Suntem fashionişti şi vedete, studenți şi pensionari, da’ bun simț avem?

Azi am nevoie de aer. Simt că mă sufoc. Am nevoie de mai puțin praf, de infinit mai puțin praf. De mai puțini scuipați în scara blocului. Degeaba strâng unii, ca proştii, flyerele aruncate la intrarea în bloc, dacă ăla de vine după el aruncă un nou flyer pe jos, în loc să strângă şi el ceva.

Degeaba mătură o proastă liftul şi adună cu mătura ei personală şi cu făraşul ei, la fel de personal, cojile de semințe scuipate pe jos, dacă puştiul de şase ani (deja!!!) lasă jeg în urma lui, lipeşte gume şi aruncă bonuri.

Degeaba zugrăveşte un administrator (hulit, de altfel, “pen’ că nu face, dom’le, al dreaq, nimic pă scara asta!“) holul blocului, dacă la mai puțin de 24 de ore, fix pe peretele pe care-l vezi când intri în scară, un copitat locatar şi-a lăsat amprenta tălpii pantofului. Pentru că poate, nu?

De că să fie alb şi frumos şi curat, de ce să-ți placă ce vezi când mai ai doi paşi şi câteva etaje şi ajungi acasă? De ce să scuipi în şervețel sau acasă, când ai un lift întreg la dispoziție?

Ieri, eram în autobuz, cu o geantă mare, e adevărat. Era o geantă mare pentru că aveam nevoie, în acea zi, de o geantă mare. În ciuda greutății mari a genții, curgeau apele pe mine în autobuz să nu ating pe cineva. Nu aveam cum s-o țin în mână, căci fiind prea mare, aş fi măturat cu ea pe jos. O țineam pe umăr, vizibil atentă (şi când zic vizibil, apăi vizibil era, credeți-mă) să nu ating pe cineva. Şi urmează stația în care să cobor. Îmi iau marjă de timp, ca să nu mă reped să cobor din scurt. Ei, bine, fără să ating pe cineva, oare pentru că mă chinuiam să nu lovesc pe cineva?, dar nici să-mi rup vreo mână, un nene mi-a trântit vreo câteva vorbe de dulce cu “voi aştia de vă urcați cu genți mari în autobuz…” Nu era geantă de voiaj, era o biată geantă, o idee mai mare. Asta în timp ce se vedea că mă chinuiesc să cobor teafără.

Nu, nici gând să mă ajute, să-mi permită să mă țin de bară. NU. Nici gând să mă întrebe, ca-n orice alt oraş din orice altă țară din lumea asta, atât cât mi-a fost dat să văd, dacă mă poate ajuta.

Am un gust amar, de iască. Am nevoie de aer. Am plâns, am plâns ca o fraieră, de nervi. De ciudă pentru că nicăieri aici nu-i alb, pentru că nu ne place să fie frumos şi curat, pentru că nu păstrăm ce avem. Pentru că sutem răi şi puturoşi şi asta n-ar fi ceva, dar mai şi stricăm ce e gata făcut frumos.

Nu prea mi-e bine. Am nevoie de aer. De curat.

17 comentarii

 1. Aerul ala pe care il cauti tu l-as sorbi si eu cu nesat! Pentru ca m-am saturat de atata nesimtire, ipocrizie si lumea care ne inconjoara!

 2. Si eu am nevoie de acelasi aer:( Un aer nou si curat!

 3. And that’s why I wanna leave Romania for good :)

 4. Hai la mare. Te scot la o plaja linistita si privata si poti sa nu vorbesti cu orele, sa stai doar sa asculti marea. Te reincarci garantat.

  • Acum vin, zău. Doar că, ştii, tot aici m-aş întoarce. Sunt sătulă de scuipați şi de străzi împuțite. Şi sunt unul ditnre oamenii care poate vedea, care vede, care obişnuia să vadă frumosul şi într-o groapă din asfalt. Dar nu mai pot. Azi am căutat, pe o stradă din Bucureştiul central, nu din vreaun cartier rău famat, am căutat un zid curat, un gard curat, ceva fără mâzgăleli. Am cedat după multă vreme. Nu exista…

   • Stiu, mai, stiu. Eu fac un exercitiu mental de multa vreme ca sa nu ma deprim si anume stau cu castile in urechi sau cu muzica tare in masina si traiesc propriul meu film. I just don’t care anymore. Prefer sa ma consum pentru lucrurile pe care le pot schimba, nu aiurea. Hai sa-ti spun ceva ca sa razi de mine, poate te mai inveselesti: pentru mine una dintre expresiile totale ale frumusetii in lume o reprezinta Rammstein. (ok, laugh, continue) De 14 ani, muzica lor si show-urile pirotehnice formidabile imi imprima toata bucuria de a trai. Nu deprimare, nu agitatie, nu frustrare. Pure joy. Sunt caraghioasa, stiu. Hai, zambeste.

 5. eu l-am gasit, dar nu in tara…si in ciuda defectelor diverse si a personalitatilor diferite si a multor alte lucruri, pot da cu rucsacul peste cineva, chiar daca am grija si amandoi ne cerem scuze ca am incurcat, si strazile se curata des, da sunt si la ei gunoaie si oameni afurisiti si de toate, dar e cumva mai respirabil…

 6. Te invit la munte draga Toni …la noi orasul e frumos, este mult aer si multa verdeata, este adevarat ca auzi si alta limba, insa nu dereanjeaza pe nimeni si chiar ca sunt oameni politicosi. Poate asa vad eu ceea ce e aici, insa iti recomand o cura de “oras provincial” si nu oriunde ci in hulitul Tinut Secuiesc. Toate cele bune si plansul este o parte a curatirii sufletului nostru. Plangi caci in interior esti curata. Toate cele bune si sper sa vezi curcubeul din praful Capitalei.

 7. Draga mea Anto,toate starile astea prin care treci tu le am si eu de prin ’90 incoace…ca degeaba avem democratie si libertate..toate prost intelese…ca toti isi imagineaza ca au numai drepturi ,vezi Doamne,dar obligatii au numai unii ca mine,ca tine s.a.m.d. ….draga mea am citit ca ai plans…pe de o parte ai facut bine ca ai descarcat tensiunea nervoasa,dar pe de alta parte stau si ma intreb:oare merita sa plangi de nervi pentru unii(multi)idioti?chiar merita sa-ti omori un regiment de neuroni care nu se mai refac veci?…..eu i-as fi replicat domnului acela:daca nu sunteti cu cei 7 ani de acasa la sufertas ca sa imi acordati o mina de ajutor,macar aveti bunul simt sa imi faceti loc…ca doar sunt femeie,nu decor la teatru?sau respectul pt femeie s-a pierdut si la varstele mature?…uite asta i=as fi trantit eu boului cu coarne !!!!!!
  Nu te mai necaji si nu mai plange…sincer nu are rost…si eu am facut asa si am constatat ca miorlai degeaba…am invatat sa am soricu gros,urechi astupate si o mica doza de nesimtire…..eu aia educata ca la pension de bunica mea.Dumnezeule cred ca da foarte tare din aripioare de nervi,acolo sus in Rai.
  Cand iti mai vine sa plangi asa de nervi…gandeste-te la soricu meu gros :)))))
  Te imbratisez tare-tare si te pup de nu te vezi,ca sa-ti treaca supararea :*

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.