Cei mai grei 14 kilometri din viața mea

Nu, n-au fost primii 14 kilometri alergați acum multă vreme. Nu, n-au fost nici măcar acei 14 kilometri parcurşi atunci când am vrut să alerg semimaratonul de nebună, de una singură, doar cu Endomondo martor.

Endomondo-27-iunie

Nu, n-au fost nici unii dintre kilometrii alergați la -8 grade, în timp ce trăgeam de cele mai groase mănuşi pe care le puteam găsi şi mă rugam ca, odată ajunsă acasă, să-mi simt degetele.

N-au fost nici cei 14 kilometri alergați anul trecut, când viața mea era într-un tăvălug şi abia țineam drumul drept. Nici cei alergați noaptea, după 23.00, când cu o jumătate a creierului mă străduiam să alerg bine, iar cu alta mă rugam să ajung întreagă acasă, iar nenea ăla de aleargă şi el la ora aia să nu fie vreo rudă de-ale lui Jack The Ripper.

Nu. Nici un metru din toți aceşti kilometri n-a fost greu. Nici o alergare, fie ea alergare de calorii, de rezistență, de viteză. Nici o sesiune de alergat pentru slăbit sau de liniştit nervii.

Cei mai grei 14 kilometri din viața mea au fost alaltăieri. Da, alaltăieri, joi, 27 iunie. Habar n-am de ce. Dormisem, alimentația din ziua cu pricina era OK (nu pot mânca mult înainte, căci nu pot alerga, dar ceva trebuie să mănânc, aşa că am grijă). Adidaşii erau tot ăia bătrâni, lipiți şi iar lipiți (deşi am alții, tot în ăia vechi şi deja foarte urâți şi rupți mă simt bine), dar cu confortul inclus.

Au fost crunți, cumpliți, am avut senzația că o să mor. Am crezut că o să-mi explodeze ficatul, splina, aş fi vrut să mă opresc şi m-am gândit la asta la fiecare pas.

Nu ştiu câte dintre momentele grele fizic din viața mea au durut aşa.

A durut rău. Dar am parcurs prea mult ca să mă pot opri. Alergatul mi-a fost prieten atunci când m-am simțit străină. A fost, alături de orele de aerobic, motivație pentru a merge înainte, terapie, refugiu, eliberare.

De ce vă povestesc toate astea? Pentru că pentru mine a fost o lecție. O lecție din care am învățat că poți şi atunci când crezi că totul se prăbuşeşte, când crezi că tot ce poți să faci e să te opreşti. Am învățat că lucrurile care contează nu se abandonează nici măcar pentru o clipă. iar dacă o faci, arată că-ți pare rău.

E cumva ciudat, pentru că asta-i o perioadă în care, după ceva vreme, cu paşi timizi, am reînceput să fac curățenie. Da, inclusiv să curăț bine colțurile casei, cum m-a învățat terapeutul dentistul meu. Să curăț dulapurile şi prieteniile doar cu numele. Să curăț acolo unde lucurile au rămas într-o plutire.

Cât despre alergat… Joi n-am alergat 11 km, cât îmi propusesem de la început şi cât ar fi trebuit, ci 14 kilometri. Pentru că pot mai mult.

Vă îmbrățişez, dragile mele!

Sursa foto cover

 

19 comentarii

  1. Multumesc foarte mult ca ai scris aceste cuvinte astazi. Erau pentru mine, nu-i asa ? Azi nu o sa alerg 14 km dar o sa fac un pas inainte.

  2. Cu adevarat motivationala povestioara ta! Ar trebui sa facem mai mult decat ne propunem, sa ne aratam noua, in primul rand, si apoi celorlalti, care se indoiesc de noi, ca se poate! Te imbratisez, draga mea! Ti-am mai spus doar ca esti o campioana, nu m-am inselat deloc, deloc!

