Cinci secrete în cura de slăbire

Pentru că, de ani buni, mi-am schimbat stilul de viață şi am ales unul mai sănătos, dar şi pentru că aud tot mai multă lume, în jurul meu, că vrea să slăbească, m-am gândit să vă împărtăşesc câteva dintre micile mele secrete, cu ajutorul cărora îmi mențin greutatea.

1. Mănâncă dimineața, dar cu măsură.

Majoritatea nutriționiştilor recomandă un mic dejun plin, dar prea puțini dintre cei care îl consumă citesc şi continuarea: consistent, dar sănătos. E foarte important ca prima masă a zile să conțină nutrienții de care organismul tău are nevoie: vitamine, fibre, proteine. Eu aleg un iaurt cu fructe de pădure, cu o mână de nuci/semințe şi cu o linguriță de miere sau unul, două ouă, fierte sau omletă fără ulei, cu o roşie sau cu câteva feliuțe de sfeclă roşie. Atunci când sar peste micul dejun, pe care cu greu m-am “dresat” să-l consum zilnic, am observat că mănânc mai mult în restul zilei.

2. Fă sport, dar cu cap.

Cardio. Mult cardio. Am observat o modă în rândul domnisşoarelor nou-venite la mişcare în cadru organizat Se duc la sală, unde lucrează musculatura. Din punctul meu de vedere, fără cardio, în primă fază măcar, surplusul nu se pierde atât de uşor. Aerobic, alergat, orice creşte ritmul inimii şi te face să transpiri, e bun.

3. Adaptează, adaptează, adaptează.

lifestyle

Nu există rețetă universală, ci doar nişte coordonate, nişte chestiuni de bun simț de care trebuie să ții cont, atunci când ai decis să începi lupta cu kilogramele în plus. Tot ceea ce a funcționat în cazul unora poate funcționa şi în cazul tău, însă nu face literă de lege din rețetele lor.E foarte important să observi cu mare atenție cum reacționează organismul tău, la diverşi factori. De exemplu, eu, una, dacă mănânc citrice, care conțin vitamina C, capăt şi o teribilă poftă de mâncare. Aşadar, adaptez, mânănc şi citrice, dar în completare vin cu alte fructe, cu fulgi de oăz, cu lucruri care, în cazul meu, taie cumva efectul cu pricina.

4. Nu dezarma.

Ştii, tu, da, tu, cea care te lupți de o vreme şi ți se pare că nimic nu se mai schimbă, că acul cântarului s-a blocat sau că, şi mai grav, a urcat, arată mai mut. Am avut o perioadă în care, oricâtă mişcare făceam, şi acul cântarului meu arăta mai mult. A durat mai bine de jumătate de an etapa asta, aproape că am ajuns în depresie. După asta, a venit izbăvirea. Adică am crescut numărul orelor de sport, am schimbat sala, cautînd un program de aerobic mai intens, am început să alerg (pe atunci, cam 1,2 km, între timp, am ajuns la vreo 11 km/antrenament)

5. Caută înlocuitori.

E unul dintre tertipurile la care apelez, atunci când simt că o să o iau pe calea cea rea. Înlocuiesc gusturile. Adică, dacă mi-e poftă de sărat, nu dau iama în pizza, paste sau chips-uri iuți, aşa cum îmi plac şi visez şi noaptea-n somn că pap. Nu. Îmi cumpăr, în schimb, ciuperci murate, peste care presar parmezan sau telemea. Mă amăgesc cu gogoşari murați sau cu castraveciori acri şi trece. În puținele dăți când mi-e poftă de dulce (da, sunt o norocoasă, dulcele nu prea mă ispiteşte), obisnuiesc să-mi tai felii un măr, să presar peste o linguriță, două cu miere şi nişte fulgi de ovăz.

diet planMai am nişte rețete dietetice interesante, foarte rapide, majoritatea fără foc, pe care dacă vreți, vi le voi împărtăşi.

