Cum arată cea mai veche geantă din lume

Cea mai veche geantă din lume se pare că este aceasta:

cea mai veche geata din lume

Descoperită în Mosul, Irak, poșeta este confecționată din alamă, încrustată cu aur și argint și decorată cu scene din viața de la Curte.

Realizat manual în jurul anului 1300, prețiosul accesoriu se crede că este cel mai vechi de acest gen din lume. Geanta a fost găsită în oraşul Mosul, în nordul Irakului, şi este confecționată din metal, cu aplicații din aur şi argint. (sursa)

Asta e, din câte înțeleg, cea mai veche geantă păstrată în condiții bune, încă purtabilă. Nu de alta, dar am găsit ceva ce ar stârni invidia unor case de modă (Alexander McQueen ar fi una dintre ele), o poșetă de prin anul 2.500 înainte de Hristos.

Din păcate, părțile din piele sau din pânză ale acesteia au dispărut de mult, însă din ea a rămas partea frontală, decorată cu… mai bine de 100 de dinți de câine, toți dispuși în aceeași direcție, unul dntre motivele care i-au îndreptățit pe cercetători să afirme că e ceea ce a mai rămas o geantă.

Dinții de câine erau o materie primă des folosită, în acea perioadă, în realizarea obiectelor decorative, în special pentru coliere sau accesorii de păr.

dog-teeth-olds-worldest-purse
Așa arată deanta decorată cu dinți de câine, veche de pe la 2500 î.Hr.

Mi s-a părut simpatică știrea, peste care am dat din întâmplare. Oricum, mă întreb la ce o fi asortat femeia de pe la 2500 î.Hr. geanta? La un outfit primăvară-vară minimalist, presupun…

Sursa foto 1, 2 și cover

5 comentarii

  1. a asortat-o la blana cu care era imbracata :)))

  2. Geanta ”vintage” cu dinti de caine e macabra rau… dar cea din metal imi place ! Oare ce dimensiuni are ? mi-o imaginez micuta si plina de comori :)

    • Ce piesă o fi fost geanta aia, la vremea ei :)) Uite că nu am citit, dar pare mititică, de seară, așa, numai bună de pudrieră și de o sticluță mică de parfum. Lucky them, n-aveau telefoane mobile de cărat după ele, dacă ai ști de câte ori am renunțat la gentile micuțe, din pricina telefonului…

  3. Vai ce frumoasă este prima geantă…
    Îmi și imaginez cum o purta o doamnă finuță și stilată care mergea la baluri și care era admirată de toți masculii și invidiată de toate femeile.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.