Bucuriile tale simple. Cum poți primi 1.000 de euro pentru ele

Trei ani jumate și un șal portocaliu, croșetat de mâna bunicii. Mână bătrână, noduroasă, pe care, la un moment dat, o plesnisem cu putere, cu un linguroi de lemn, în joacă, în timp ce degetele curățau morcovi și păstârnac, să-i facă ochilor ei iubiți supică.

Trei ani și jumătate, un șal portocaliu și soare. Un soare de primăvară năbădăioasă, dintr-aceeea, carieristă, care ar vrea să fie vară. Trei ani și jumătate și o mână într-o altă mână. O mână mică, de o mie și ceva de zile, într-o mână mare, aspră, trecută, deja, printr-un sfert de viață. Mâna mea, în mâna tatălui meu, pe un trotuar scăldat în cel mai auriu soare de primăvară. Și o senzație puternică de siguranță, de confort, de liniște, de pace, de “va fi bine, puiul meu”.

O mână bună, de zână, prin părul meu. Mama mea, și mâna ei alungând tot ce-i rău. Liniște. Senin.

Când lucrurile merg rău sau foarte rău, zâmbesc și mă gândesc la mâna mică, de trei ani și jumătate, în mâna mare, de aproape 30. La puiul de om din om, pe un trotuar de primăvară. La liniște. La supa din bucătărie și la mâinile dragi care o găteau. La mama. Și îmi amintesc ce contează cu adevărat. Sunt micile mele bucurii, momentele mele secrete de evadare din griul care devine sufocant uneori. Sunt mici bucurii pentru care aş da toți banii din lume.

Alături de ele, sunt și altele. Pasiunea mea pentru a scrie, transformată în loc de muncă, pasiunea mea pentru mișcare, transformată în diplomă de instructor, zâmbetele celor dragi din jurul meu, cafeaua cu ciocolată, în care nu există diete și calorii, ci oamenii care te ajută să treci mai departe. Telefonul meu, cu vești bune, colțul meu în care scriu, volumele din bibliotecă, bucătăria mea pop-art, șosetele flaușate pentru ierni pufoase, buburuzele, oamenii, florile, drumurile. Viața.

Am învățat să prețuiesc aceste mici bucurii, pentru că-s cele care contează cu adevărat. Din păcate, mulți nu au parte nici măcar de mici bucurii, se chinuie și duc o luptă dură din cauza unor lipsuri minore, care nouă ni s-ar putea părea banale.

Şi mai sînt şi alții, care vor să facă mici bucurii altora, pentru că în asta constau micile lor bucurii. Fiecare are un mic vis de urmat, iar atâta timp cât mai există și oameni ori instituții care încearcă să le vină în ajutor, mai putem spera în micile bucurii care pot schimba vieți.

Asta face Volksbank, prin cea mai recentă campanie, “Dăruiește-ți o bucurie”. Pentru că bucuriile sunt la fel de valoroase, indiferent de cât alegi să investești în ele, Volksbank îi susține pe cei care doresc să-și urmeze bucuriile, iar în luna noiembrie, Dana RogozSimona Tache și Vlad Petreanu duc mai departe mesajul bucuriilor în rândul comunităților lor.

Dacă vrei ca bucuria ta să devină realitate, tot ce trebuie să faci e să le povestești despre ea și să-i convingi de asta. Poți afla toate detalii și te poți înscrie în concurs aici.

Cât despre bucuria pe care mi-aș dori eu să o văd împlinită? Heh, dragii mei, poate pentru că am venit pe lume chiar de Crăciun, îmi place mai mult să dăruiesc decât să primesc. Și mi-aș dori să pot cumva face ca anul acesta, măcar de sărbători, fiecare om din lume să țină de mână un om drag.

Atâta timp cât crezi în bucuriile simple, ele devin și schimbă în bine realitatea.

Gânduri bune și fuguța la concurs! Te mai poți înscrie până în 13 noiembrie.

5 comentarii

 1. visul meu este sa public o carte de poezii desi sunt foarte diferite de tot ce sa scris. prin urmare am sa va postez una din ele:
  O ILUZIE

  Din muntele falos,
  Curge raul in jos.
  Cascada de stele
  Prinsa in lacul de perle.

  Printre spinii de gheata,
  Ai trandafirilor fara viata,
  Pe cararea de diamante,
  Ale razelor intunecate.

  In sicrie de margele,
  Nimfele te duc la ele
  Din lumea trista, sumbra,
  Pe cararea din umbra.

  Spre alte lumi,
  Cu sori si pasuni
  Incununati cu nori de flori,
  Ce-ti da aripi sa zbori.

  Traind vesnic, la infinit,
  Visul de a fi simtit
  Cat de mult ai fi iubit
  Curcubeul frumosului rasarit

 2. Minunat! Gândurile bune şi frumoase să ne însoțească mereu! Şi să nu uităm: dar din dar se face Rai! :-)

 3. E atat de frumos ce fac cei de la Volksbank. Intr-o mare de amaraciune, asa, de romani tristi, e nevoie sa ne cautam micile bucurii, sa le oferim pe cat putem. Felicitari pentru initiativa!

 4. Ce frumos ai scris…Sa fie asa cum ti-ai dorit, e un gand sublim..atat de simplu, cu atat mai emotionant!

 5. Imaginea copilei pe un trotuar scaldat in lumina de primavara m-a emotiuonat pana la lacrimi si mi-a amintit de propria copilarie.Multumesc pentru linistea si pacea pe care le simt in aceste momente.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.