Acestea-s câteva dintre secretele care, în cazul meu, au funcționat. Nu-s singurele şi, dacă rămâneți prin preajmă, vă voi povesti şi despre celelalte.

Voi ce secrete care v-au ajutat să scăpăți de kilogramele nedorite aveți? V-ar interesa să scriu mai mult pe această temă? Pentru cei care nu ştiu, în urmă cu mulți ani, cântăream cu vreo 15 kilograme mai mult. Mi-am schimbat complet stilul de viață şi de a mânca, fără a pierde echilibrul şi cumpătarea.

So, dacă vreți să vă povestesc mai multe – despre cum am scăpat de cele 15 kilograme, despre programul de sport de care mă țin de vreo doi ani şi jumătate, despre mâncărica bună şi sănătoasă pe care o pap, vă aştept să-mi spuneți.

Kisses & hugs, dragele mele! Şi nu uitați: sunteți frumoase, indiferent de greutatea sau de alte aspecte fizice. Sunteți frumoase şi trebuie să conştientizați asta!

29 comentarii

  1. Sunt intr-un moment in care ma lupt cu poftele, sunt o gurmanda de fel si chiar m-ar ajuta sa mai citesc astefel de articole. Tocmai m-ai salvat de la cateva bucatele de ciocolate diabolice. Ceea ce ma ajuta pe mine e regula de trei simpla, cum imi place sa o numesc: low carb diet, sport cat cuprinde si fara mancat dupa 6. Asta e reteta succesului in cazul meu. Chestia e ca daca o data calc stramb mi-e foarte foarte greu sa revin la normal, uneori imi ia si o luna, in care uneori pun inapoi 1-2 kg.. La asta nu am gasit inca o rezolvare, mai caut..

    • Aia e, nu trebuie să calci strâmb. Eu am un principiu: în cazul unor alimente, e mai bine să le uiți complet gustul, să le refuzi. Ştiu că zahărul poate fi extrem de problematic, mai ales că induce o oarecare dependență, iar organizmul se învață să ceară mai mult, şi mai mult. Kate Moss are o vorbă, pe care încerc să nu o uit: ‘Nothing tastes as good as skinny feels.’ :D

  2. dar de lene cum scapam? lenea de a face sport, de ea vorbesc :(

    • Ooof, da, poate fi inamicul numărul 1. Eu mă țin de treabă de vroe doi ani jumătate, de cel puțin patru ori săptămânal. O să scriu un text despre cum n-am renunțat şi despre cele câteva tertipuri :D

  3. mi se pare geniala ideea cu castraveciorii si gogosarii! abia astept retetele:D

    • Daaa, mai ales dacă îți plac în mod obişnuit. Păi atunci o să încerc să-mi fac temele, poate chiar încerc o rețetă pe săptămână. Mie mi-a fost destul de dificil la început, mâncam aceleaşi lucruri luni la rând, până când am început să caut, să documentez. Acum, n-am timp mereu, dar tot e mai bine decât să mă mulțumesc cu aceleaşi lucruri.

  4. Mda, si cand ai manca tot timpul ceva dulce, pe unde mai scoti camasa? Sa nu zic ca am cateodata niste caderi de glucoza de mi se face rau daca nu mananc ATUNCI ceva dulce. Poate o fi si psihic, dar e si medical.
    Si da, trebuie sa ne povestesti mai multe, mai ales despre retete :) Eu am o perioada cam proasta si nu reusesc deloc sa ma abtin de la dulciuri si a inceput sa se vada. Chiar nu mai am ambitie deloc?!

