Pentru că, de ani buni, mi-am schimbat stilul de viață şi am ales unul mai sănătos, dar şi pentru că aud tot mai multă lume, în jurul meu, că vrea să slăbească, m-am gândit să vă împărtăşesc câteva dintre micile mele secrete, cu ajutorul cărora îmi mențin greutatea.
1. Mănâncă dimineața, dar cu măsură.
Majoritatea nutriționiştilor recomandă un mic dejun plin, dar prea puțini dintre cei care îl consumă citesc şi continuarea: consistent, dar sănătos. E foarte important ca prima masă a zile să conțină nutrienții de care organismul tău are nevoie: vitamine, fibre, proteine. Eu aleg un iaurt cu fructe de pădure, cu o mână de nuci/semințe şi cu o linguriță de miere sau unul, două ouă, fierte sau omletă fără ulei, cu o roşie sau cu câteva feliuțe de sfeclă roşie. Atunci când sar peste micul dejun, pe care cu greu m-am “dresat” să-l consum zilnic, am observat că mănânc mai mult în restul zilei.
2. Fă sport, dar cu cap.
Cardio. Mult cardio. Am observat o modă în rândul domnisşoarelor nou-venite la mişcare în cadru organizat Se duc la sală, unde lucrează musculatura. Din punctul meu de vedere, fără cardio, în primă fază măcar, surplusul nu se pierde atât de uşor. Aerobic, alergat, orice creşte ritmul inimii şi te face să transpiri, e bun.
3. Adaptează, adaptează, adaptează.
Nu există rețetă universală, ci doar nişte coordonate, nişte chestiuni de bun simț de care trebuie să ții cont, atunci când ai decis să începi lupta cu kilogramele în plus. Tot ceea ce a funcționat în cazul unora poate funcționa şi în cazul tău, însă nu face literă de lege din rețetele lor.E foarte important să observi cu mare atenție cum reacționează organismul tău, la diverşi factori. De exemplu, eu, una, dacă mănânc citrice, care conțin vitamina C, capăt şi o teribilă poftă de mâncare. Aşadar, adaptez, mânănc şi citrice, dar în completare vin cu alte fructe, cu fulgi de oăz, cu lucruri care, în cazul meu, taie cumva efectul cu pricina.
4. Nu dezarma.
Ştii, tu, da, tu, cea care te lupți de o vreme şi ți se pare că nimic nu se mai schimbă, că acul cântarului s-a blocat sau că, şi mai grav, a urcat, arată mai mut. Am avut o perioadă în care, oricâtă mişcare făceam, şi acul cântarului meu arăta mai mult. A durat mai bine de jumătate de an etapa asta, aproape că am ajuns în depresie. După asta, a venit izbăvirea. Adică am crescut numărul orelor de sport, am schimbat sala, cautînd un program de aerobic mai intens, am început să alerg (pe atunci, cam 1,2 km, între timp, am ajuns la vreo 11 km/antrenament)
5. Caută înlocuitori.
E unul dintre tertipurile la care apelez, atunci când simt că o să o iau pe calea cea rea. Înlocuiesc gusturile. Adică, dacă mi-e poftă de sărat, nu dau iama în pizza, paste sau chips-uri iuți, aşa cum îmi plac şi visez şi noaptea-n somn că pap. Nu. Îmi cumpăr, în schimb, ciuperci murate, peste care presar parmezan sau telemea. Mă amăgesc cu gogoşari murați sau cu castraveciori acri şi trece. În puținele dăți când mi-e poftă de dulce (da, sunt o norocoasă, dulcele nu prea mă ispiteşte), obisnuiesc să-mi tai felii un măr, să presar peste o linguriță, două cu miere şi nişte fulgi de ovăz.
Mai am nişte rețete dietetice interesante, foarte rapide, majoritatea fără foc, pe care dacă vreți, vi le voi împărtăşi.
Acestea-s câteva dintre secretele care, în cazul meu, au funcționat. Nu-s singurele şi, dacă rămâneți prin preajmă, vă voi povesti şi despre celelalte.
Voi ce secrete care v-au ajutat să scăpăți de kilogramele nedorite aveți? V-ar interesa să scriu mai mult pe această temă? Pentru cei care nu ştiu, în urmă cu mulți ani, cântăream cu vreo 15 kilograme mai mult. Mi-am schimbat complet stilul de viață şi de a mânca, fără a pierde echilibrul şi cumpătarea.
So, dacă vreți să vă povestesc mai multe – despre cum am scăpat de cele 15 kilograme, despre programul de sport de care mă țin de vreo doi ani şi jumătate, despre mâncărica bună şi sănătoasă pe care o pap, vă aştept să-mi spuneți.
Kisses & hugs, dragele mele! Şi nu uitați: sunteți frumoase, indiferent de greutatea sau de alte aspecte fizice. Sunteți frumoase şi trebuie să conştientizați asta!
29 comentarii