  3. Eu joi am alergat primii mei 10 km. Intr-o ora. Mai alergasem cate 7, 8-9 km dar 10 era cumva o bariera pe care mi-o pusesem singura si pe care joi am decis ca o voi darama. Dupa 7 km am inceput sa simt durere in sold si una din glezne. Nu m-am oprit. Pe la 8 km si ceva simteam ca toate ma dor in mine. La 9 km vazand ca ma apropii am blocat absolut tot si n-am mai simtit nimic decat bucuria ultimului kilometru. Dupa ce alergi mult esti uneori cuprins de un sentiment minunat, euforie. Cred ca data de adrenalina secretata de corp in momentele acelea. M-am simtit eliberata (de ce anume nu stiu) si in clipele alea am simtit ca pot face orice. Asa ca da, cred cu tarie ca alergatul nu numai modeleaza corpul ci si caracterul, te invata sa nu renunti daca iti doresti ceva pentru ca rasplata e pe masura.

  4. you are my hero. ştiu cum e.
    my hero <3

  5. Doamne sfinte.14 kilometri.Sunt fara cuvinte,revin mai tarziu:-)

  6. Considerand doar partea fizica a alergatului, ma gandesc… oare ai procedat corect fortand lucrurile intr-atat incat ai simtit ca aproape ceva se “rupe” in tine? oare e bine sa supui unui stres atat de mare organe interne atat de fragile si vitale? daca cedau, aceasta ar fi fost inceputul unui noi sir de probleme, oare e o solutie in astfel de situatii?! Ambitia si incapatanarea sunt una, iar limitele fiziologice in anumite conditii, cu totul altceva… Nu stiu daca m-am facut inteleasa.

    Lectia de viata este motivanta si ma bucur ca ai scris articolul, poate cuiva ii creaza un semn de intrebare dar poate ca-i ofera si un raspuns la una din framantari… insa nu-s de acord sa fortezi corpul la extrem doar pentru ambitia personala sau pentru oricare alt motiv [exceptand unul cu adevarat serios] motivand ca parcursesesi prea mult a sa te mai poti opri. Nu insemna ca trebuie sa te opresti definitiv, dar nici sa-ti dai organele interne peste cap…

    Sau poate am inteles articolul gresit, dar oricum, cred ca ai prins ideea mea. Corpul este aliatul tau cel mai de pret! Ai grija de el, de tine…

    • Eu cred ca nu e nimic in neregula daca te fortezi. Nu patea nimic, nici eu nu am patit cand am tras la sala pana am iesit târâş de acolo. Este o chestiune de mind over matter, de a tine cu adevarat sa ajungi la un anume nivel pe care singura ti-l impui.
      E simplu: daca organismul ei nu putea, nu alerga 14 km. Daca a facut-o, inseamna ca rezervele de energie existau si creierul ii dadea doar semnalul unui disconfort accentuat dar nu a oprit-o. Nu o cunosc dar sunt atat de mandra de ea ca daca o vad pe strada o iau in brate si o pup. Iubesc oamenii cu vointa de fier, care dau dracului durerea si merg pana la capat cu ce si-au propus.
      Cand am inceput sala plangeam de durere de genunchi. Am strans din dinti si acum fac presa cu 110 kg (am inregistrare video pt cine nu crede) si genoflexiuni cu bara libera cu 35 – 40 kg cand eu am 53 cu totul. Crezi ca mi-au cazut picioarele? Nu. De unde aveam crize de durere debilitante de 5 – 6 ori pe an, acum daca ma mai dor 2 zile, si alea suportabil.
      Corpul se adapteaza dupa creier, nu invers. Da, normal ca trebuie sa aiba grija de ea, dar daca dupa ce ai zis ca nu mai poti inca mai misti si mai respiri, inseamna ca inca mai poti, deci da-i inainte!

      • Cum adica genoflexiuni cu bara libera cu 30-40kg? Par 2 chestii diferite.
        Am avut si eu dureri de genunchi dupa sala de nenumarate ori si mi s-a spus sa reduc kg cu care fac presa, nu ca sa-mi treaca durerea ci ca sa evit niste probleme care are putea aparea mai tarziu. Oasele unei femei sunt fragile.
        Referitor la postarea Antoniei, si eu ii admir ambitia si o felicit pentru performanta SI sunt de acord cu ce a zis Diana mai sus. De ce sa sa te fortezi daca totul devine durere, fa sport ca sa te simti bine, nu ca sa lesini de dureri. Poate nu pare dar chiar e riscant sa ajungi la epuziare. Eu cunosc un caz concret. O prietena a ajuns la spital cu mari dureri de burta dupa sala. Si ce crezi ca s-a intamplat din cauza efortului prea mare? A facut incurcatura de mate si a fost operata de urgenta. Nu mai are voie sa faca sport niciodata, nu se stie cum va duce o sarcina la capat si are ditamai cicatricea pe burta. Si asta pentru ca s-a ambitionat putin mai mult ca sa arate bine.