  5. Lasa Alina ca si eu sunt in aceeasi situatie, dar astept retetele cu interes :D

  6. Astept retete! :D Eu la partea asta stau cel mai prost din cauza de lipsa de timp si de inspiratie. Si cand acestea lipsesc, ghici ce mananc?! Cred ca asta e o mare problema a generatiei noastre. Cand ajungi noaptea acasa lesinata de oboseala, cu inca alte o mie de lucruri de facut, ce chef mai ai sa te apuci sa gatesti pentru a doua zi?! Si o omleta simpla mi-e lene sa fac…
    Asa ca atunci cand sunt la dieta – ca acum – mananc salate facute de bucatareasa noastra. Si cum nu sunt cele mai minunate salate din lume, ma frustrez, devin din ce in ce mai iritata cand se face ora de mers la masa, numai cand ma gandesc ca urmeaza sa mananc salata, imi vine sa plang, dieta devine un supliciu si pana la urma renunt. Si asa cum zicea cineva mai sus, tare greu e sa revii pe calea cea dreapta.
    Si cum sport nu prea pot sa fac din cauza de boala de oase…raman asa cat dulapu’ lu’ mamaie. De data asta sunt insa super motivata si de aia abia astept urmatoarea ta postare despre acest subiect. Sambata plec in vacanta si sigur o sa ma abat, dar cand ma intorc…rup stilu’! Am zis!
    Pups si multumesc mult de postare!

    • Păi aia e, că e nevoie de o perioadă tampon, de o lună sau cam aşa, până când organismul se obişnuieşte cu nul stil, cu lipsurile şi începe să uite gusturile. N-ai idee ce-i, de exemplu, pe capul meu şi câtă durere am în suflețel când trec pe lângă rafturile cu nacho. Îmi amntesc de Kate Moss şi de treaba aia cu “Nothing tastes as good as skinny feels” şi de “A second on the lips, a life on the hips” şi le dau dracului de nachos. Da’ e greu, geez, cumplit. Şi te înțeleg şi cu frustrările, dar am învățat să fac nişte salate de mori mâncând. Şi rapid, promit.
      Cât despre sport, da, e greu dacă nu poți face, mai ales că, în cazul meu, nu funcționează decât cardio. Adică, mersul pe jos, de exemplu, e zero… Eu tre’ să transpir, nenică, dacă vreau să se vadă ceva.
      Promit să revin cu noi postări, we can do it, that’s a promise :D Pupici!

  7. Felicitari pentru reusita! Tocmai ce am inceputi si eu un regim, incerc sa tin dieta Dukan, dar e greu, mai ales ca eu sunt moarta dupa branza, si nu avem voie decat de maxim 1.7% grasime. Unde gasesti asta? Nicaieri.
    Asa ca din cand in cand mai mananc putina branza sau ceva dulce caci e imposibil sa treci de la un “regim” in care mancam ce vroiam cand vroiam, la asa strict.Nu da rezultate asa rapide cum ar trebui, dar m-am decis ca nu vreau rapid, ci vreau de durata. Ca si cum zici tu, sa incerc sa schimb stilul de viata si sa incerc sa il adaptez pentru mine in asa fel incat sa nu fiu tentata sa revin.Imi place sportul, dar e adevarat ca e greu dupa 10 ore de munca sa mergi constant la sala. Incerc sa ma duc de minim 2 ori pe saptamana si numai la aerobic. Urasc aparatele!
    Incerc sa lucrez si la “creieras” si la vointa caci sunt elemente importante.
    Eu as dori sa mai citesc astfel de postari,sa vad care au fost etapele tale si cam la ce sa ma astept ( stiu ca e diferit de la persoana la persoana, dar e bine sa citesti si experienta altora).
    Un weekend placut!

