Ce faci când nu mai poți?

“Oare o să mai alerg vreodată?” Asta a fost întrebare care mi-a tot dat târcoale în ultimele zile. Asta pentru că, săptămâna trecută, prima după mai bine de un an şi ceva, nu am ieşit să alerg. Nu am vrut, nu m-am putut urni, oricâte imagini motivaționale aş fi privit, oricât de mult m-aş fi gândit.

Ba mai mult, nu doar că am lăsat joia să treacă pe lângă mine (în 99% dintre cazuri, joia ies mereu să alerg), dar m-am întrebat dacă mă voi mai urni vreodată la cei 11 kilometri care m-au ajutat atât de mult. În plus, eram uşor confuză, nu înțelegeam ce naiba m-a apucat.

Am şi mărturisit, speriată, celor apropiați, întrebând ce naiba e cu mine. Pând când, la un moment dat, am primit un răspuns pe cât de evident, pe atât de neaşteptat:

Poate că săptămâna asta nu trebuie să alergi“…

Eu, care de trei ani, zi de zi, de cel puțin patru-cinci ori săptămânal, fie viscol, fie caniculă, mă îmbrac şi merg la sală. Eu, care am alergat şi la -10 grade Celsius şi la 40…

Şi atunci, am stat. M-am oprit pentru câteva minute şi mi-am dat răgaz. Am stat şi am întors replica aceea pe toate părțile. Sau, cum îi place cuiva să spună, am avut răbdare cu mine.

think

Şi mi-am zis: “Da, poate că săptămâna asta, prima după cel puțin 52 de săptămâni, nu trebuie să alerg“. Şi nu m-am mai chinuit. Pentru că, trebuie să vă mărturisesc, nu am putut să nu alerg şi atât. Nu. Nu am alergat, dar m-am chinuit în permanență cu întrebări de genul: voi mai alerga?, dar ce e cu mine?, sunt bolnavă?, o să-mi pierd interesul?, dar rezistență o să mai am?, dacă aş ieşi acum, ce-ar fi? Şi tot aşa.

Până la întrebarea cu pricina. Care m-a făcut să mă opresc pentru o clipă şi să mă gândesc la mine. Cu adevărat.

Ieri dimineață, pe o ceață densă, după vreo trei pahare cu vin băute cu o seară înainte, la o petrecere, cu o durere cruntă de cap şi cu urme vizibile ale unui guturai urât, am tras pantalonii de trening pe mine şi adidaşii în picioare, şi am alergat.

Cu nasul într-o continuă curgere, cu buricele degetelor mai degerate ca niciodată, cu poftă, cu drag, cu aceeaşi luptă a mea cu mine, care nu ştiu dacă va avea vreun câştigător vreodată, şi nu ştiu dacă trebuie să aibă vreunul.

Un lucru am învățat însă: pentru a putea merge înainte, mai mult şi mai bine, trebuie, uneori, să te opreşti.

8 comentarii

 1. Motivational articol, aplicabil in orice moment mai dificil. :)
  Multumesc :)

 2. da. Sa te opresti si sa-ti ingadui

 3. Sti si ma cunosti ….hai sa ne distram impreuna http://www.bokwa-romania.com/#!cursuri-instructori/c24iu …eu o sa fiu acolo …Te astept cu drag !!!

 4. Hi! Ai gasit pana la sfarsit pricina din care nu ai ai avut chef sa alergi? Daca alergi intr-una de an si ceva, trebuie sa fii avut un motiv din care nu ai mai vrut? Sau, cum spui tu, nu te-ai mai putut urni?

  Poate te-ai saturat! Ai fost obosita! Supra-antrenata! Eu, ca si tine, nu mi-as face prea multe griji! Ca nu iesi odata sa alergi, nu se termina lumea! Odata ce iubesti miscarea, sportul, nu e chiar asa de usor sa te lasi cu totul!

  Eu, personal, nu am niciodata chef sa ma duc sa alerg! Zona de confort e mult mai linistita, mai usoara! Dar cu toate astea, alerg! De cativa ani! Mai mult sau mai putin regulat! Si daca odata nu am chef, pai, atunci nu alerg! Imi gasesc eu scuze!

  As vrea numai sa spun! Alergatul trebuie sa te bucure, deci e bine cand n-ai chef, sa nu mergi! Daca te-ar obliga cineva sa maninci de trei ori pe zi ciocolata…. Raspunsul cred ca-l stii singura!

  Deci, fa cum ai facut pana acum ca bine faci!

  Precis esti un idol pentru mii de oameni! Asa ca nu-ti face griji! Alearga! Daca nu alergi tu, nu mai alergam nici noi!

  PS. Poate ar trebui sa bei mai des “vin”! Ai vazut! Trei pahare de vin au facut miracole! :-)

 5. Da, asa este si nu doar in sport.In mai toate bataliile noastre pentru supravietuire, o pauza, inseamna de fapt un nou avant.Pupici!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.