        • Ok, sa le luam pe rand:
          bara libera inseamna bara olimpica tinuta pe umeri, fara ajutorul unui aparat pe care sa o poti deplasa, care reduce putin din efort. Daca nu e libera, e montata pe dispozitivul respectiv.

          Oasele unei femei nu sunt fragile, sunt oase. O femeie bine hranita nu are de ce sa aiba oase fragile iar femeile nu sunt niste mimoze senzitive care se prabusesc daca fac sport. Uita-te la campioanele de body building natural, adica fara steroizi.

          Nu stiu ce inseamna incurcatura de mate. Hernie? Nu stiu, intreb. Te cred, probabil nu era suficient antrenata ca sa suporte efortul pe care l-a depus, a efectuat exercitiul incorect, lucru care poate fi extrem de periculos. Eu am fost antrenata pas cu pas de un sportiv de performanta, nu m-am dus de capul meu la sala. Nu recomand nimanui sa faca exercitii anaerobe (de forta) pana nu a invatat PERFECT executia corecta. Daca ma duceam si eu sa fac impins din culcat cu 20 kg din prima, probabil imi dadeam cu bara in dinti si era vina mea, nu a sportului.

          Cat despre durere, no pain, no gain. Cresterea rezistentei cardiovasculare si a masei musculare asa se fac, nu mergand la sala ca sa stai pe eliptica la rezistenta minima si dupa aia sa zici ca ala e sport. Uita-te pe net ce inseamna cresterea masei musculare : micro rupturi la nivelul fibrei pe care organismul le repara si creste muschiul. Aia e durere. Dar nu e periculoasa.

          Si iarasi despre durere, poate pe unii nu ii deranjeaza atat de mult sa o simta, cum sunt sportivii de performanta, cum sunt eu, cum sunt si altii, chiar si autoarea articolului.

          In incheiere, la sala de forta si la lucrul cu greutati DOAR cu antrenor. Altfel riscati accidentari grave. Si nu e vina ambitiei.

          • Sa nu bagam in discutie sportivii de performanta, asta e alta mancare de peste. Eu am vorbit din punctul meu de vedere, al unui om obisnuit care merge de 3-4 ori pe saptamana la sala si nu sta mai mult de 2 ore. Intr-adevar acum am avut o pauza pentru ca am fost insarcinata dar inainte de asta anii de zile m-am antrenat. Pentru mine.

            Scuze ca m-am folosit de un termen popular, incurcatura de mate este ocluzie intestinala in termeni medicali, un blocaj partial sau total al intestinului subtire sau al colonului. Asta i s-a intamplat prietenei mele dupa un numar prea mare de abdomene, cu antrenor langa ea :)..in fine, asta mai e si ghinion, eu doar am vrut sa dau un exemplu concret nu sa sustin lenea. Am facut sala ani de zile si stiu ce inseamna sa depui efort pana la epuizare si stiu si ce inseamna cresterea masei musculare. Dar una e durerea aia de muschi – febra musculara (pe care eu ador sa o simt, nu stiu de ce) si alta e sa sa ajungi sa simti durere de splina sau ficat :).
            Sportul la sala de forta se face cu antrenor intr-adevar dar inainte de toate, cu cap.

  7. P.S. Asa cum zice Jillian Michaels : ” Unless you faint, puke or die, KEEP WORKING! “

    • Da, iar inainte de fiecare exercitiu pe dvd, ti se cere sa ceri un diclaimer. :)

      Iti respect opinia, insa eu imi sustin punctul de vedere in continuare,iar autoarea articolului cred ca a inteles mesajul meu.
      Ii admir nespus si eu pe cei ca ea, ambitiosi si cu vointa de fier, dar totul pana la punctul in care ajungi sa-ti faci singur rau…

      Sunt curioasa: daca ridici greutati asa mari, nu ai probleme cu circulatia venoasa? (ex. hemoroizi) Fii precauta in acest sens!

