, o reprezentare brutală, in your face, a ororii prăbuşirii clădirii Rana Plaza chiar într-una dintre cele mai aglomerate zone de shoppping din Madrid. Ce-a făcut Dominguez? Ei bine, a “îngropat” femei foarte bine îmbrăcate sub mormane de moloz, lăsîndu-le doar mâinile şi picioarele la vedere, într-o evocare a imaginii corpurilor care au răsărit după colapsul tonelor de clădire.

Cu numele de Fashion Victims, proiectul artistei e menit să aducă în atenția opiniei publice subiectul consumerismului nesăbuit, al prețului plătit cu vieți omeneşti pe care acesta îl implică. Totodată, Fashion Victims este un apel pentru o producție şi un consum responsabile. 

Accidentul de la Rana Plaza poate să nu rămână un incident izolat. Trei din cinci clădiri din Bangladesh se pot prăbuşi în oirce minut şi pot îngropa sub dărâmături mii de muncitori, chiar în momentul în care etichetează rochia pe care tu o visezi. Iar Bangladesh este al doilea mare furnizor de haine din lume, cu 80% dintre ele destinate exportului în SUA sau Europa.

Totuşi, nu sunt de acord cu semnalul de alarmă tras. Cred că, atâta timp cât rasa umană va exista, vor exista şi fabrici care se vor prăbuşi, indiferent dacă nevasta preşedintelui de multinațională îşi cumpără una sau zece poşete ori rochii pe minut.

Da, sunt de acord cu o cumpătare în tot ceea ce faci. Sunt de acord că e necesar şi util să ai limite, să ştii să ți le impui şi să ajungi să te bucuri de ele. Am un principiu: dacă-i dai omului chiar tot, ce-l mai bucură? Aşa şi cu hainele. Şi chiar dacă-mi vine greu să cred, OK, să zicem că trei, zece, o sută de articole vestimentare pe care aş refuza să le cumpăr într-un an, cu gândul la muncitorii din Bangladesh, i-ar salva pe aceştia de la a adeveni victimele consumerismului meu.

Dar nu i-aş priva, în acelaşi timp, de o slujbă, de bani pentru familiile lor, pentru pâinea copiilor lor?

Da, pantofii sunt făcuți ca să acopere tălpi şi ca să hrănească guri. Dacă eu merg desculță, oamenii vor trăi în Bangladesh? Altfel, foarte frumos şi emoționant proiectul Fashion Victims şi sper ca pentru fiecare dintre cei ce au aflat despre el să ridice nişte semne de întrebare.

yolanda-dominguez-fashion-victims-2

yolanda-dominguez-fashion-victims-3

yolanda-dominguez-fashion-victims-4

yolanda-dominguez-fashion-victims-5

yolanda-dominguez-fashion-victims-6

yolanda-dominguez-fashion-victims-7

yolanda-dominguez-fashion-victims-1

Sursa foto

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.