    • Personal, din ce am citit şi am tot auzit, nu-s încântată de dieta Dukan. Poate că şi pentru că n-aş putea trăi fără brânză. Fără carne, însă, pot fără probleme. Ideal e să găseşti acel echilibru, acea lista de alimente şi de mâncăruri care să fie pe placul tău şi cu care să te simți confortabil, indiferent de zi. Altfel spus, dacă ai o zi mai proastă, să nu simți că tre’ să dai iama în prostioare, ca să regreți apoi.
      Eu am încercat să elimin cmplet din alimentație produsele hipercalorice. E drept, după nişte ani, a devenit gest reflex să calculez caloriile şi chiar mă ajută mult asta. Spre exemplu, dacă într-o zi vreau să pap telemea, sunt atentă la cate calorii are (cea de vaca & bivoliță, super bună, are vreo 270kcal/100 grame, deci nu-i prăpăd), dar şi la câte calorii mănânc în restul zilei.
      Cu alte cuvinte, control asupra a ceea ce mănânc, intrat în rutina zilnică. Sigur că voi reveni cu rețete şi cu alte materiale pe tema asta. Un weekend frumos si tie, ganduri bune!

      • Da si mie mi s epare dificila, dar macar sa fie un punct d eplecare. Nu zic ca am sa o tin cu sfintenie, dar macar sa ma straduiesc sa invat sa ma abtin. Am de lucru la vointa eu si apoi la restul : calorii, ingrediente, calcule etc :D. Da si sa incerc sa nu mai manac seara. Cu toate ca ajung tarziu acasa ( 7 seara) nu mananca cand ajung ci pe la 8-9 cand ar trebui sa ma pregatesc de somn, ma loveste atunci o foame :d!

        • Hmmm, să ştii că la mine nu a funcționat niciodată asta cu seara, mie mi-e foame seara şi trebuie să mănânc. Totuşi, am nişte tertipuri şi pap, cum ziceam, chestii foarte sărace în calorii sau beau o cănoaie de lapte degresat, cu scoțişoară sau cu nişte Orzo şi taie fantastic foamea,

  8. Foarte interesant ce zici tu aici, pe mine m-ai pus pe ganduri cu micul dejun, eu nu mananc aproape niciodata dimineata, tot zic ca fac un efort sa ma trezesc mai repede si acum mi-ai dat un imbold :). Mi-as dori sa ne spui retetele tale sanatoase, ma preocupa tema, chit ca nu vreau neaparat sa slabesc. Si partea cu sportul pare interesanta, tot citind poate ma motivez si eu sa nu mai chiulesc de la sala :)

    • Nici eu nu mâncam, nu spun neapărat că e rău. Sincer, aş fi ipocrită să spun că mi-a făcut un rău vizibil că n-am mâncat dimineața. Cert e că acum nu mai sunt aşa înfometată la prânz. Sigur că revin cu câteva rețete care pe mine mă salvează, le-am căutat sau improvizat, la rândul meu, şi ar fi chiar draguț să le “propovăduiesc”. Cu sportul, vă place, nu vă place, sigur revin :D Pup şi o duminică frumoasă!

  9. F interesant ce povestesti tu aici chiar si pt pers care nu doresc sa slabeasca. Astept si retetele. :)

  10. Deci,asadar si prin urmare;
    – revino cat poti de repede cu postarile despre salate,sunt in pauza de inspiratie
    -revino cat poti de repede cu motivarea de a nu te lasa de sport dupa cateva sedinte
    Sper ca am fost clara si concisa:-)

  11. Multumim de sugestii. :)
    Sa ai o saptamana minunata!

  12. Util si interesant pentru toti cei care vor sa scape de kilogramele in plus intr-un mod sanatos si fara prea multe eforturi.

  13. Cardio, mult cardio… mda, mult cardio o sa te transforme intr-o mini versiune a ta dar nu o sa te ajute f mult cu formele. Pe cand antrenamentul cu greutati iti poate schimba fizicul in bine mult mai rapid. Si vorbesc din experienta proprie. Am la sala fete care fac cate 2 ore de cardio pe zi, diferite clase. Nici una, dar nici una nu arata nici cum. Da, sunt multe care au slabit cu cardio da tre sa vezi si ce e sub hainele alea. Daca iti flutura carnea pe tine… nu e de bine. Si alea 2 serii de abdomene de dupa cardio care se fac de obicei… sunt cam degeaba. Just saying

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.