Da, numele meu este Antonia şi-mi plac carbohidrații. Mult. Atât de mult, încât, în unele nopți, visez că mănânc paste carbonara (da, da, dintr-acelea cu şunculiță, deşi sunt vegetariană de mai bine de doi ani; eu zic că e de la paste, penne al dente, ca la italieni acasă…)
Atât de mult, încât mă întreb prea des cât de bune or fi cerealele Lion? Atât de mult, încât între mine şi un cupcake e un suspans mai ceva ca-ntr-un thriller beton. E o înfruntare pe viață şi pe… siluetă, ce să mai.
Da, am o slăbiciune, iar ea e mai mult sărată. Ultimii ani însă m-au învățat să îmi ascult corpul şi să nu-l privez de lucrurile de care are nevoie. Aşadar, îi dau carbohidrați cu porția, şi dintre cei buni. Am învățat că există CARBOHIDRAŢI BENEFICI şi CARBOHIDRAŢI NOCIVI.
Care sunt cei buni şi care sunt cei răi? Click pe graficul de mai jos, destul de simplu, dar pe care mi-am zis că trebuie să vi-l arăt, în caz că nu l-ați văzut deja, pentru că mi se pare foarte util.
Deci, care sunt CARBOHIDRAŢII BUNI sau complecşi? Cerealele integrale, fructele şi legumele trec la cei buni. În schimb, pâinea albă, orezul alb, dulciurile şi patiseriile, cerealele îndulcite sunt în tabăra de care ar fi bine să stai la distanță, CARBOHIDRAŢII RĂI sau cei simpli.
Cei buni conțin fibre multe, pe care organismul le absoarbe lent, astfel că nu riscăm ştiu eu ce dezechilibre ale zahărului în sânge.
TIP: Dacă un carbohidrat are mult zahăr şi puține fibre, încearcă să-l dai deoparte.
Fructele sunt, şi ele, carbohidrați simpli, dar nu şi răi. De ce? Pentru că, prin fibrele pe care le conțin, digestia are loc lent, iar nivelul de zahăr din sânge nu creşte brusc. Dacă vă mai amintiți, povesteam aici de ce evit CEL MAI MARE DUŞMAN DIN ALIMENTAŢIE.
Ia ceva timp, dar la mine, organismul s-a obişnuit cam într-o lună să consume varianta sănătoasă în locul celei rele. Şi da, nu aş renunța la carbohidrații mei buni, care-mi dau energie.
Aşadar, se poate. Voi aveți vreo plăcere vinovată, care ia forma unor carbohidrați? E dulce, e sărată? Care e relația voastră cu carbohidrații?
7 comentarii