Cum să faci inteligent curățenie de Paşte

Trebuie să recunosc că, deși nu întotdeauna mă mână în luptă cea mai de nestăpânit dorință, când vine vorba despre curățenia în casă, puține lucruri se compară cu o dimineață tihnită, în așternuturi proaspete, cu totul sclipind în jur, totul la locul lui, cu hainele frumos aranjate în dulap, cu geamurile spălate și cu casa mirosind a curat. E valabil, sau “și” mai valabil, când vine vorba despre curățenie de Paşte.

Cumva, mi se pare că, dincolo de o curățenie a locului, e vorba despre o resetare a ordinii, o reinstalare a ei. Și poate vă numărați și voi printre cele care, atunci când au o zi mai proastă, se apucă și fac curățenie :)

Ei bine, dacă ar fi totul așa lin și senin, ar mai fi cum ar mai fi. Dar nu știu dacă voi ați observat cum, atunci când își face curățenie în casă, românul înțelege, de multe ori, să ia mizeria de la el și să o mute. Cum unde? Oriunde, numai la el să nu fie.

Brazi, cutii, moloz, parchet, tâmplării, televizoare vechi, ambalaje, scaune fără un picior, computere depășite și nefuncționale, pantofi scâlciați, baterii, fiare de călcat stricate și câte și mai câte. Iar Crăciunul și Paștele sunt perioadele în care curățenia la români schimbă peisajul.

Eu m-am cam săturat să văd tooot felul de obiecte nefolositoare pe unde ar trebui să se joace copiii, m-am cam săturat să fac slalomuri, când alerg, printre electronicele nefolositoare ale românilor, lăsate lângă stâlpii de pe trotuare. Iar asta se întâmplă 1. în anul 2015, 2. într-o capitală despre care avem pretenția și ne batem cu pumnul în piept că e europeană și 3. în condițiile în care avem soluții atât de simple pentru a scăpa curat și elegant de lucrurile care nu ne mai trebuie.

Cum poți scăpa de deșeurile electrice?

E foarte simplu. Habar n-am dacă voi știți, dar există organizații care, la un simplu apel telefonic, vin și îți ridică de acasă, pe cheltuiala lor, electrocasnicele de care nu mai ai nevoie. De exemplu, Rorec are un TelVerde, un serviciu de preluare gratuită de la domiciliu sau sediu de firmă ori instituție, a acestor deșeuri electrice. La TelVerde 0800.444.800, poți afla informații despre unde și cum te poți debarasa de deșeurile electrice, unde există puncte de colectare, când și unde sunt zile de colectare în localitatea ta, precum și alte informații despre colectarea DEEE.

Asociația RoRec organizează și acțiuni de colectare în toată țara, iar dacă efortul de a te deplasa până acolo cu echipamentul electronic sau electrocasnic cu care nu mai ai ce face nu ți se pare prea mare, aici găsești un calendar al acestor acțiuni de colectare.

De asemenea, mi se pare imposibil să nu găsești, pe o hartă împânzită de centre de colectare, un loc apropiat de casa ta, unde să poți depune electronicul sau electrocasnicul nevoluminos (adică cel care nu-ți rupe spatele când îl ridici ca pe-o pisică) și să știi că de acolo pleacă spre a fi reciclat, că nu va polua, că totul în jur va fi mai frumos și mai curat.

Știu, sunt gesturi mărunte, poate mulți gândim “Ei, și ce, e doar o placă de păr, ce rău face dacă o arunc la ghenă? E una, nici nu-i așa mare, ce diferență să facă?” Ei bine, imaginați-vă că toți ne-am arunca, deodată, câte un electrocasnic, chiar și atât de mic, la întâmplare. Da, nu e o imagine prea plăcută, știu. În plus, cele mai multe astfel de deșeuri au potențial toxic, la fel cum multe, odată reciclate, sunt folosite drept materie primă pentru fabricarea altora și, deci, mai salvăm căte ceva din bătrâna planetă.

În fine, ca să concluzionez, mi-aș dori, anul acesta, să constat că, după curățenia de Paște din case, nu o să avem poluare și mizerie pe străzi. De câte ori nu v-ați întrebat ce să faceți cu placa de păr, cu uscătorul de păr, cu epilatorul care s-a defectat și de care nu mai aveți nevoie?

Sunt femeie și, cumva, mi se pare cu atât mai important să fac să fie curat și frumos în jurul meu. Așadar, anul acesta nu mai avem scuză. Putem suna la TelVerde RoRec, putem colecta curat și frumos.

Pentru că frumusețea înseamnă mult mai mult decât chipuri și corpuri frumoase, decât machiaje și outfituri la modă. Haideți să fim frumoase și așa primăvara asta!

2 comentarii

  1. Foarte tare, nu stiam despre ei. Chiar maine o sa sun, stateam cu niste vechituri pe balcon.

  2. O sa apelez si eu, sa stii. Spre rusinea mea, eu am lasat la ghena electrocasnicele de care nu am mai avut nevoie. Bateriile le-am mai dus pe la puncte de colectare, dar electrocasnicele nu.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.