De ce e bună dieta mediteraneană?

Mă ştiți doar, insist pe stil de viață, nu pe diete. Dieta mediteraneană este, din punctul meu de vedere, una care trebuie să devină stil de viață. Şi mi-am dat seama că, exceptînd alte cărnuri în afară de cea de peşte (în special cel slab, cu puține calorii), eu o cam respect pentru că aşa-mi cere organismul. Îmi plac mai toate alimentele care se consumă în această dietă şi sunt cea mai mare iubitoare de peşte.

Mai multe informații despre ce boală poate vindeca dieta mediteraneană puteți găsi aici.

Un studiu european publicat în jurnalul Diabetologia a scos la iveală că persoanele care urmează dieta mediteraneană au un risc mai scăzut să dezvolte diabet de tip 2 în comparație cu cei care nu țin acest regim.

Beneficiile dietei mediteraneene nu se opresc aici. Pe lângă diminuarea riscului de a face diabet, acest stil de alimentație scade riscul de a face boli de inimă, infarct şi îmbunătățeşte funcționarea creierului.

Dieta mediteraneană – alimente permise 

Această dietă presupune consumul zilnic de legume, fructe, produse din cereale/făină integrale, ulei de masline, fasole, nuci, leguminoase şi semințe, ierburi şi condimente. De asemenea, trebuie să beți măcar şase pahare cu apă zilnic şi este permis consumul a 1-2 pahare cu vin zilnic.

Săptămânal, puteți consuma carne de pui, fructe de mare, iaurt, peşte, ouă, brânză, iar lunar puteți integra în meniu carne roşie (porc, vită, miel sau vânat) şi dulciuri.

Eu, una, cred mult că ceea ce băgăm în noi ne formează pentru mâine, că mâncarea savurată la prânzul de azi ne construieşte, ca-ntr-un puzzle, corpul de mâine, de peste o lună sau de peste un an. Ce să zic… Ar fi bine ca prânzul ăsta să nu însemne cartofi prăjiți cu mici, ci, poate, o carne slabă cu salată sau leguminoase şi un fruct.

Voi ce credeți: poate ceea ce ai în farfurie să te ajute să vindeci unele boli? 

8 comentarii

  1. Asta e stilul meu de viata de cand ma stiu. De mica nu mancam prea multa carne, iar cand o faceam era de pui sau peste. Vita imi place mult, dar nu-mi permit oricum sa o gatesc oricand si oricum.

    • Pe când mâncam carne, viat era preferata mea, dar cică ar fi pline de toxine, care trec în sânge, atunci când simte că va fi ucisă. Habar n-am dacă-i mit sau realitate, dar ştiu că, înainte de a renunța de tot la carne, ăsta a fost unul dintre motive. Oricum, puiul îmi făcea rău, porcul nu-mi plăcea, curcan… prea rar, aşa că, why bother :))

  2. Nu prea cred ca dieta te poate ajuta sa vindeci boli ci doar sa le previi. Sigur ca daca suferi de obezitate, dieta te va ajuta categoric sa scapi de multe probleme dar eu nu cred in regimuri de genul “mananci seminte de nu-stiu-ce si tratezi cancerul” . De asemenea (desi nu sunt mare consumatoare de carne) nu cred ca vegetarienii sunt mai sanatosi decat omnivorii. Cred cu tarie ca daca esti ponderat si stii sa mentii masura poti sa le incerci pe toate. Sigur ca fiecare din noi avem anumite preferinte dar oare de ce ar trebui sa ne impunem reguli inutile ?

    • Nu cred că e vorba despre reguli. God knows, nu-mi palc deloc regulile şi-s adepta unei alimentații corecte, sănptaose, în armonie cu cerințele corpului. Pe de altă parte, cred că anumitea alimente pot funcționa ca anumite medicamente. Şi am exemplul personal, să povestesc şi pe blog. Nici eu nu-s de acord că nu ştiu ce semințe vindecă boli grave, la fel cum cred că o persoană care mănâncă farte curat se poate îmbolnăvi crunt. Dar cred că, în majoritatea cazurilor, alimentația e cea care, pe termen lung are un cuvânt greu de spus, în ceea ce priveşte sănătatea noastră.

  3. Da, ce ai in farfurie poate vindeca unele boli. De ce oare, in primele etape ale diabetului recomandarea principala este cea dietetica? Pentru ca glicemia chiar se poate tine sub control numai printr-un regim sarac in carbohidrati. Pacat ca oamenii nu realizeaza cat de important este ce avem in farfurie. Daca ne-am preocupa mai mult de dieta noastra, zilnica, am reusi sa prevenim foarte multe boli.

    • Exact, ai foarte mare dreptate. Pe termen scurt, nu ne dăm seama, însă pe termen lung, hrana e ceea ce ne alcătuieşte. Eu am văzut-o în cazul meu şi, chiar dacă mai am fluctuații de greutate, ştiu exact ce-mi face rău, ce pot consuma în doze mici, de ce trebuie să mă țin departe şi, mai important, ce-mi face bine şi foarte bine. Nu sunt de părere că alimentația vinde boli, că de mâine, dacă mănânci alimentul x, nu vei mai suferi de afecțiunea cu pricina. Însă cred cu tărie că, alături de altele, hrana ne poate însănătoşi sau îmbolnăvi.

  4. Da, ceea ce avem in farfurie ne poate insanatosi, dar si imbolnavi.Pana acum organismul mi-a permis sa ma bucur de toate alimentele si bunatatile, insa asta nu inseamna ca nu ma gandesc la ce mananc eu, dar si familia mea, mai ales copilul.Recunosc, nu am tinut o dieta anume si nu stiu daca as fi in stare, dar nici nu am simtit nevoia.

    • Atâta timp cât conştientizăm ceea ce ne transmite organismul, cred că nu avem cum să dăm greş. E drept, poare ne mai păcălim uneori, dar pe termen lung, cred că noi ştim prea bine ce ne face bine şi ce nu. Ştii, pe când aveam mult mai multe kilograme decât am azi, principalul motiv pentru care am decis că vreau să slăbesc nu a fost silueta… M-a pus pe gânduri faptul că gâfâiam când mă aplecam să-mi leg şireturile.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.