      • Doamne fereste, nu am nici macar micile probleme pe care le aveam inainte. Nu sunt halterofila, iar greutatile au crescut in timp treptat. De ce as avea probleme cu circulatia? Fac sport ca lumea de 5 ani, fosta sedentara totala. Acum sunt mai multumita de mine decat am fost vreodata din punctul asta de vedere si am uitat de orice durere am simtit in timpul sau dupa antrenamente.

  8. ps: “sa ceri”, am vrut sa spun “sa citesti”, scuze! :P

  9. ah, si inca ceva, mi-am amintit ref. la Jillian: da, te provoaca la maxim, insa inainte de a te pune la treaba, iti cere si un set de analize sau o vizita la un medic sa-ti evalueze starea generala de sanatate… Asa procedeaza cu fiecare persoana de care se ocupa.

    Da, cere totul de la cei sanatosi tun, dar care prin ignoranta, au ajuns sa nu se mai recunoasca. Unele persoane au nevoie de un impuls puternic, de o atitudine ca a ei sa se miste, sa continue… dar ca sa reusesti nu trebuie sa te iei la lupta cu propiul corp, la psihic trebuie lucrat… iar daca apare durerea, aceasta este forma corpului de a spuna…stop! lasa-ma o secunda sau inceteaza! daca nu ne-ar avertiza, ne-am aduna bucatele de pe jos, ambitiosi si inversunati in a ne atinge scopul, cum suntem adesea.

    • @Diana, Da am vazut toate sezoanele de la Biggest Loser si alora li se fac seturi complete de analize. Si ghici ce? toti sunt obezi si foarte bolnavi, majoritatea care vin fie au diabet fie urmeaza sa-l faca, au probleme de tensiune, grasime corporala f multa, inclusiv anumite organe interne invelite in grasime. Nu vine nimeni la biggest loser sanatos tun- cand ai ca femeie 150 de kile numai sanatoasa nu esti. Si fiind asa bolnavi ce face Jilian? ii pune pe banda de alergat. La inceput nu-s in stare sa stea 5 minute legate dar dupa 3 luni fac jumatati de maratoane, inca grasi fiind dar cu o altfel de rezistenta. Asa ca hai sa nu mai invocam tot felul de chestii ca sa ne cautam scuze sa nu facem nimic. 14 km nu-s un capat de lume. Un maraton are 42 km si se duc mii de oameni la fiecare maraton anual si nu moare nimeni. Aici deja deviaza discutia la cine face sport intelege postarea si de ce au fost importanti kilometri astia pentru Antonia si cine o lalaie la sala si nu intelege nimic.
      As fi fost de acord cu ce-ai zis Diana daca Antonia alerga cei 14 km joi pt prima data. Dar ea alearga de mult timp, este antrenata si antrenata pe toate conditiile meteo si de sol :)) Eu cand m-am hotarat sa alerg puteam sa stau pe banda 5 minute si 3 le mergeam, 2 le alergam. Eram varza. 3 luni mai tarziu alerg o ora legat la 8.5 mile pe ora. Daca ma opream eu din alergat la inceput cand vedeam ca nu am aer, mi se parea ca ma doare nu stiu ce etc, nu mai ajungeam azi la mica mea ”performanta”. Daca alergi cu adidasi buni, te hranesti bine si esti odihnita, nu mori din alergat asta e sigur.

  10. Nu o cunosc pe Antonia si nici trecutul ei sportiv, dar sunt convinsa ca a inteles mesajul meu.

    Anca, spor la alergat sa ai, fara incidente! ;)
    Cred ca orice ar spune unu’ si altu’, pana nu te lovesti cu capul singur, nu poti intelege. :) Asta-i natura umana. Am cam deviat de la subiect, vorba ta! :)

  11. Multumesc! o sa am sunt convinsa. Asa e cu datul cu capu :) ma intreb oare Gabi Szabo de cate ori a dat cu capu pana sa ajunga olimplica… inconstienta de ea :P

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.