Cum am făcut un maraton de-o zi prin atelierele designerilor din Bucureşti

Săptămâna aceasta, după un weekend petrecut pe drum, m-a așteptat o zi de luni tot pe drum. Dar nu prin țară, ci prin București. Și nu prin orice fel de București :) Printr-un București al designerilor de bijuterii, al sticlei, metalului puse în slujba designului în cel mai creativ mod cu putință.

La invitația Samsung, am pornit înr-o călătorie frumoasă, într-o poveste a designului: #S6StoryOfDesign. Dacă urmăriți Macnetize pe Instagram, ați putut să vedeți câteva dintre instantaneele din ziua respectivă. Am încercat să surprind, în fiecare dintre cele patru ateliere în care am fost, o bucată de inspirație, așa cum am văzut-o eu.

Ziua a început la Maison 13, unde, la o cafea bună, ne-am luat în primire telefoanele Samsung, cu care urma să ne petrecem aproape o zi întreagă făcând fotografii. Eu m-am jucat cu un Samsung Galaxy S6, pe care m-am logat în aplicațiile pe care le folosesc în mod curent. Mi-a luat o veșnicie să-mi amintesc parola de Instagram. Nu mi-am amintit-o, nup… Așadar, am schimbat-o.

https://www.facebook.com/MihneaRattePhotography

https://www.facebook.com/MihneaRattePhotography

Prima oprire a fost la atelierul Alinei Carp, undeva, în Mogoșoaia. Alina ne-a așteptat cu cafea, cu gogoși de casă și cu poveștile ei frumoase despre arta bijuteriei. Ne-a arătat de câtă strădanie, de cât talent și de câtă imaginație e nevoie pentru ca o bijuterie să prindă formă și să capete viață. Ana lui Manole a fost sursa de inspirație pentru o colecție delicată și extrem de bine primită.

https://www.facebook.com/MihneaRattePhotography

A doua oprire a fost la Adelina Petcan, la atelier. Eu, una, m-am îndrăgostit de munca ei, de creațiile ei. Alina lucrează în metal și ne-a explicat și exemplificat cum își creează “matrițele” din ceară. Să-mi fie cu iertare, dacă folosesc vreun termen pe lângă, însă recunosc că-s o profană în ale bijuteriilor.

Omuleții miniaturali, piesele voluminoase, zenul Alinei, motanul, galbenul, precum și noutățile în exclusivitate – cum că, în curând, vom vedea mai multe ieșind din mâinile ei (și ale surorii ei, dacă am reținut bine), toate m-au încântat.

samsung-s6-alina-petcan

samsung-s6-atelier-alina-petcan-2

samsung-s6-atelier-alina-petcan

Cu ocazia celei de-a treia opriri, la atelierul lui Paul Popa, am descoperit secretele metalului. O vreme, m-am enervat, pentru că, uneori, am două mâini stângi la făcut fotografii. Nu degeaba una dintre probele considerate dificile până și la Universitatea de Arte e să fotografiezi suprafețe lucioase. Dar nu m-am lăsat și nici Samsungul cu care eram echipată nu s-a lăsat.

Creațiile lui Paul m-au intrigat prin aparenta simplitate. Dacă aș fi fost pusă în situația de a alege o singură piesă, cred că și acum aș fi fost tot acolo, încercând să mă decid doar la una.

https://www.facebook.com/MihneaRattePhotography

La Milena Buiculescu, tot la atelier, unde am făcut, de altfel, și ultima oprire, am aflat o mulțime de lucruri interesante despre sticlă, despre modelarea acesteia, despre cum își gândește un artist etapele de creație, despre cât de laborios e procesul prin care o piesă e gata.

Un cuptor imens, în al cărui interior se “gătesc”, la temperaturi de până la 950 grade, minuni diafane din sticlă, tronează în atelierul Milenei. Statura ei minionă contrastează puternic cu utilajele din atelierul pe care l-a ales pentru că avea nevoie de o sursă de electricitate puternică.

https://www.facebook.com/MihneaRattePhotography

https://www.facebook.com/MihneaRattePhotography

În fața “monstrului” în care iau formă creațiile Milenei, pe o masă mare, albă, alături de bomboane și de apă rece, care ne-au energizat imediat, stau fluturi diafani, bucăți mici, mari, routunde, pătrate din sticlă.

Unele cu muchii șlefuite, altele tăioase, zeci de fațete ce împrășie lumina și ne multiplică. Mă conving că în sticlă e atât de multă viață, că în fiecare bucățică trecută prin mâinile artistei e o bucată de suflet, e o clipă închisă acolo.

Recunosc că mi-a plăcut Galaxy S6. Dincolo de un design fain, ceea ce m-a dat gata a fost camera foto secundară.  Serios, cred că a fost cel mai bun selfie ever, deși nu era chiar cea mai bună zi de-a mea.

samsung-s6-selfie

Camera foto principală de pe Galaxy S6 (precum și de pe S6 edge) e de 16 MP, iar cea secundară, de sub display, e de 5 MP. În plus, camera foto poate fi accesată mai repede, în doar 0,7 secunde, prin apăsarea dublă a butonului Home.

Da, din punctul ăsta de vedere, mi-a plăcut mult telefonul care m-a însoțit într-una dintre cele mai frumoase și mai interesante călătorii prin București. Și mi-a plăcut ideea de story of design, ideea unei călătorii printr-un București al bijuteriei contemporante, o călătorie inspirată de designul Galaxy S6, de contopirea dintre sticlă și metal.

Am încercat să nu mă lungesc prea mult cu relatarea și să vă arăt cât mai multe. Dacă sunt întrebări pe care vreți să mi le adresați, fie despre telefonul testat, fie despre artiștii pe care am avut ocazia să îi cunosc și să îi aud povestind despre munca lor, dați-mi de veste în comentarii, pe Instagram, pe pagina de Facebook, pe mail, oriunde vă e mai confortabil.

Iar dacă doriți să le vedeți creațiile pe viu și chiar să le achiziționați, sau să îi vedeți în persoană pe cei patru, dar și pe mulți alții, îi găsiți la târgul de bijuterie contemporană Autor.

Kisses and hugs, dragilor!

1 comentariu

  1. Ce frumos eveniment, foarte tare!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.